Meny

Atrium och skybar mot Öresund på nya Studio

Atrium och skybar mot Öresund på nya Studio

I Malmös nya mötesplats Studio ryms boende, arbete och kultur i en och samma byggnad. Det är en komplex byggnad sprungen ur god samverkan och nytänkande. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2018.

I Story Hotels matsal på våning 14 i Malmös nya mötesplats Studio är utsikten över staden och Öresund otrolig. Här serveras frukost, lunch och middag och här finns också Malmös enda skybar med en rymlig terrass som rymmer många människor. Sett från ovan blir det tydligt att projektet har haft sina utmaningar vad gäller grundläggningen. Studio Malmö ligger längst ut på den Universitetsholmen, omgärdat av vatten.

Första spadtaget togs den 1 april 2014. På grund av områdets tidigare verksamhet krävdes en omfattande sanering av marken innan entreprenören kunde sätta igång med bygget.

– Det tog cirka fyra–fem månader att sanera och vi hade stora vattenproblem, berättar Johan Andersson produktionschef på Skanska Sverige.

När marken väl var renad tog grundläggningen vid. Huset vilar på cirka 700 pålar. För att säkra grunden från vatteninträngning har man jobbat med en tät spont. Huset har en helt tät, platsgjuten källare.

Längst ut på Universitetsholmen ligger Studio och nosar på havet.
Foto: Nomi Melin Lundgren

Planerna på att bygga en ny mötesplats i Malmö har några år på nacken. Redan 2007/08 genomförde Malmö stad en anonym markanvisningstävling i syfte att skapa något spännande på platsen.

– Det var en av de första tävlingarna där husets innehåll också spelade roll, berättar Anna Björklund, projektchef hos byggherren Skanska Öresund.

Skanska Öresund tävlade med ett förslaget Meeting Point Malmö framtaget av det danska arkitektföretaget Schmidt Hammer Lassen och tillsammans tog de hem markanvisningen. Förslaget hade tre delar.  Huset skulle innehålla boende, kontor och publika delar.

Men det tog ett tag innan man kom igång och beslutade vad huset skulle innehålla. Flera verksamheter fanns på förslag – muséum, musikhögskola, bostäder eller hotell.

– Vi jobbade med några olika ankarhyresgäster för att starta projektet. Tyvärr nådde vi inte i mål med någon av dem utan vi fick i stället vända på det och skapa ett koncept som vi sedan skulle kunna fylla med ett innehåll. Till slut kom vi fram till att vi ville ha ett koncept där vi inte var beroende av någon enskild hyresgäst, säger Anna Björklund.

Att omvandla boende från lägenheter till hotell var ett av stegen för att skapa Studio som vi ansåg gynnade konceptet.

– Nu bidrar hotellets verksamhet och receptionen som är bemannad dygnet runt till husets livlighet tillsammans med hyresgästerna Altitude Meetings, United Spaces och restaurangerna, säger Anna Björklund.

Johan Andersson, projektchef Skanska, Adam Björk, arkitekt Schmidt Hammer Lassen, Anna Björklund, projektchef Skanska Öresund, Anders Davidsson, Skanska Öresund, Jonas Sundin, projektchef Skanska och Anders Fex, projektledare Skanska Öresun
Foto: Nomi Melin Lundgren

Det genomgående temat har varit ett försök hitta verksamheter som stödjer varandra. Resultatet är konceptet Work, Stay, Play som ger en bredd av verksamheter i huset spridd över dygnets alla timmar.

–  Vi är väldigt nöjda med konceptet. När vi började med detta var det jättesvårt att hitta referenser till det här huset. Det finns inte så många liknande, säger Anna Björklund.

För beställaren var det väldigt viktigt att huset skulle vara enkelt och lätt att hitta i.

– Vi har jobbat med att atriet ska kännas som välkomnande och som en trevlig plats att vistas på för vem som helst. Det har också varit viktigt att huset endast ska ha två entréer som båda tar en till husets reception där alla besökare får ett personligt bemötande, säger Anders Fex, projektledare på Skanska Öresund.

I Studio finns två publika våningsplan som är öppna för allmänheten. Här finns restaurang, café, mötes- och eventlokaler, co-working spaces samt atriet som vem som helst kan nyttja.

– I dag är huset fullt uthyrt. Vi har cirka 40 hyresgäster, men totalt finns cirka 80 olika företag i huset när man räknar alla dem som utnyttjar United Spaces ytor, säger Anders Fex.

I de fyra översta våningarna av den höga delen av Studio ligger Story Hotel. Totalt finns här 24 rum i fyra olika utföranden.
Foto: Nomi Melin Lundgren

Och så finns hotellet där privatpersoner – men även anställda i företagen som hyr in sig i Studio  – kan ta in vid behov. Hotelldelen består av 4 våningar med 24 rum på varje våningsplan. Det finns fyra olika rumstyper med utsikt ut mot havet eller mot staden.

