Meny
  • Bostäderna vid Danska vägen präglas av slitstarka material som kalksten i trapphus och hallgolv, fönsterbänkar av sten och tegel i fasaderna. Foto: Magnus Gotander

Arkitekt drev fram snabbyggt hyresprojekt

Arkitekt drev fram snabbyggt hyresprojekt

Magnus Månsson har lyckats med det omöjliga: Att som arkitekt i egen regi rita, bygga och förvalta ett flerbostadshus med hyresrätter. Dessutom har han fått ekonomin att gå ihop. Projektet blev så framgångsrikt att det nominerats till Byggindustrins tävling Årets Bygge 2014.

– Många hävdar att det är omöjligt att bygga hyresrätter med vinst. Men det går. När jag 2003 fick chansen av Göteborgs stad på en markanvisning med tomträtt på Danska vägen i Göteborg slog jag till, bara för att visa att jag har rätt, säger arkitekt Magnus Månsson, Semrén Månsson Arkitekter i Göteborg, och tillägger:

– Näst hotell är hyresrätten den mest exklusiva boendeformen.

Efter tre år av överklaganden var detaljplan och bygglov klara och projekteringen av den fem våningar höga fastigheten plus vindsvåning och två källarplan kunde börja. Kommunen hade som krav att ytterligare två byggherrar skulle bygga på tomten. Det resulterade i att Magnus Månsson, Tuve Bygg och JM nu har byggt runt 200 hyresrätter och bostadsrätter.

De tre aktörerna har samsats på en oerhört smal, trång och kuperad tomt där god planering och logistik var avgörande för slutresultatet. I källaren var till exempel avståndet mellan Magnus Månssons fastighet och JM:s så litet som 70 centimeter och byggandet av Magnus Månssons projekt kunde inte påbörjas förrän JM gjort nödvändiga sprängningar.

– Vi lyckades tack vare helt färdiga bygghandlingar och ytterst få ändringar. I sent skede var det inga ändringar alls. Det är man inte bortskämd med, säger platschef Johan Lundin, Bra Bygg, som på styrd totalentreprenad uppfört Magnus Månssons fastighet.

Den planerade byggtiden var kort. Med start i november 2011 och inflyttning sommaren 2013 fanns inga tidsmarginaler för de 68 hyresrätterna.

– Vi blev till och med klara en månad tidigare tack vare goda förberedelser och att allt gjordes rätt från början. Det är bra, säger Bra Byggs vice vd och delägare Anders Billström, som står för bokstaven B i företagsnamnet.

Företaget har funnits i sju år och har som affärsidé att jobba i tidigt skede tillsammans med kunden.

– Då ska man betänka att vi inte fick börja med störande arbeten förrän kvart i sju på morgonen med tanke på de kringboende. Därmed tappade vi en halvtimme per dag men lyckades ändå bli klara före tidplan.

Stommen består av stål och filigranbjälklag. Projekt- och overheadkostnader har minimerats och pengar har i stället lagts på bra och slitstarka material som kalksten i trapphus och hallgolv, helkaklade prefabricerade badrum, fönsterbänkar av sten, ekparkett i lägenheterna och tegel i fasaderna.

– De material som initialt är dyra men av god kvalitet blir billigare i längden och bäddar för en god lönsamhet. Det är min erfarenhet. Den lilla merkostnaden för tegel jämfört med fasader av puts eller betong är lätt att räkna hem tack vare lägre driftskostnader, säger Magnus Månsson.

Han tycker inte heller att klimatet i Göteborg är lämpat för puts eftersom puts inte klarar de snabba och många temperaturskillnaderna vintertid.

Andra faktorer för att få ekonomin att gå ihop är att de fyra trapphusen är i stort sett identiska, våtinstallationerna är i linje med varandra i husets mitt och samtliga kök ligger vid trapphusen. Detta har gett bra upprepningseffekt och minimerat med efterarbeten. Dessutom är lägenheterna mycket yteffektiva.

