Meny
  • Den nya huvudbyggnaden fungerar som länken mellan skolans olika program och är central för gestaltningen av nya Ållebergsgymnasiet.
    Foto: Elin Bennewitz

Gammal guldkrage inspiration till nytt gymnasium

Gammal guldkrage inspiration till nytt gymnasium

Partnering, personligt engagemang och en levande dialog med lärare och elever. Så kan framgångsreceptet bakom nya Ållebergsgymnasiet sammanfattas. En av skolans rektorer Peter Ström berättar att han fortfarande blir lyrisk när han kliver in i det glasade entrérummet. Nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2014.

Ållebergsgymnasiet i Falköping har fått ett rejält lyft sedan hösten 2009 då kommunen konstaterade att det fanns mögel i lokalerna.

– Men om sanningen ska fram så var lokalerna som invigdes 1974 aldrig bra. Till sist sa skolchefen att hon inte kunde ta ansvar för arbetsmiljön. Då inledde vi en utredning som blev startskottet för hela projektet.

Det berättar Stefan Danielsson, byggprojektledare på Falköpings kommun. Han har varit spindeln i nätet genom hela bygg- och planeringsprocessen av nya Ållebergsgymnasiet. Efter utredningen beslutade kommunen att riva de mögelangripna byggnaderna, modernisera övriga samt bygga en ny huvudbyggnad. Budget sattes till 154 miljoner kronor.

– Vi har hållit budget och vi har fått mycket för pengarna, mer än vi kunde drömma om. Det tror jag är tack vare att vi har valt aktörer som erbjuder de bästa lösningarna inom en fastställd budget i stället för att välja på lägsta pris, säger Stefan Danielsson.

Ytterligare en framgångsfaktor som han nämner är samarbetsformen partnering och att de hade en fristående partneringledare, Stefan Munck från Urkraft, som hjälpte dem att skapa ett bra samarbete.

– Det var bra att ha en neutral partneringledare som såg till att alla kom till tals. Vi hade också en överenskommelse som alla fick skriva på där en av punkterna var att ha roligt. Jag har fortfarande det där kontraktet på mitt skrivbord och tittar på det ibland, säger Stefan Danielsson.

Den första partneringaktören som kommunen upphandlade var Skanska. Magnus Andersson, projektchef på Skanska, tror också att samarbetsformen partnering är en viktig framgångsfaktor för projektet.

– Det har varit en del kritik mot partnering nu under hösten. Jag kan förstå att det går åt skogen om man har fel folk med sig. Men för oss har det varit en framgång, säger han.

Han berättar att de har haft fokus på att välja underentreprenörer med lokal anknytning eftersom de kan känna ett personligt engagemang som gagnar projektet.

– Skanska är i och för sig ett internationellt företag men själv bor jag i Falköping. Jag känner folk som har sina barn i Ållebergsgymnasiet, det blir personligt, jag vill skapa något bra, säger Magnus Andersson.

Efter ytterligare en partneringupphandling blev Charlotta Andersson på Sweco Architects i Karlstad arkitekt för projektet. Sweco använde en arbetsmetod som de kallar designdialogen. Det är en workshopbaserad arbetsmetod som syftar till att ta till vara på kunskap och idéer från beställare, brukare och andra inblandade. Metoden utvecklades av en av Swecos medarbetare i Malmö och har spridit sig inom företagets organisation. Både Stefan Danielsson, Magnus Andersson och Peter Ström menar att designdialogen var en viktig pusselbit för projektet.

– Det blir som två parallella processer. Dels den gemensamma som pågår i designdialogen och dels den som vi arkitekter driver själva där vi analyserar platsens förutsättningar och tar del av ortens historia, berättar Charlotta Andersson.

Den nya huvudbyggnaden fungerar som länken mellan skolans olika program och är central för gestaltningen av nya Ållebergsgymnasiet. I mitten finns torget som utgör skolans naturliga nav och mötesplats medan klassrum, bibliotek och kontor ligger i en krage runt om.

