Meny

Bostadsrättsföreningen som gjorde det omöjliga

Bostadsrättsföreningen som gjorde det omöjliga

Efter 14 års hårt arbete har bostadsrättsföreningen Kumlet på Brännö förverkligat sin dröm. Målmedvetenhet, gott samarbete och stark personligt engagemang gjorde det möjligt att bygga de båda flerbostadshusen i massivträ på den bilfria ön Brännö i Göteborgs södra skärgård. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Och så var vi på Brännö brygga. Efter cirka 20 minuters färd med personfärja från Saltholmen, via Asperö Östra genom en solglittrande skärgård, är vi framme.

– Att bygga på en ö är speciellt, säger Örjan Landström.

Brännö är en ö helt utan biltrafik. All godstrafik till öarna utgår från Fiskebäcks hamn. För att få logistiken att fungera fick byggarna tänka till ordentligt. Logistiken var också en av anledningarna till att husen i bostadsrättsföreningen Kumlet byggdes med en stomme i massivträ. Ett tag diskuterades att utföra mellanbjälklagen i Prefab betong men det visade sig att elementen skulle bli för tunga.

Men även trästommarna innebar en del svårigheter.

– Logistiken var min största farhåga när jag gav mig in i det här projektet. Ett problem var att få de 14 meter långa träelementen i massivträ till byggplatsen. Det är många delar som ska stämma. Vi har fått ha lång framförhållning, berättar Örjan Landström.

Att tänka i långa led tycker han är bra.

– Det är tidsbesparande. Som byggare är det något jag kommer att ha med mig i kommande projekt, säger Örjan Landström.

Förbudet mot biltrafik gjorde också gjutningen av husens bottenplatta knivig. Betongen levererades till Fiskebäck och därifrån fraktades betongbilen till Brännö.

– Det krävdes bara en trafikstockning i Göteborg för att allt skulle bli försenat, säger Örjan Landström.

På kajen fick betongbilarna göra halt. Betongen fick köras med traktor till byggplatsen.

Hemma på ”Kumlet” tar byggherre Anna-Karin Wikman emot. Den bostad hon har låtit bygga åt sig själv, och åt de andra medlemmarna i bostadsrättsföreningen, är ljus och luftig. Känslan av trä finns kvar fastän väggarna är målade i ljus färg.

När Anna-Karin Wikman och de andra i byggemenskapen beslutade sig för att bygga i egen regi kunde de inte föreställa sig vilken lång process de hade framför sig. Byggemenskaper är vanliga i Tyskland, men har ännu inte riktigt slagit igenom i Sverige. Kommunen visste inte riktigt hur de skulle förhålla sig till att de som privatpersoner ville agera byggherre och bankerna var inte särskilt villiga att ge lån.

– Till exempel så hade vi inte ekonomisk möjlighet att projektera om vi inte kunde veta säkert att vi skulle få  bygga, berättar Anna-Karin Wikman.

Finansieringen är det som har varit svårast med att genomföra projektet.

– Många banker ville inte prata med oss alls. De ville också att vi skulle ha väldigt hög andel eget kapital. .

Lösningen blev att Örjan Landströms firma Nock och Fristads Bygg fick gå in och köpa två lägenheter vardera.

Den 19 november 2012 betalades byggkreditivet ut. Då hade bygget redan pågått i ett halvår. Det var en kämpig tid för de inblandade. Örjan Landström, satte sitt företag på spel, Fristad Bygg och Anders Landströms Arkitektkontor gav bostadsrättsföreningen kredit. Till slut blev ett lån från en släktning på 2,5 miljoner kronor räddningen.

Trots ekonomiska svårigheter har medlemmarna i byggemenskapen lyckats hålla sams.

– Ja, vi har ju haft ett gemensamt mål. Det har tärt på oss som personer, men på ett sätt har vi väl kommit närmare varandra, säger Anna-Karin Wikman.

