Meny
 • Jonas Bergqvist, golvläggare på ENE Golv, sköter såväl tidrapportering som redovisning för materialåtgång i mobilen. Att slippa pappershanteringen gör arbetet mycket smidigare, menar han.
  Foto: Anders Siljevall

Byggsektorn mot digital framtid

Byggsektorn mot digital framtid

En konservativ bransch som är obenägen att förändras? Byggsektorn beskrivs sällan som en bransch i framkant när det kommer till digitalisering och produktivitetsförbättringar. Men en ny studie visar på exempel som bevisar motsatsen.

Golvläggaren Jonas Bergqvist, på ENE Golv tar en kort paus i arbetet med att lägga golv på bygget av bostadshuset Oakhouse i Ektorps centrum i Nacka. 3 000 kvadratmeter golv ska läggas i de nära 70 lägenheterna. Jonas Bergqvist har jobbat på ENE Golv sedan november 2016. Golvläggning var då inget nytt för honom, men däremot är arbetssättet mycket mer digitalt. Sedan ett par år tillbaka använder företaget appar för såväl affärssystem som förkontroller på arbetsplatserna. När Jonas har slutat för dagen rapporterar han sina timmar i affärssystemet Hantverksdatas mobila plattform Entré Portal. I Golvkontroll, golvbranschens egenframtagna app för för- och egenkontroll, kan han direkt ange vilket material som har använts och hur jobbet har utförts. Avvikelser dokumenteras enkelt med bilder som tas med mobilen. För våtrum används GVK:s app Våtrumskontroll.
– Förut var det papper och penna som gällde. Det här är helt klart smidigare. Att ha allt i mobilen ger en bra överblick och sparar väldigt mycket tid, säger Jonas Bergqvist.
ENE Golv har under de senaste åren arbetat med att få bort onödig pappershantering. Hantverkarnas dagliga rapportering kommer direkt in till projektledningen och faktureringen kan göras direkt utan dröjsmål.
– Golvläggarna behöver inte komma in till kontoret. Vi får det vi behöver på mailen. På så vis går det snabbare, det blir mindre fel och vi sparar in onödiga bilresor, säger Stefan Grönqvist, projektledare på ENE Golv.

Stefan Grönqvist, projektledare, Jonas Bergqvist, golvläggare och Joakim Eklund, projektledare, på ENE Golv.
Foto: Anders Siljevall


Joakim Eklund, även han projektledare på ENE Golv, berättar att vägen till att slopa pappersarbetet har tagit lite tid.
– Det var väl lite motstånd i början. Men så är det med allt som är nytt. Det tar ett tag att lära sig, säger han.
Potentialen att spara både tid och pengar är stor. Som exempel berättar Joakim Eklund att det kan tyckas futtigt att glömma en list för hundra kronor när materialet redovisas.
– Men gör alla samma sak varje dag blir det snart stora summor som vi missar att fakturera. Med det här arbetssättet fångar vi upp allt material och ser till att få betalt för det, säger Joakim Eklund.


Läs mer: Fem digitala innovatörer

ENE Golvs digitala satsning är ett av fem exempel som tas upp i en ny studie som Policy Impact har utfört på uppdrag av Sveriges Byggindustrier. ”Faktisk innovation i bygg- och anläggningsbranschen” är en fallstudie som visar på hur digitaliseringens möjligheter har använts på olika sätt i fem olika företag som verkar inom byggindustrin.
– Det finns inte så många studier som undersöker innovationskraften i branschen. Utgångspunkten har varit att se hur digitaliseringen har påverkat innoveringen inom byggsektorn, säger Mariell Juhlin, vd på Policy Impact och författare till rapporten. 


Mariell Juhlin, vd på Policy Impact, har undersökt digitaliseringen i byggbranschen.
Foto: Anders Siljevall

 
De fem företagen som satts under lupp i rapporten har valts ut av en rådgivande kommitté efter att förslag har kommit in bland annat från Sveriges Byggindustriers regionala företrädare. I urvalet har man valt bort pågående projekt och strävat efter en stor variation. Företagen som är med spänner från hantverksföretag via utbildare till jättar i byggbranschen. Framgångsfaktorer som de alla har gemensamt är bland annat ett tydligt och starkt stöd från högsta ledning eller beställare och att man har vågat ta in ny kompetens från andra branscher.
Om de fem innovatörerna är representativa för byggbranschens innovationskraft går inte att avgöra av studien, menar Mariell Juhlin.
– Men det roliga är att vi med studien kan se att digitaliseringen har öppnat upp för snabbare innovation i byggbranschen, på samma sätt som man har kunnat se i exempelvis tillverkningsindustrin. Sen är det svårt att säga om detta är något som sker på bred front eller om vi har lyckats fånga upp några mycket unika exempel, säger Mariell Juhlin.


Gräv där du står

När företagens lärdomar sammanfattas står det klart att mycket handlar om att börja gräva där man står och inte leta efter den perfekta universallösningen. Politiska faktorer och regelverk är inget som tas upp som hinder för innovation.
– Det är inget av företagen som har pratat om lönenivåer eller regelverk som hinder för innovation. Däremot är det uppenbart att beställaren har en viktig roll och där kan det offentliga göra stor skillnad genom att våga ställa högre krav. Studien visar att branschen då levererar. Även branschorganisationer kan bidra till att höja innovationstakten, säger Mariell Juhlin.
Sammanfattningsvis är hon positivt överraskad av de fem företag som hon har granskat i studien.
– Inte minst bredden på innovationerna. Företagen täcker in alla de typer av innovation som OECD listar: produkt, process, marknadsföring och organisation.
 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Rapportens slutsatser
 • Digitalisering snabbar på innovationer: Företagen i studien har inte stannat i utveckling efter att en produkt eller tjänst har tagits fram. Istället har de utvecklat och anpassat innehållet under resans gång och sett sina innovationer som en ”kontinuerlig beta-process”.
 • Digital innovation behöver inte vara dyrt …:  Men den kan skapa stora företags- och samhällsekonomiska värden. Tillväxten stärks internt och i ett bredare perspektiv gynnas hela samhället när till exempel arbetsmiljön stärks.
 • Användarfokus centralt: En framgångsfaktor för företagen har varit att ha goda relationer med samarbetspartners, kunder och medarbetare i utvecklingen av innovationerna.
 • Kompetens från andra branscher bidrar: Innovationerna har påverkats positivt av att personer med bakgrunder som är icke-traditionella för branschen har varit med i processen. Att våga ta in andra typer av kompetens i företaget är en framgångsfaktor.
 • Ambitiösa beställare skapar innovation: Att som byggherre våga ställa krav på entreprenören och höja förväntningarna spelar en viktig roll i att föra branschens utveckling framåt. Om kraven ställs följer företagen efter.
 • Digitalisering ökar transparensen: Företagen har mycket att vinna på digitalisering för ökad effektivitet och säkerhet. Det ger en ökad transparens när alla yrkeskategorier på bygget får samma möjlighet till insyn.
 • Inte bara för de mest tekniska: Alla kan innovera, oavsett storlek eller kapital. Börjar man i liten skala kan man sedan utvidga sin idé när bitarna har fallit på plats.
 • Stora investeringar krävs inte: Även mindre aktörer utan stora budgetar för forskning och utveckling kan utmana sig själva och hitta nya arbetssätt.

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.