Meny
  • Ting 1 är en färgsprakande byggnad i åtta olika nyanser av rött, grönt gult och vitt. Foto: Per Ågren

Färgklick i Ö-vik står på avancerad konstruktion

Färgklick i Ö-vik står på avancerad konstruktion

Pressad tidplan, svår konstruktion och en armering som normalt används vid brobyggnader gjorde Ting 1 i Örnsköldsvik till ett i det närmaste omöjligt projekt. Det färgsprakande bostadshuset är nu nominerat till Årets Bygge 2014.

När Tingshuset i Örnsköldsvik byggdes 1967 orsakade byggnaden en mindre folkstorm. De gråa betong­ytorna och den stela designen väckte upprörda känslor. I dag debatteras byggnaden lika mycket för sin färgsättning och den utstickande arkitekturen, oftast i positiva termer.

Tingshuset ligger i centrala Örnsköldsvik nära en galleria, pingstkyrkan och badhuset. När Nicklas Nyberg och Torsten Kai-Larsen köpte den k-märkta fastigheten 2010 ville de utveckla den genom att på traditionellt sätt bygga bostäder ovanpå.

Men stadsarkitekten ville annorlunda. Varken påbyggnad eller ombyggnad tilläts. Dessutom måste nybygget vara helt fristående från tingshuset något arkitekten Gert Wingårdh höll med om. Då fanns bara ett alternativ: att bygga ett betongskaft på den minimala 8 gånger 8 meter stora innergården och låta nybygget kraga ut över den befintliga byggnaden och bilda en fyrkant på 22 gånger 22 meter med plats för 51 bostadsrätter. Kommunen blev förtjust. En ny detaljplan upprättades och projektet döptes till Ting 1.

Den kraftiga utkragningen på sju meter på skaftets fyra sidor var omöjlig att genomföra utan bärande pelare i fasaden, vilket i det här fallet var ogörligt. Därför har skaftet under byggtiden vilat på tolv provisoriska offshorestämp och stålbalkar, som togs bort när huset blev så stabilt att det kunde bära sig själv. Skaftet, som utgör husets mittdel, har av stabilitetsskäl extremt tjocka, 400 millimeter bärande väggar och lägenhetsskiljande väggar på 300 millimeter.

– Det mesta i projektet är onormalt för ett husbygge. Vi använder armeringsstänger lika grova som för brobyggen och högre betongklasser än normalt. Mängden armering är sju gånger så hög jämfört med ett konventionellt flerbostadshus och har krävt självkompakterande betong. Men den största utmaningen har varit tiden, säger platschefen Rolf Nilsson, Peab.

Varje moment har tidsoptimerats. En betongdator har dagligen kollat betongens härdning för att exakt veta när formen kan rivas. På så sätt har formarna kunnat rivas efter fyra dygn i stället för sju. Genom att använda en betong med mer cement har uttorkningen förkortats med en halv dag per gjutetapp. Inte ens när temperaturen sjönk till minus 27 grader stannade gjutningen upp, allt för att inte tappa tempo. Även armeringsarbetet har tidsoptimerats. Armeringen har köpts in färdigklippt och har på arbetsplatsen svetsats och najats ihop till korgar som sedan lyfts på plats.

Det mest spektakulära sättet att spara tid var dock att tapetsera och måla lägenheterna upp till sjunde och åttonde planet innan taket var tätt. Det fanns ingen plats för ett provisoriskt tak, inte ens för en skyddande presenning.

– Vi tog risken, lyckades och sparade tre månader. Vi hade garderat oss med olika tekniska arrangemang för att leda bort regnvattnet för den händelse det skulle regna in, säger Rolf Nilsson.

Kvalitetstänkandet har varit högt i projektet i såväl material som utförande. Inget har lämnats åt slumpen. På arbetsplatskontoret står pärm efter pärm med dokumentationer av material och utförda arbeten, verifikat visar varje armeringsjärns läge och kvalitet och protokoll ger svar på utförda fukt- och täthetsmätningar.

– Målet har varit att uppföra en exklusiv byggnad med hög kvalitet och som är lätt att underhålla. Resultatet har blivit en dramatisk skapelse, som vi är mycket nöjda med, säger Nicklas Nyberg, Nyberg Kai & Wingårdh.

Och dramatisk är Ting 1. Det är en färgsprakande byggnad i åtta olika nyanser av rött, grönt gult och vitt. Även undersidorna på de ”hoppande” balkongerna är målade i samma nyanser som fasaden liksom byggnadens aluminiumtak. Fasaderna är klädda med glaserade, högblanka keramiska plattor och har styrt placeringen av fönster, dörrar och balkonger. Fasaden har således underordnats plattornas mått för att undvika kapning.

Bengt Lindströms tavla Women dance har gett inspiration till den ovanliga färgsättningen och på fasaden lär man kunna skönja ursprungstavlans dansande damer.

Ting 1 har uppförts av Peab på totalentreprenad med partnering, och beställaren har hela tiden varit delaktig i processen. Det har bland annat inneburit att alla siffror varit transparenta och att byggherren har haft full insyn i projektets ekonomi.

– Det har varit ett spännande sätt att jobba på. Det blev nästan en sport att gemensamt finna tekniska lösningar som både var bra, ekonomiskt lönsamma och som gjorde arbetet enklare, säger Rolf Nilsson.

Nyberg Kai & Wingårdh har valt tredimensionell fastighetsbildning, vilket fortfarande är ovanligt. Det innebär att det ursprungliga tingshuset har en lagfart och bostadsrättsföreningen en.

– Även försäljningspriset på bostadsrätterna är ett nytänkande genom att vi tillämpat differentierad prissättning, säger Nicklas Nyberg.

En trea kostar 1,9 miljoner kronor och 3 900 kronor i månaden. Om köparen i stället väljer att betala drygt 2,2 miljoner kronor sjunker månadskostnaderna med en tusenlapp.

Ting 1 i korthet

Arkitekt: Gert Wingårdh.

Beställare: Nyberg Kai & Wingårdh.

Konstruktör: Tyréns.

Entreprenör: Peab.

El: Bylunds El.

Plåt: Winter Bygg.

VS och vent: Bravida.

Målning: Nybergs Bygg och Måleri.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458

”Hållbarhet är en marknadsfråga”

Johan Nuder vill bli expert på att kommunicera hållbarhetsinformation.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hallbarhet-ar-en-marknadsfraga-28358

Hon ger nytt liv åt slott och koja

Stina Lindéns har hittat sin nisch i kulturminnesmärkta hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ger-nytt-liv-slott-och-koja-28345

Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund

EU-projekt lyfte energieffektiviseringen och renoveringen av stadsdelen Linero.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hela-eu-ska-fa-lara-av-renoveringen-i-lund-28331

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Digitalisering har mångdubblat omsättningen hos Lundqvist Trävaru.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/att-rita-hus-ska-vara-lika-enkelt-som-att-spela-dataspel-28326

”Jag vill skapa stunder av poesi”

Rahel Belatchew är en kändisarkitekt på tillväxt.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-vill-skapa-stunder-av-poesi-28231

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

”Höghus tvingar dig att tänka utanför boxen”

Amerikanen Shonn Mills är Rambolls expert på höga hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hoghus-tvingar-dig-att-tanka-utanfor-boxen-28241

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240