Meny

Färgglada bostäder för kompakt studentliv

Färgglada bostäder för kompakt studentliv

Sju putsade trämodulhus för studenter kompletterar numera småhusområdet Tallkrogen i Stockholm. Nu nomineras de till Årets bygge 2016.

– Vi har valt att sätta en hyra som är baserad på våra kostnader istället för att följa bruksvärdessystemet, inleder Abacus vd Josa Lundbäck.

Vi har samlats på ett kafé i bottenvåningen på ett av de sju husen som Abacus har byggt i Stockholmssöderförorten Tallkrogen. Stadsdelen ligger strax intill vidsträckta Skogskyrkogården och några tunnelbanestationer bort från Globen. Abacus, som är ett dotterbolag i Järntorgetkoncernen, anlitade Moelven för att bygga husen. Med runt bordet finns därför Abacus projektledare Philip Wikberg och Moelvens platschef Patrik Tunell.

Abacus vd Josa Lundbäck fortsätter att berätta om hur studenterna i de 137 lägenheterna kunnat erbjudas en månadshyra som ligger cirka 1 000 kronor lägre än vad normhyran i området skulle ha medgivit.

Enligt bruksvärdessystemet hade de kunnat ta ut cirka 5 600 kronor i månadshyra. Istället kostar det nu 4 850 kronor i månaden att hyra en etta på 26 kvadratmeter. Utöver det erbjuder Abacus just nu 1,5 månaders hyresrabatt under loven vilket gör att den effektiva årshyran hamnar på 4250 kronor i månaden. Det är visserligen även det en rejäl slant för en student, men många har dessutom möjlighet att få bostadsbidrag, påpekar Josa Lundbäck.

– Vi tar ut en hyra som funkar för oss. Just nu är räntorna låga och vi har låga driftskostnader för de här husen. Vi har inte använt oss av de investerings­bidrag för studentbostäder som aviseras nu utan kunnat visa att det ändå går att bygga prisvärda bostäder, säger han.

Sänkte sina vinstkrav

Abacus sänkte sina vinstkrav på studentbostäderna. Samtidigt bidrog Stockholms stad, som äger marken, genom att vid tidpunkten för markanvisningen halvera den redan rabatterade tomträttsavgälden för de som ville bygga just studentbostäder.

– Vi hade tjänat mer på att bygga bostadsrätter. Men vi har som mål att bli Stockholms stads största privata ägare av studentbostäder näst efter Stiftelsen Stockholms studentbostäder. Detta blev en möjlighet för oss att börja bygga upp ett större eget fastighetsbestånd och visa att vi har långsiktiga ambitioner, säger Josa Lundbäck.

Markarbetena påbörjades i augusti 2014. Vägen fram till dess hade innehållit överklaganden från boende i närheten. Största delen av bebyggelsen strax intill består av småhus i ett plan.

Tallkrogen är för övrigt ett av stadens största egnahemsområden där närmare ettusen småhus restes med hjälp av självbyggeri fram till 1945. 

– Grannarna tyckte att våra tre- till fyravåningshus var höghus. Men i efterhand har det kommit fram grannar och sagt att de tycker att det har blivit fint, säger Josa Lundbäck.

Taktätt på fyra dagar

I februari 2015 påbörjade Moelven, som stått för total­entreprenaden, att montera det första huset. Sju månader senare var alla de sju husen färdiga. Inflyttning har pågått mellan maj och oktober 2015.

Prefabmodulerna lastades i Moelvens fabrik i Sandsjöfors, Småland, på fredagar. På måndag morgon var leveransen på plats i Tallkrogen och det var bara för Moelvens platschef Patrik Tunell och hans arbetslag bestående av fem av företagets egna montörer att börja bygga. Hela byggnaden var taktät på torsdag kväll.

– Enrumslägenheterna var helt färdiga enheter med badrum och kök från vår fabrik. I tvårumslägenheterna saknades bara en innerdörr och karmar runt den som vi fick göra på plats, säger han.

Som mest fanns även sex underentreprenörer till Moelven på plats under arbetsveckorna. Det handlade om målare, elektriker och VVS-are som såg till att alla anslutningar kom på plats.

Trots att Moelvens eget gäng jobbade från sju på morgonen till sju på kvällen fyra dagar i veckan, för att sedan kunna åka hem till Småland på torsdag eftermiddag, så inträffade inga olyckor eller tillbud, understryker Patrik Tunell.

– Vid den typ av montering som vi gör finns särskilt risk för fall och klämskador. Men vi har jobbat konsekvent med säkerheten och ställer samma krav på underentreprenörerna, säger han.

