Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Sveriges bästa byggelever är snart utsedda

Just nu pågår en megastor tävling i Sverige och jag tänker inte på Eurovision utan på Yrkes-SM. Märkligt nog får den dock inte lika mycket medieutrymme…

Under tre dagar tävlar elever från gymnasiet i ett 40-tal olika yrken för att ta reda på vilka som är bäst i Sverige. Av totalt 200 unga tävlande är cirka en fjärdedel från byggindustrin, det vill säga murare, plattsättare, snickare, väg- och anläggningsarbetare, golvläggare och betongarbetare. Från branschen finns även exempelvis målare, plåtslagare och installatörer så nog syns vi ordentligt. Och det är bra. För bland besökarna är en stor andel elever från grundskolan. De tar chansen att prova på olika yrken inför gymnasievalet.

Väg- och anläggningsarbetarna Tobias Hallqvist och Nils Joel Person visar upp sina kunskaper.
Foto: Construction Skills Sweden

Under detta SM har det satsats extra på prova-på-uppgifter – ett smart drag. Visserligen är jag partisk men nog är det svårt att inte bli intresserad. I vår monter, intill de tävlande, finns unga yrkesverksamma från olika företag som kan berätta om hur det är att jobba i branschen. Montern är välbesökt och det är inte bara för att man hos oss kan sätta plattor eller utmana landslagsdeltagare i jättejenga. Jag pratade i dag med en kille i 10-årsåldern som hade lite svårt att bestämma sig för om han skulle bli plattsättare eller yrkeslärare, båda verkade så kul och så hade han ju talang för det.

Det är synd att man inte kan ta med lukt, ljud och känsla i ett skrivet inlägg för det är något speciellt att gå omkring bland de tävlande deltagarna. Målmedvetenheten och förmågan att fokusera imponerar. Inte bara på mig utan också på de domare som har den svåra uppgiften att i morgon utse vinnarna. Eftersom man inte får prata med de tävlande har jag pratat en del med domarna, som till vardags allihop är yrkeslärare. De är enhälligt imponerade av yrkesskickligheten hos de unga. Att skolorna jämförs med varandra är positivt och sporrande. Så förbättrar de sig naturligtvis och förhoppningsvis får det ännu fler att vilja delta i kommande skoltävlingar.

Förmågan att fokusera imponerar. Här jobbar plattsättaren Amanda Thyr.
Foto: Construction Skills Sweden

Fredag eftermiddag vet vi hur det har gått för de tävlande. Men alla som har deltagit i Yrkes-SM ska vara nöjda. Om tävlingsuppgifterna från början är en utmaning är det nog mer än dubbelt så svårt att dessutom göra det på en trång yta, under press, med publik och med ljudlarmet från övriga deltagare. Nog är det en bra erfarenhet att ta med sig ut i arbetslivet.

Trevlig sommar

Jimmy Dahlström

Hej alla,

Jag tänkte hålla mig kort i detta inlägg. Det är ändå trots allt semester om några timmar (för de flesta). Jag själv kämpar på under nästa vecka också.

Första halvåret för 2018 är över, det går inte längre att påverka. Det tillhör numera historieböckerna. Hoppas du är nöjd med dina insatser, om inte så finns det lyckligtvis ett halvår kvar att påverka 2018 års totala intryck.

Jag själv är nöjd med insatserna, men det finns fortfarande massor att göra kring hållbarhet i samhällsbyggandet, socialt, miljömässigt och framförallt ekonomiskt. 

Skolavslutningstider

Jimmy Dahlström

Minns du konferensen i januari som chefen kallade till? Den där som ägde rum på en fin konferensanläggning, med god mat. Där ni gemensamt satte stora utvecklingsplaner för året 2018? Vi rör oss sakta men säkert mot halvårsskifte. Halva året har gått, har vi hunnit halvvägs med våra utvecklingsplaner? Såhär i skolavslutningstider brukar det vara fullt upp för många. Kläder ska inhandlas, mat ska lagas, tält ska hyras osv. Det är massor att göra. När skolavslutningarna rullar ut en efter en finns alltid dessa tendenser även arbetslivet.

Underbara framtid

Jimmy Dahlström

Jag har numera äran att säga att jag tillhör styrelsen för Lean Forum Bygg.

Lean Forum Bygg är den ledande inspiratören inom Lean i den svenska samhällsbyggnadssektorn. Vi sprider kunskap om framgångsrikt Lean-tänkande och arbetsmetoder till svenska byggföretag allt med syftet att öka kundvärdet och minimera slöseriet.

Alltså frågor som ligger mig mycket varmt om hjärtat sedan länge. Jag har mångårig erfarenhet av Lean ur ett samhällsbyggarperspektiv och hoppas kunna bidra med intressanta infallsvinklar och energi.