Meny

Det gamla ångkraftverket har nått en ny kokpunkt

Det gamla ångkraftverket har nått en ny kokpunkt

Kittlande åkattraktioner och digital teknik är huvudingredienserna i Västerås nya badanläggning Kokpunkten. Det är stans snart 100 år gamla ångkraftverk som byggts om till actionbad. Nu är Kokpunkten nominerad till Årets Bygge 2015.

Vem minns inte dåtidens trista simbassänger där man som barn lärde sig simma? Badhusen hade hög ljudvolym, var sterilt vitkaklade och de mest spännande inslagen var trampolinerna. Badhuset Kokpunkten i Västerås är raka motsatsen. Det är Sveriges enda actionbad och är häftigare än alla äventyrsbad tillsammans. Här använder man digital teknik och avancerade vattenrutschbanor som ger pirr i magen.

När Ångkraftverket i Västerås byggdes för knappt hundra år sedan gav det energi till industrin. Verksamheten lades ner 1992 och byggnaden kulturminnesförklarades några år senare. Peab köpte fastigheten 1998 och började varsamt renovera tjänstebostäderna till borätter, skola och kontorslokaler. 2004 inleddes arbetet med att skapa en upplevelsepunkt, en ”reseanledning” som vd Håkan Östh, Kokpunkten Fastighetsaktiebolag, uttrycker det.

Tanken var egentligen helt galen, att bygga ett actionbad i en hundraårig byggnad med digital teknik i fuktig miljö. Ingen hade ens vågat tänka tanken. Men Peab såg möjligheten och vågade.

Fastigheten ligger strategiskt vid Mälaren mellan stadsdelarna Lillåudden och Öster Mälarstrand och är i dag en av Sveriges större fastighetsutvecklingsprojekt. Kokpunkten är områdets fjärde genomförda etapp och ska på sikt kompletteras med konferensanläggning, gym, hotell, utställningar med mera, där Peab i varje etapp är initiativtagare, ägare och ansvarig för drift och underhåll. Med omkringliggande byggrätter uppgår hela projektet till 60 000 kvadratmeter.

När Peab skissade på hur badanläggningen skulle utformas var målet att skapa ett bad som inte liknande något annat. Ett första val var att inte anlita någon av de gängse badarkitekterna utan att gå utanför ramarna. Archus i Västerås fick uppdraget att svara för utformningen, vilket blev ett lyckokast. Resultatet är en hög, smal byggnad på totalt 7 200 kvadratmeter varav installationerna utgör endast 2 200 kvadratmeter. Det är ett unikt nyckeltal. Normalt är teknikytorna lika stora som de publika.

Kokpunkten är uppförd med platsgjuten betongstomme som ett hus i huset. Det är byggt på höjden, vilket medför ett badhus i åtta plan, varav merparten av ett plan är, näst intill, en enda stor installationsanläggning med plats för digital teknik, ventilationskanaler, eldragningar, kommandocentral för styrning av den digitala tekniken och för övervakning med 30 övervakningskameror. I teknikutrymmena går rör, kanaler och ledningar kors och tvärs och det hade varit en omöjlighet att klara alla dragningar utan en tredimensionell modell.

– Installationstätheten är extremt hög. För att inte dragningarna skulle kollidera var 3D-modellen ovärderlig. Den gjorde att alla i projektet förstod varandras utrymmesbehov, berättar projektchef Johan Jansson, Peab.

Den digitala tekniken gör det möjligt att ständigt förändra inne i badet. Väggarna badar i skiftande ljus med palmer, sandstränder, vattenfall eller fiskar, i ”biografen” simmar man in i en grotta, som ibland upplevs som ett akvarium, ibland som en söderhavsö. Olika teman inspirerar och skiftar till exempel mellan karibisk miljö och djungelgrönska.

Totalt finns 93 upplevelser av olika slag och det som lockar mest är åkattraktionerna, där de badande susar fram med en hastighet på runt fem meter per sekund. Häftigast är Boomerangen, som kan liknas vid skidbackarnas svarta pist, i Double Racern tävlar man mot varandra i varsin parallell bana och i Black River virvlar man med vattnet ner genom Kokpunkten. Totalt finns 540 meter rutschbana.