Att hyra ut lägenheterna har inte varit svårt. En enda annons på Boplats Göteborgs hemsida gav 4 000 svar från hugade hyresgäster. Månadshyran för en fyra på 83 kvadratmeter hamnar på 11 700 kronor och ligger strax under den högsta nivå som folk är beredda att betala.

På håll ser Magnus Månssons fastighet på Danska Vägen ut som om den alltid legat där. Den smälter fint in i befintlig bebyggelse av landshövdingshus från 1930-talet och tegelbyggnader från 1950-talet. Inte långt därifrån ligger Örgryte kyrka. Danska Vägen lär vara Göteborgs äldsta väg. Den byggdes på 1700-talet, troligen för att resande danskar och postskjutsar lättare skulle komma fram eftersom de inte fick passera genom ett befäst Göteborg.

Arkitekter är inte kända för att vara intresserade av byggprocess och ekonomi. Därför var Magnus Månsson nyfiken på vad bransch och kolleger tyckte om hans nyvunna roll som arkitekt, byggherre och hyresvärd. Reaktionen har enbart varit positiv.

– Jag har till och med fått några uppdrag tack vare att jag numera har erfarenhet och kunskaper om ekonomi och byggprocess. Detta är något arkitekter sällan varit intresserade av. Men tack vare Danska Vägen har jag tagit ett steg framåt i min yrkeskarriär och visat att även arkitekter kan, säger han.

Danska Vägen

Beställare: Magnus Månsson, MM Fastigheter.

Arkitekt: Semrén Månsson.

Konstruktör: Integra.

Totalentreprenör: Bra Bygg, Göteborg.

Stomme: Con-Form.

El: City El & Data.

VVS: Installatören.

Ventilation: Cerovent.

Rör: Tingstads Rör.

Mark: Torslanda Mark.

Antal hyresrätter: 68 stycken.

Investering: 110 miljoner kronor.

Byggtid: November 2011 – maj 2013.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2014, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Höjda röster om en ny Ölandsbro

Debatten blossar upp: bristfällig betong och ständigt köskapande underhållsarbeten.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hojda-roster-om-en-ny-olandsbro-28362

Håll huvudet kallt

Utblick: Byggarbetare har det hett om öronen.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hall-huvudet-kallt-28458

”Hållbarhet är en marknadsfråga”

Johan Nuder vill bli expert på att kommunicera hållbarhetsinformation.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hallbarhet-ar-en-marknadsfraga-28358

Hon ger nytt liv åt slott och koja

Stina Lindéns har hittat sin nisch i kulturminnesmärkta hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-ger-nytt-liv-slott-och-koja-28345

Hela EU ska få lära av renoveringen i Lund

EU-projekt lyfte energieffektiviseringen och renoveringen av stadsdelen Linero.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hela-eu-ska-fa-lara-av-renoveringen-i-lund-28331

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Digitalisering har mångdubblat omsättningen hos Lundqvist Trävaru.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/att-rita-hus-ska-vara-lika-enkelt-som-att-spela-dataspel-28326

”Jag vill skapa stunder av poesi”

Rahel Belatchew är en kändisarkitekt på tillväxt.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/jag-vill-skapa-stunder-av-poesi-28231

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
https://byggindustrin.se/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

”Höghus tvingar dig att tänka utanför boxen”

Amerikanen Shonn Mills är Rambolls expert på höga hus.
Porträtt
https://byggindustrin.se/artikel/portratt/hoghus-tvingar-dig-att-tanka-utanfor-boxen-28241

Så förebygger Göteborg ras i dag

Kan tragedin som inträffade i Tuve 1977 upprepa sig i dag?
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-forebygger-goteborg-ras-i-dag-28244

Byggbranschen växlar upp inför EU-valet

Beslut som fattas på EU-nivå påverkar dig som byggföretagare varje dag.
Fördjupning
https://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/byggbranschen-vaxlar-upp-infor-eu-valet-28240