Meny
  • Bostäderna vid Danska vägen präglas av slitstarka material som kalksten i trapphus och hallgolv, fönsterbänkar av sten och tegel i fasaderna. Foto: Magnus Gotander

Arkitekt drev fram snabbyggt hyresprojekt

Arkitekt drev fram snabbyggt hyresprojekt

Magnus Månsson har lyckats med det omöjliga: Att som arkitekt i egen regi rita, bygga och förvalta ett flerbostadshus med hyresrätter. Dessutom har han fått ekonomin att gå ihop. Projektet blev så framgångsrikt att det nominerats till Byggindustrins tävling Årets Bygge 2014.

– Många hävdar att det är omöjligt att bygga hyresrätter med vinst. Men det går. När jag 2003 fick chansen av Göteborgs stad på en markanvisning med tomträtt på Danska vägen i Göteborg slog jag till, bara för att visa att jag har rätt, säger arkitekt Magnus Månsson, Semrén Månsson Arkitekter i Göteborg, och tillägger:

– Näst hotell är hyresrätten den mest exklusiva boendeformen.

Efter tre år av överklaganden var detaljplan och bygglov klara och projekteringen av den fem våningar höga fastigheten plus vindsvåning och två källarplan kunde börja. Kommunen hade som krav att ytterligare två byggherrar skulle bygga på tomten. Det resulterade i att Magnus Månsson, Tuve Bygg och JM nu har byggt runt 200 hyresrätter och bostadsrätter.

De tre aktörerna har samsats på en oerhört smal, trång och kuperad tomt där god planering och logistik var avgörande för slutresultatet. I källaren var till exempel avståndet mellan Magnus Månssons fastighet och JM:s så litet som 70 centimeter och byggandet av Magnus Månssons projekt kunde inte påbörjas förrän JM gjort nödvändiga sprängningar.

– Vi lyckades tack vare helt färdiga bygghandlingar och ytterst få ändringar. I sent skede var det inga ändringar alls. Det är man inte bortskämd med, säger platschef Johan Lundin, Bra Bygg, som på styrd totalentreprenad uppfört Magnus Månssons fastighet.

Den planerade byggtiden var kort. Med start i november 2011 och inflyttning sommaren 2013 fanns inga tidsmarginaler för de 68 hyresrätterna.

– Vi blev till och med klara en månad tidigare tack vare goda förberedelser och att allt gjordes rätt från början. Det är bra, säger Bra Byggs vice vd och delägare Anders Billström, som står för bokstaven B i företagsnamnet.

Företaget har funnits i sju år och har som affärsidé att jobba i tidigt skede tillsammans med kunden.

– Då ska man betänka att vi inte fick börja med störande arbeten förrän kvart i sju på morgonen med tanke på de kringboende. Därmed tappade vi en halvtimme per dag men lyckades ändå bli klara före tidplan.

Stommen består av stål och filigranbjälklag. Projekt- och overheadkostnader har minimerats och pengar har i stället lagts på bra och slitstarka material som kalksten i trapphus och hallgolv, helkaklade prefabricerade badrum, fönsterbänkar av sten, ekparkett i lägenheterna och tegel i fasaderna.

– De material som initialt är dyra men av god kvalitet blir billigare i längden och bäddar för en god lönsamhet. Det är min erfarenhet. Den lilla merkostnaden för tegel jämfört med fasader av puts eller betong är lätt att räkna hem tack vare lägre driftskostnader, säger Magnus Månsson.

Han tycker inte heller att klimatet i Göteborg är lämpat för puts eftersom puts inte klarar de snabba och många temperaturskillnaderna vintertid.

Andra faktorer för att få ekonomin att gå ihop är att de fyra trapphusen är i stort sett identiska, våtinstallationerna är i linje med varandra i husets mitt och samtliga kök ligger vid trapphusen. Detta har gett bra upprepningseffekt och minimerat med efterarbeten. Dessutom är lägenheterna mycket yteffektiva.