Husen blev inflyttningsklara i maj 2013. Ett år tidigare startade byggnadsarbetet med gjutning av den första grundplattan och med förråden. I augusti 2012 restes stommarna till det första huset. Stommarna i massivträ kom med bil från Österrike. De lastades av med lyftkran på kajen i en viss ordning och fraktades med en av de få traktorer som finns på ön upp till Kumlet.

– På ett par tre veckor per hus hade vi ett tätt hus. Det är ju idealiskt här ute där det regnar och blåser mycket, säger Örjan Landström. Hade vi inte börjat när vi gjorde hade vi fått skjuta på det ett helt år. Det var en anledning till att vi drog igång trots att finansieringen inte var klar, säger Örjan Landström.

Stommen restes av Boråsbaserade Fristad Bygg. Företaget har arbetat med projekt med massivträ tidigare, bland annat i samarbete med Landström arkitekter. Lillskansen på friluftsparken Skansen i Stockholm är ett exempel.

– Det har varit jättekul att arbeta med Fristad Bygg. Lars Serrander och Pierre Landell på Fristad Bygg har varit väldigt intresserade av att hitta bra lösningar för flerbostadshus. Lars Serrander har mycket erfarenhet och har funnits i bakgrunden hela tiden. Jag har lärt mig otroligt mycket. Om massivträ, men också om att bygga i stor skala, och all byråkrati som är kring ett sådant här projekt, säger Örjan Landström.

Landström arkitekter har också funnits med genom hela projektet från upprättande av detaljplan och bygghandlingar till kontinuerliga diskussioner om detaljer, som balkonger, räcken och loftgångar, under byggperioden.

Projektet på Brännö är ett av de större Nock har varit involverade i. Att bygga i massivträ har gett Örjan Landström mersmak.

För Anna-Karin Wikman, Gudrun Landström och David Landsström har en fjorton år gammal dröm förverkligats. Det har varit en tuff resa, säger de. Egentligen var det kanske roligast när allt fortfarande var i drömstadiet. Men Anna-Karin Wikman gläds åt att ha fått ett så fint boende.

– Jag är väldigt stolt över det här bygget! Synd bara att sonen har flyttat. Han var sex år när han behövde ett eget rum. Nu är han 20 och har precis gått till sjöss.

Anna-Karin Wikman säger att man inte får vara rädd att ge sig ut på okänd mark.

– För oss har det varit avgörande att vi har känt så stor tillit till vår arkitekt och vår byggare. Det är vi som får stå för detta sedan. Vi vet att det har levererats med kvalitet, med alla diskussioner om byggfusk hade man lätt kunnat bli orolig annars, säger Anna-Karin Wikman.

Som byggare ser Örjan Landström stora fördelar med att alla, även byggherren, har varit så delaktiga i projektet och till exempel deltagit i alla projekteringsmöten.

– Det är otroligt roligt att alla är så nöjda.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Bostadsrättsföreningen Kumlet i korthet

Byggherre: Bostadsrättsföreningen Kumlet.

Arkitekt: Landström Arktiekter.

Entreprenörer: Nock och Fristad Bygg.

Rör: Knippla Rörkompani.

El: Holst Elektriska.

Plåt: NCK Plåt.

Ventilation: Kaj Sahlberg Ventilation.

Projektering: Totalkonsult.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Hon är branschens bråkigaste bygg-vd

Orädd, rättfram och högljudd har hon utmanat och ruskat om branschen.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ar-branschens-brakigaste-bygg-vd-28977

Hyperloop – en 1700-talsidé på experimentstadiet

Professorn reder ut hyperloopens historia.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hyperloop-en-1700-talside-pa-experimentstadiet-28959

”Arkitektur ska skapa en upplevelse”

Avgående vd Johanna Ferlin berättar om tiden på Tengbom.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/arkitektur-ska-skapa-en-upplevelse-28962

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
https://byggindustrin.se/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.