Tunnelbana utmanar

Husen består av en trästomme, stenullsisolering och tjockputs. Innerväggarna har dubbla gipslager. För att byggnaderna skulle smälta in bättre i området och upplevas som lägre har fyravåningshusen en utbyggnad med tre våningar som vetter mot gatan. Det innebär dock att husen har en stor del yttervägg i förhållande till bostadsyta. Enligt beräkningarna ska energiförbrukningen trots det landa på 58 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Vi har återvinning på frånluften och ett fläktrum per hus. Via kulvertar leds den återvunna värmen via värmemedium till två olika undercentraler för de sju husen, säger Philip Wikberg, projektledare på Abacus.

De sju huskropparna är uppdelade i två fastigheter vid namn Ribban 1 och Släpet 22, åtskilda av ett litet torg och en väg. Därför behövdes två undercentraler. Men i den ena fastigheten, som består av två hus, blev mängden luft för liten för att få en effektiv värmeåtervinning.

– I de två husen har vi kompletterat med bergvärme för att komma ner i energiförbrukning, säger Philip Wikberg.

En annan utmaning var närheten till tunnelbanan som sveper förbi precis bakom husen. Eftersom studentlägenheterna bara har ett fönster löstes det genom att husen tvärställdes så att alla lägenheter har ett fönster mot gårdarna för att uppnå en tillfredställande bullernivå.

– I två av husen på ena fastigheten som ligger närmast perrongen har vi även installerat ljuddämpning i tilluftsdonen, säger Philip Wikberg.

Redan när planarbetet startade visste Abacus att de ville bygga med trämoduler, något som passar särskilt bra för studentbostäder där varje lägenhet utgör en naturlig enhet.

– Modulsystemet var inget vi handlade upp på slutet. Arkitekterna och alla andra visste om förutsättningarna redan från start. Vi har jobbat med olika leverantörer av modulhus i många år. Allt detta har bidragit till att vi kunnat hålla kostnaderna och byggtiden nere, säger Josa Lundbäck.

Studentbostäderna i korthet

Byggherre: Abacus Bostad.

Byggentreprenör: Moelven Byggmodul.

Byggledare/Byggplatsuppföljare: Moelven Byggmodul.

Projektledning: Abacus Bostad.

Arkitekt bygglov: Lindberg Stenberg Arkitekter

Arkitekt detaljplan: Sweco Architects.

Landskapsarkitekt: Novamark.

Ventilation: Caverion Sverige.

El och konstruktion: Moelven Byggmodul.

VVS-entreprenör: BS VVS & Alltjänst i Vrigstad.

VVS-konsult: Moelven Byggmodul.

Markentreprenör: KA Mark o Konsultation.

Entreprenadform: Totalentreprenad.

Ersättningsform: Fast pris.

Entreprenadkostnad exklusive moms: 65 miljoner kronor.

Totalkostnad: 100 miljoner kronor (exkl. moms).

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2016. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240

"Jag är aldrig nöjd"

Sernekes vd Ola Serneke har högt ställda mål – och han har för avsikt att förverkliga dem.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-ar-aldrig-nojd-28235

Så tänker byggarna som satsar mest på reklam

Hökerum Bygg, HSB och JM svarar på frågor om sin marknadsföring.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-tanker-byggarna-som-satsar-mest-pa-reklam-28234

Så har byggbodarna förändrats genom åren

Både ciggen och porren har fimpats i bodarna.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-har-byggbodarna-forandrats-genom-aren-28204

En revolutionär driven av vetenskap

Martin Sellö, vd för Inventiair, vill förnya ventilationsbranschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/en-revolutionar-driven-av-vetenskap-28203

”Hon kände igen honom på kläderna”

Börje Nenzén träffade många av rasets efterlevande.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hon-kande-igen-honom-pa-kladerna-28105

Sanningen bakom raset

Sandöbron är den värsta byggolyckan i svensk historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sanningen-bakom-raset-28104

PSP Stomkomplettering satsar på kvalitet och hållbarhet

Annons.
Kvalitet lönar sig. På nio år har PSP Stomkomplettering gått från tre till 100 anställda.
https://byggindustrin.se/sponsrat/psp-stomkomplettering/psp-stomkomplettering-satsar-pa-kvalitet-och-hallbarhet-28169

Norrmalmsregleringens sista pusselbit

Byggarkivet tittar närmare på Kulturhuset.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/norrmalmsregleringens-sista-pusselbit-28100

Åtta robotar som är redo att ta över byggarbetsplatsen

Maskinerna tar plats på bygget.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/atta-robotar-som-ar-redo-att-ta-over-byggarbetsplatsen-28092

Robotar – din nya 
underentreprenör

"Små företag kommer att få det svårt."
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/robotar-din-nya-underentreprenor-28094