I hotellrummen har man i huvudsak använt sig av prefabricerade badrum från Partab.

– Det ger bättre kontroll över processen när man bygger med prefab-badrum färdiga med allt, bara att lyfta in, ansluta och stänga igen. Annars krävs det 10 olika entreprenörer som ska trängas på liten yta i varje badrum, säger Johan Andersson.


Mycket händer i huset

Trots att Studio kanske främst är en arbetsplats så händer det mycket annat i huset också. Avsikten med den nya mötesplatsen är att det ska vara ett öppet och tillgängligt hus.

– Utmaningen har varit att skapa en trevlig plats där man faktiskt vill vara, säger Anna Björklund.

I byggnadens så kallade Blackbox kan den som vill hyra in sig för konserter, föreställningar eller fester och evenemang – eller varför inte ett lunchdisco, som det var samma vecka Byggindustrin var på besök.

– I Black Boxen ska det finnas plats för det oväntade. Bankettmiddagar, möten, teater, konserter, filminspelningar, disco eller vad man kan tänkas vilja hitta på, säger Anders Fex.

För att man ska kunna ha aktiviteter i Blackboxen utan att störa de andra verksamheterna i huset är den byggd som ett rum i rummet. Golvet vilar på Sylomerkuddar för att fånga upp vibrationer och ljud.

– Det är kritiskt att ljuden inte sprids till andra intilliggande konferensrum, säger Johan Andersson.


Totalentreprenad i samverkan

Studio är byggd av Skanska Sverige som en totalentreprenad i samverkan.

– Det har varit viktigt för oss att sitta nära vår beställare, säger Jonas Sandin, projektchef på Skanska Sverige.

Alla som har jobbat i projektet, även konsulterna, har suttit tillsammans på heltid.

– Det har varit nyckeln. Projektet är så komplext. Traditionellt så samlar man ihop frågor och löser dem på ett projekteringsmöte, men här har vi kastat den modellen åt sidan och jobbat i samverkan redan från början, säger Johan Andersson.
 

LÄS MER: Bankvalven förvandlades till hotellrum

Vid bygget av Studio har Skanska utvecklat och testat nya sätt att arbeta. Projektet igenom har man jobbat med visuella morgonmöten och visuell planering med stöd av digitala verktyg. Hittills har detta inte varit så vanligt inom Skanska. Johan Andersson ser stora fördelar med arbetssättet.

– Det blir mycket mer tydligt. Jag tror att fler kan ta det till sig. Vi har använt en BIM-modell där vi har plockat ut bilder för att visualisera dagens arbetsmoment, säger Johan Andersson.

Varje morgon under projektet har man tagit fram bilder för att illustrera dagens arbete. Det kan till exempel vara hur logistiken ska se ut den dagen eller hur arbetsplatsen kommer att se ut vecka 14 till exempel.

Jonas Sandin håller med om fördelarna.

– Vi tar till oss information på så olika sätt. Genom att använda visuell projektering på det här sättet har vi lyckats skapa en gemensam målbild hos alla i projektet. Den visuella planeringen har varit extra viktig i och med att vi har haft många utländska entreprenörer. Det blir lättare att förstå en bild i stället för en dålig översättning, säger han.


LÄS MER: Dubbelfasad i glas utmanade byggare

De visuella modellerna har även använts mycket för att förbättra säkerhet och arbetsmiljöarbetet i projektet, som också har klarat sig från allvarliga olyckor.

Studio ligger som en del av Universitetsholmen och utgör ett nytt landmärke i Malmös hamnområde. Fasadens mörka tegel minner om den tidigare industriverksamheten i området. Byggnaden har en hög del med 14 våningar där hotellet är inrymt och en lägre del som bland annat rymmer arbetsplatser och husets Blackbox.

För arkitekterna från Schmidt Hammer Lassen har det varit viktigt att knyta byggnaden till platsen och ha ärliga material med tyngd, både invändigt och utvändigt.

– Vi ville också markera ett stopp mot havet, säger Adam Björk, arkitekt på Schmidt Hammer Lassen.

Han är själv mycket förtjust i mötet mellan de olika fasaderna mot norrsidan och mot kajen.

– Utvändigt är norrsidan väldigt fin oavsett från vilken av broarna man kommer ifrån, bland annat på grund av den volym som svävar runt hela huset. Där kommer även fasadelementen till sin rätt, säger Adam Björk.


LÄS MER: Kompisskapet är inbyggt i trästommen

Den invändiga arkitekturen har Schmidt Hammer Lassen stått för. Även här finns associationer till områdets forna industrikaraktär. Corten, ek och betong är de genomgående materialen invändigt.

– Vi valde att jobba med enkla uttryck. Det finns mycket rå och bar betong i huset, säger Adam Björk, arkitekt Schmidt Hammer Lassen.

För byggarna var just detta mot förmodan en extra utmaning.