– Vi ville ha en central yta för samlingar, skolavslutningar och liknande. Vi ville inte lägga yta eller pengar på en stor aula som nästan alltid står tom. Rymden och ljuset i entrérummet gläder oss varje dag, säger en av skolans rektorer Peter Ström.

Nybyggnadens form är en fri översättning av Ållebergskragen, en treringad guldhalskrage från 500-talet, som två män hittade vid Ålleberget för snart 200 år sedan.

– Det var tacksamt att bygga på idén om Ållebergskragen eftersom formen motsvarande skolans önskemål om rumsliga samband och flöden, säger Charlotta Andersson.

Konstnären Annika Svensson, som fick uppdraget att smycka skolan, tog också fasta på Ållebergskragen. I entrérummet hänger hennes treringade skulptur som pryds av figurer från kragen. Belysningen gör att kragen kan skimra i guld – eller i andra färger.

Utomhus har Annika Svensson skapat upphöjda gräsbevuxna platser inspirerade av en annan del av Falköpings historia – megalitgravarna från 3 000-talet före Kristus.

– Det är lyckat, eleverna sitter gärna på gräset och chillar som de själva säger. Vi har inte haft någon landskapsarkitekt i projektet utan Annika har samarbetat med Skanskas anläggningsarbetare och det har funkat kanon, berättar Stefan Danielsson.

Nu är ombyggnaden i stort sätt klar, det som är kvar är mindre anläggningsarbete och återställning av utomhusmiljön.

– Det blir klart nu under hösten, säger Stefan Danielsson.

Byggarbetena startade 2011 med rivning av gamla lokaler. Ombyggnaderna genomfördes i etapper och vårterminen 2013 kunde den nya huvudbyggnaden tas i bruk.

I arbetets tidiga skeden funderade projektledningen mycket på hur de skulle undvika misstagen som gjordes på 1970-talet och resulterade i mögelskadade hus. Diskussionerna ledde bland annat fram till beslutet att använda SP:s P-märkning för energi och inomhusmiljö.

– P-märkningen är ett bra arbetsredskap och kvalitetssäkringssystem för både projekt och arbete. Det vässar kraven jämfört med BBR och blir ett kvitto på att du har en bra produkt. Utan att vi siktat på det har effekten blivit att vi hamnat på en energiförbrukning i nivå med passivhus. Detta tack vare att vi styrt processen och byggt noga och fuktsäkert, säger Stefan Danielsson.

Ållebergsgymnasiet

Byggherre: Falköpings kommun.

Arkitekt: Sweco Architects.

Entreprenör: Skanska.

Partneringledare: Urkraft Partnering & Ledarskap.

Konstruktör: VBK.

El, styr: Bravida El.

Rör: Friggeråkers Rör.

Ventilation: Medins Ventilation .

Installationssamordning och 3D-ritning: WSP Group.

Brandskyddsprojektering: Brandskyddslaget.

Akustik och undertak: B & L Lund.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458

”Hållbarhet är en marknadsfråga”

Johan Nuder vill bli expert på att kommunicera hållbarhetsinformation.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hallbarhet-ar-en-marknadsfraga-28358

Hon ger nytt liv åt slott och koja

Stina Lindéns har hittat sin nisch i kulturminnesmärkta hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ger-nytt-liv-slott-och-koja-28345

Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund

EU-projekt lyfte energieffektiviseringen och renoveringen av stadsdelen Linero.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hela-eu-ska-fa-lara-av-renoveringen-i-lund-28331

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Digitalisering har mångdubblat omsättningen hos Lundqvist Trävaru.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/att-rita-hus-ska-vara-lika-enkelt-som-att-spela-dataspel-28326

”Jag vill skapa stunder av poesi”

Rahel Belatchew är en kändisarkitekt på tillväxt.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-vill-skapa-stunder-av-poesi-28231

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

”Höghus tvingar dig att tänka utanför boxen”

Amerikanen Shonn Mills är Rambolls expert på höga hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hoghus-tvingar-dig-att-tanka-utanfor-boxen-28241

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240