Att hyra ut lägenheterna har inte varit svårt. En enda annons på Boplats Göteborgs hemsida gav 4 000 svar från hugade hyresgäster. Månadshyran för en fyra på 83 kvadratmeter hamnar på 11 700 kronor och ligger strax under den högsta nivå som folk är beredda att betala.

På håll ser Magnus Månssons fastighet på Danska Vägen ut som om den alltid legat där. Den smälter fint in i befintlig bebyggelse av landshövdingshus från 1930-talet och tegelbyggnader från 1950-talet. Inte långt därifrån ligger Örgryte kyrka. Danska Vägen lär vara Göteborgs äldsta väg. Den byggdes på 1700-talet, troligen för att resande danskar och postskjutsar lättare skulle komma fram eftersom de inte fick passera genom ett befäst Göteborg.

Arkitekter är inte kända för att vara intresserade av byggprocess och ekonomi. Därför var Magnus Månsson nyfiken på vad bransch och kolleger tyckte om hans nyvunna roll som arkitekt, byggherre och hyresvärd. Reaktionen har enbart varit positiv.

– Jag har till och med fått några uppdrag tack vare att jag numera har erfarenhet och kunskaper om ekonomi och byggprocess. Detta är något arkitekter sällan varit intresserade av. Men tack vare Danska Vägen har jag tagit ett steg framåt i min yrkeskarriär och visat att även arkitekter kan, säger han.

Danska Vägen

Beställare: Magnus Månsson, MM Fastigheter.

Arkitekt: Semrén Månsson.

Konstruktör: Integra.

Totalentreprenör: Bra Bygg, Göteborg.

Stomme: Con-Form.

El: City El & Data.

VVS: Installatören.

Ventilation: Cerovent.

Rör: Tingstads Rör.

Mark: Torslanda Mark.

Antal hyresrätter: 68 stycken.

Investering: 110 miljoner kronor.

Byggtid: November 2011 – maj 2013.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Cykeldrömmen som slutade i fiasko

Hornsbergsvelodromen i Stockholm blev ett av 20-talets stora misslyckanden.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/cykeldrommen-som-slutade-i-fiasko-28692

Hon leder Sveriges Byggindustrier in i framtiden

Carin Stoeckmann rattar familjeföretaget samtidigt som hon styr Sveriges Byggindustrier.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-leder-sveriges-byggindustrier-i-framtiden-28685

Snabbguide till byggbranschens digitalisering

Blir du stressad när kollegerna slänger sig med akronymer som BIM, AR och IoT?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/snabbguide-till-byggbranschens-digitalisering-28690

Byggarkivet: Ingen dagispanik hos byggarna

1975 var behovet av nya förskolor stort - men byggarnas intresse ljummet.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggarkivet-ingen-dagispanik-hos-byggarna-28681

Kriminella som fjärrstyr byggkranar

En digitaliserad byggbransch innebär nya hot. Vi listar de sex största.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/kriminella-som-fjarrstyr-byggkranar-28682

”Det gäller att vara med från början”

Susanne Rudenstam ser flera likheter mellan medievärlden och byggsektorn.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/det-galler-att-vara-med-fran-borjan-28676

Sveriges säkraste fängelse – ett lapptäcke

Anstalten har byggts om gång på gång på grund av rymningar.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sveriges-sakraste-fangelse-ett-lapptacke-28605

Nytt mobilt dörrlås ska revolutionera byggbranschen

Annons.
Säg hejdå till nycklar och koder som tappas bort eller hamnar i fel händer.
https://byggindustrin.se/sponsrat/infobric/nytt-mobilt-dorrlas-ska-revolutionera-byggbranschen-28736

Vi listar diktatorernas drömkåkar

Här är fem groteska diktatorbyggen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-listar-diktatorernas-dromkakar-28631

”Antingen gör man rätt eller så gör man fel”

Skatteexperten Sofie Wilhelmsson vet vad som gäller.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/antingen-gor-man-ratt-eller-sa-gor-man-fel-28632

Kalixföretag vill växla in på nytt spår

Nu siktar Part på den europeiska marknaden.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/kalixforetag-vill-vaxla-pa-nytt-spar-28603