Meny
Sponsrat innehåll från Gar-Bo

Experten: Så väljer du rätt säkerhet för ditt bygge

Kostnadseffektivt, riskerfarenhet kring byggen och en långsiktig trygghet. Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.

När du som entreprenör fått ett nytt uppdrag behöver du oftast ställa säkerhet för ditt åtagande. Men att upphandla säkerhet för små och stora byggprojekt är knepigt. Många aktörer erbjuder liknande lösningar och det är oftast bråttom och lite tid att göra research. Eller så finns det ett samarbete som ”bara rullar på”, oavsett om det är det bästa valet eller inte. Men det finns några saker som är extra viktigt för en entreprenör att tänka på när det kommer till att välja ett bra skydd under byggprocess och garantitid. Thomas Hettman, specialist på byggrelaterade risker på Gar-Bo Försäkring, delar med sig av sina bästa tips.

 


 

1. Kunskap om byggrelaterad risk
– Först och främst måste man fråga sig vem som har bäst koll på byggrelaterade risker? Där är banken troligen inte den bästa partnern, utan snarare en specialist som arbetar nischat med bygg och fastighet. Erfarenhet av byggrelaterade risker och kunskap om byggbranschen är ett stort plus när du väljer partner.

2. Kostnadseffektivt
– Många mindre byggare väljer att teckna en garanti via banken. Men då ställs ofta krav på att det deponeras en rejäl säkerhet som ibland kan vara mycket kostsam. Renodlade försäkringsbolag ställer inga sådana krav och kan därför oftast erbjuda en långt mer smidig lösning än vad bankerna kan. Till exempel en Fullgörandeförsäkring för entreprenadtid och garantitid.

3. En personlig kontakt
– Finns det möjlighet för er att få en personlig kontakt? Att ha en dedikerad kontaktperson att vända sig till hos din partner när frågor dyker upp längs vägen förenklar processen och är dessutom mycket trevligare.

4. Smidig och snabb hantering
– Finns det möjlighet till ett snabbt och effektivt svar från din partner? Att välja en partner som ser lösningar i stället för ett nej är alltid det mest lönsamma alternativet, både på kort och längre sikt.
En partner som har möjlighet att erbjuda en tät kontakt och uppföljning kan oftast hantera dina förfrågningar snabbare och är mer lösningsorienterade.

5. Möjlighet till rådgivning
– Finns det kunskap och särskild kompetens inom byggrelaterade risker hos din partner brukar detta oftast betyda att du också kan vänta dig en bra rådgivning. Att ha en partner som förstår ditt företags utmaningar gör att du också kan få rekommendationer anpassat för ert bolag.

6. Långsiktig partner
– Och slutligen, välj en långsiktig partner, som inte bara är en försäkringsgivare eller leverantör. Välj en partner som du kan bolla med och rådfråga om diverse försäkringsfrågor, någon som följer ditt företags utveckling och som inte försvinner om det svajar lite. Titta efter en partner som har haft samma kunder under en längre tid. Det visar på ett stabilt och långsiktigt samarbete.

Vill du ha fler tips? Kontakta Thomas Hettman direkt om du vill veta mer om hur ditt företag ska tänka när det är dags att teckna säkerhet för ett nytt byggprojekt.

 

 

Fullgörandegaranti

När du skriver kontrakt med en beställare om att utföra en entreprenad krävs en fullgörandegaranti för både entreprenadtiden och garantitiden. Du behöver då en säkerhet som lever upp till kraven som ställs i de allmänna bestämmelserna (AB och ABT). En Fullgörandeförsäkring fungerar som en säkerhet för kunden om ditt företag skulle gå i konkurs eller om ni av andra skäl inte kan fullgöra ert åtagande. När du tecknar ett entreprenadkontrakt ställs det ofta ett krav på att du ska kunna uppvisa denna säkerhet.

 

Lavinartat intresse för nytt forum för teknikkvinnor

Facebookgruppen fick 25 000 medlemmar på ett år.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/lavinartat-intresse-nytt-forum-teknikkvinnor-27382

Peab bygger campus i Lund

Projektet värt 415 miljoner.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/peab-bygger-campus-i-lund-27400

Från hantverkare till beställare

Jonas Karlsson byter hantverkaryrket mot beställarroll.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/fran-hantverkare-till-bestallare-27399

Här är roboten som kan ersätta byggarbetare

Japanska forskare har tagit fram en prototyp för byggarbetsplatser.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/har-ar-roboten-som-kan-ersatta-byggarbetare-27396

Plåtslagare prisas med stipendium

Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson är årets Isabellestipendiat.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/platslagare-prisas-med-stipendium-27398

Här är branschens 30 största bolag

Flera bostadsutvecklare in på listan över största bolagen.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/har-ar-branschens-30-storsta-bolag-27379

Färre ser bostaden som investering

"Sundare inställning."
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/farre-ser-bostaden-som-investering-27395

Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.

Annons.
Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.
http://byggindustrin.se/sponsrat/gar-bo/experten-sa-valjer-du-ratt-sakerhet-ditt-bygge-27282

Han är årets byggchef

NCC:are i syd överraskades med utmärkelsen.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/han-ar-arets-byggchef-27394

Plan för Västlänken står fast

Avslag i Högsta förvaltningsdomstolen.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/plan-vastlanken-star-fast-27393

HSB Malmö får ny förvaltningschef

Har 30 års erfarenhet.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hsb-malmo-far-ny-forvaltningschef-27392