Meny
  • Den nya huvudbyggnaden fungerar som länken mellan skolans olika program och är central för gestaltningen av nya Ållebergsgymnasiet.
    Foto: Elin Bennewitz

Gammal guldkrage inspiration till nytt gymnasium

Gammal guldkrage inspiration till nytt gymnasium

Partnering, personligt engagemang och en levande dialog med lärare och elever. Så kan framgångsreceptet bakom nya Ållebergsgymnasiet sammanfattas. En av skolans rektorer Peter Ström berättar att han fortfarande blir lyrisk när han kliver in i det glasade entrérummet. Nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2014.

Ållebergsgymnasiet i Falköping har fått ett rejält lyft sedan hösten 2009 då kommunen konstaterade att det fanns mögel i lokalerna.

– Men om sanningen ska fram så var lokalerna som invigdes 1974 aldrig bra. Till sist sa skolchefen att hon inte kunde ta ansvar för arbetsmiljön. Då inledde vi en utredning som blev startskottet för hela projektet.

Det berättar Stefan Danielsson, byggprojektledare på Falköpings kommun. Han har varit spindeln i nätet genom hela bygg- och planeringsprocessen av nya Ållebergsgymnasiet. Efter utredningen beslutade kommunen att riva de mögelangripna byggnaderna, modernisera övriga samt bygga en ny huvudbyggnad. Budget sattes till 154 miljoner kronor.

– Vi har hållit budget och vi har fått mycket för pengarna, mer än vi kunde drömma om. Det tror jag är tack vare att vi har valt aktörer som erbjuder de bästa lösningarna inom en fastställd budget i stället för att välja på lägsta pris, säger Stefan Danielsson.

Ytterligare en framgångsfaktor som han nämner är samarbetsformen partnering och att de hade en fristående partneringledare, Stefan Munck från Urkraft, som hjälpte dem att skapa ett bra samarbete.

– Det var bra att ha en neutral partneringledare som såg till att alla kom till tals. Vi hade också en överenskommelse som alla fick skriva på där en av punkterna var att ha roligt. Jag har fortfarande det där kontraktet på mitt skrivbord och tittar på det ibland, säger Stefan Danielsson.

Den första partneringaktören som kommunen upphandlade var Skanska. Magnus Andersson, projektchef på Skanska, tror också att samarbetsformen partnering är en viktig framgångsfaktor för projektet.

– Det har varit en del kritik mot partnering nu under hösten. Jag kan förstå att det går åt skogen om man har fel folk med sig. Men för oss har det varit en framgång, säger han.

Han berättar att de har haft fokus på att välja underentreprenörer med lokal anknytning eftersom de kan känna ett personligt engagemang som gagnar projektet.

– Skanska är i och för sig ett internationellt företag men själv bor jag i Falköping. Jag känner folk som har sina barn i Ållebergsgymnasiet, det blir personligt, jag vill skapa något bra, säger Magnus Andersson.

Efter ytterligare en partneringupphandling blev Charlotta Andersson på Sweco Architects i Karlstad arkitekt för projektet. Sweco använde en arbetsmetod som de kallar designdialogen. Det är en workshopbaserad arbetsmetod som syftar till att ta till vara på kunskap och idéer från beställare, brukare och andra inblandade. Metoden utvecklades av en av Swecos medarbetare i Malmö och har spridit sig inom företagets organisation. Både Stefan Danielsson, Magnus Andersson och Peter Ström menar att designdialogen var en viktig pusselbit för projektet.

– Det blir som två parallella processer. Dels den gemensamma som pågår i designdialogen och dels den som vi arkitekter driver själva där vi analyserar platsens förutsättningar och tar del av ortens historia, berättar Charlotta Andersson.

Den nya huvudbyggnaden fungerar som länken mellan skolans olika program och är central för gestaltningen av nya Ållebergsgymnasiet. I mitten finns torget som utgör skolans naturliga nav och mötesplats medan klassrum, bibliotek och kontor ligger i en krage runt om.

– Vi ville ha en central yta för samlingar, skolavslutningar och liknande. Vi ville inte lägga yta eller pengar på en stor aula som nästan alltid står tom. Rymden och ljuset i entrérummet gläder oss varje dag, säger en av skolans rektorer Peter Ström.

Nybyggnadens form är en fri översättning av Ållebergskragen, en treringad guldhalskrage från 500-talet, som två män hittade vid Ålleberget för snart 200 år sedan.

– Det var tacksamt att bygga på idén om Ållebergskragen eftersom formen motsvarande skolans önskemål om rumsliga samband och flöden, säger Charlotta Andersson.

Konstnären Annika Svensson, som fick uppdraget att smycka skolan, tog också fasta på Ållebergskragen. I entrérummet hänger hennes treringade skulptur som pryds av figurer från kragen. Belysningen gör att kragen kan skimra i guld – eller i andra färger.

Utomhus har Annika Svensson skapat upphöjda gräsbevuxna platser inspirerade av en annan del av Falköpings historia – megalitgravarna från 3 000-talet före Kristus.

– Det är lyckat, eleverna sitter gärna på gräset och chillar som de själva säger. Vi har inte haft någon landskapsarkitekt i projektet utan Annika har samarbetat med Skanskas anläggningsarbetare och det har funkat kanon, berättar Stefan Danielsson.

Nu är ombyggnaden i stort sätt klar, det som är kvar är mindre anläggningsarbete och återställning av utomhusmiljön.

– Det blir klart nu under hösten, säger Stefan Danielsson.

Byggarbetena startade 2011 med rivning av gamla lokaler. Ombyggnaderna genomfördes i etapper och vårterminen 2013 kunde den nya huvudbyggnaden tas i bruk.

I arbetets tidiga skeden funderade projektledningen mycket på hur de skulle undvika misstagen som gjordes på 1970-talet och resulterade i mögelskadade hus. Diskussionerna ledde bland annat fram till beslutet att använda SP:s P-märkning för energi och inomhusmiljö.

– P-märkningen är ett bra arbetsredskap och kvalitetssäkringssystem för både projekt och arbete. Det vässar kraven jämfört med BBR och blir ett kvitto på att du har en bra produkt. Utan att vi siktat på det har effekten blivit att vi hamnat på en energiförbrukning i nivå med passivhus. Detta tack vare att vi styrt processen och byggt noga och fuktsäkert, säger Stefan Danielsson.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Ållebergsgymnasiet

Byggherre: Falköpings kommun.

Arkitekt: Sweco Architects.

Entreprenör: Skanska.

Partneringledare: Urkraft Partnering & Ledarskap.

Konstruktör: VBK.

El, styr: Bravida El.

Rör: Friggeråkers Rör.

Ventilation: Medins Ventilation .

Installationssamordning och 3D-ritning: WSP Group.

Brandskyddsprojektering: Brandskyddslaget.

Akustik och undertak: B & L Lund.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.