Med relaxavdelning, ett flertal bassänger och häftiga attraktioner passar badet de flesta. Därtill är det handikappanpassat och har en så bra reningsteknik att slamvattnet kan släppas ut i Mälaren utan att stans reningsverk belastas.

Projektet har varit utmanande på många sätt och har krävt stort engagemang och förståelse för helheten av alla inblandade. Redan från början insåg både byggherre, utförare och installatörer att här gällde det att samarbeta om projektet skulle kunna genomföras.

– Alla parter satte sig på samma sida av bordet. Transparens och öppenhet gentemot alla inklusive Västerås stad och Länsstyrelsen var ett måste. Tydliga mål i både kvalitet och tid upprättades och vi jobbade som en enad kraft mot samma mål, säger Kokpunktens konceptansvarige Herman Söderqvist.

En annan framgångsfaktor var att platschefen jobbade mycket nära hantverkarna med ett tydligt ledarskap som tog till vara deras hantverkskunnande. Elinstallatören Imtech lät unga, nyutbildade montörer göra installationerna.

– Det var ett modigt val som föll väl ut eftersom de yngre gillar ny teknik och förstår den bättre än äldre arbetskraft, förklarar Peter Bertlin, Imtech.

Badet har inte gamla tiders ekande ljudmiljö tack vare snedställda, vinklade väggar och material med bra akustiska egenskaper.

Produktionskostnaden för Kokpunkten var beräknad till 370 miljoner kronor och när allt var klart hamnade man på det budgeterade beloppet nästan på kronan när. Tiden hölls också, och det med råge. Kostnaderna för bygg respektive installationer hamnar i stort sett lika. På sikt kommer den digitala tekniken att kunna kompletteras till exempel med hologram som gör att spöken kan uppträda vid halloween, hajgap skrämmas med sylvassa tänder eller att en stilla skärgårdsmiljö gör den badande avslappnad.

Kokpunkten i korthet
  • Byggherre: Kokpunkten Fastighetsaktiebolag
  • Entreprenör: Peab
  • Arkitekt: Archus
  • Konstruktör: Sweco
  • Installationssamordning: Hedström & Taube
  • Entreprenadform bygg: Utförandeentreprenad/samverkansentreprenad
  • Produktionskostnad: 370 miljoner kronor exklusive p-platser
Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2015, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Så tänker byggarna som satsar mest på reklam

Hökerum Bygg, HSB och JM svarar på frågor om sin marknadsföring.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-tanker-byggarna-som-satsar-mest-pa-reklam-28234

Så har byggbodarna förändrats genom åren

Både ciggen och porren har fimpats i bodarna.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-har-byggbodarna-forandrats-genom-aren-28204

En revolutionär driven av vetenskap

Martin Sellö, vd för Inventiair, vill förnya ventilationsbranschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/en-revolutionar-driven-av-vetenskap-28203

Sanningen bakom raset

Sandöbron är den värsta byggolyckan i svensk historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sanningen-bakom-raset-28104

”Hon kände igen honom på kläderna”

Börje Nenzén träffade många av rasets efterlevande.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hon-kande-igen-honom-pa-kladerna-28105

Norrmalmsregleringens sista pusselbit

Byggarkivet tittar närmare på Kulturhuset.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/norrmalmsregleringens-sista-pusselbit-28100

Åtta robotar som är redo att ta över byggarbetsplatsen

Maskinerna tar plats på bygget.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/atta-robotar-som-ar-redo-att-ta-over-byggarbetsplatsen-28092

PSP Stomkomplettering satsar på kvalitet och hållbarhet

Annons.
Kvalitet lönar sig. På nio år har PSP Stomkomplettering gått från tre till 100 anställda.
https://byggindustrin.se/sponsrat/psp-stomkomplettering/psp-stomkomplettering-satsar-pa-kvalitet-och-hallbarhet-28169

Robotar – din nya 
underentreprenör

"Små företag kommer att få det svårt."
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/robotar-din-nya-underentreprenor-28094

”Det blir nya risker 
att ta hänsyn till”

Fem frågor till robotexperten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/det-blir-nya-risker-att-ta-hansyn-till-28095

Från bollkoll 
till byggkoll

Handboll och hållbarhet med månadens byggare Cecilia Fasth.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/fran-bollkoll-till-byggkoll-28091