– Vi är vana att spackla över alla hål och sprickor, men där fick vi sätta stopp, säger Johan Andersson.

För arkitekterna gällde även att hitta en leverantör som levde upp till den finish man ville ha, berättar Adam Björk.

Vid sidan av grundläggningen har logistiken har också varit en stor utmaning. Det har varit en tight byggarbetsplats, insprängd mellan hamnen och de nya byggnaderna längs Nordenskiöldsgatan.

– Vi har jobbat väldigt hårt med logistiken. Vi hade en bokningsportal där man bokade in när alla leveranser skulle komma för att få det att flyta på smidigt, säger Johan Andersson.


LÄS MER: Renovering gav landmärke mer havsutsikt

Även fasaden satte byggarna på prov. Den är byggd av prefabricerade sandwichelement i betong med ingjutet tegel och färdiga fönster.

– Fasaden är komplicerad för att fönstren inte ligger rakt över varandra utan går omlott. Det har bland annat inneburit vissa problem med lastöverföringen. Det har vi fått hantera med olika balkar och så har vi byggt en box som håller fasaden uppe från plan fyra, berättar Johan Andersson.

Att få de väldigt tunga elementen på plats var en utmaning både tekniskt och ut arbetsmiljösynpunkt. Fasadblocken var över sex meter stora och vägde mellan 12–18 ton. Totalt består fasaden av cirka 500 element.

Fördelarna med att använda prefabricerade fasadelement övervägde ändå, tycker Johan Andersson.

– Det man vinner på detta är att man slipper bygga ställning runt hela huset. Man slipper även kritiska moment som att täta fönster till exempel och så får man bättre kvalitet, säger Johan Andersson.

Ur arbetsmiljösynpunkt är det också en fördel att inte ha några murare på hög höjd, betonar Anna Björklund.

– Vi ville också minimera riskerna för alla människor som rör sig i området. Det här arbetssättet var ett som vi kommit fram till i vid de riskworkshopar som vi har haft inom projektet, säger hon.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Studio är en byggnad med höga miljöambitioner. Det är en energieffektiv byggnad som har certifierats enligt Leed Platinum.

– Vi klarar också av alla Malmö stads miljökrav, säger Johan Andersson.

Den 14 oktober 2017 stod Studio helt klart. Nu hoppas byggherren att husets hjärta – det öppna atriumet – som är öppet dygnet runt, bland annat bemannat av hotellets reception, på allvar ska bli den plats där spontana möten tar form.

Studio i korthet

Byggherre: Skanska Öresund.

Byggentreprenör: Skanska Sverige.

Hyresgäster: Altitude Meetings, Story Hotels, BIM objects , Sparbanken Skåne, Scancoin, Refined Wicki , United Spaces, Infor, Egencia, Neo4j, Sallads & Smoothies, Sitrus, Wisegroup, Ackordscentralen, Boverket,   EY samt kontorshotell på plan 3.

Projekteringsledare: Skanska.

Konstruktör: Tyréns.

Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen, Tema Arkitekter.

VVS-konsult: Facil, PQR.

El-konsult: Jepro.                      

Ventilationskonsult: Facil, PQR.

VS-entreprenör: Energoavots och Sandbäckens rör.

Ventilationsentreprenör: Energoavots, Bi-vent och Climat 80.

Akustik: ÅF Sound & Vibration.

Sprinklerentreprenör: Power Heat.

Elentreprenör: Skanska installation/Assemblin.

Stomentreprenör: UPB.

Fasadleverantör: Ambercon.

Markentreprenör: BCA.

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan.

Ersättningsform: Riktkostnad med Incitamentsavtal.

Entreprenadkostnad exklusive moms: 570 Mkr.

Totalkostnad: Skanskas investering är totalt cirka 680 Mkr

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2018. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458

”Hållbarhet är en marknadsfråga”

Johan Nuder vill bli expert på att kommunicera hållbarhetsinformation.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hallbarhet-ar-en-marknadsfraga-28358

Hon ger nytt liv åt slott och koja

Stina Lindéns har hittat sin nisch i kulturminnesmärkta hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ger-nytt-liv-slott-och-koja-28345

Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund

EU-projekt lyfte energieffektiviseringen och renoveringen av stadsdelen Linero.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hela-eu-ska-fa-lara-av-renoveringen-i-lund-28331

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Digitalisering har mångdubblat omsättningen hos Lundqvist Trävaru.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/att-rita-hus-ska-vara-lika-enkelt-som-att-spela-dataspel-28326

”Jag vill skapa stunder av poesi”

Rahel Belatchew är en kändisarkitekt på tillväxt.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-vill-skapa-stunder-av-poesi-28231

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

”Höghus tvingar dig att tänka utanför boxen”

Amerikanen Shonn Mills är Rambolls expert på höga hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hoghus-tvingar-dig-att-tanka-utanfor-boxen-28241

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240