Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Sveriges bästa byggelever är snart utsedda

Just nu pågår en megastor tävling i Sverige och jag tänker inte på Eurovision utan på Yrkes-SM. Märkligt nog får den dock inte lika mycket medieutrymme…

Under tre dagar tävlar elever från gymnasiet i ett 40-tal olika yrken för att ta reda på vilka som är bäst i Sverige. Av totalt 200 unga tävlande är cirka en fjärdedel från byggindustrin, det vill säga murare, plattsättare, snickare, väg- och anläggningsarbetare, golvläggare och betongarbetare. Från branschen finns även exempelvis målare, plåtslagare och installatörer så nog syns vi ordentligt. Och det är bra. För bland besökarna är en stor andel elever från grundskolan. De tar chansen att prova på olika yrken inför gymnasievalet.

Väg- och anläggningsarbetarna Tobias Hallqvist och Nils Joel Person visar upp sina kunskaper.
Foto: Construction Skills Sweden

Under detta SM har det satsats extra på prova-på-uppgifter – ett smart drag. Visserligen är jag partisk men nog är det svårt att inte bli intresserad. I vår monter, intill de tävlande, finns unga yrkesverksamma från olika företag som kan berätta om hur det är att jobba i branschen. Montern är välbesökt och det är inte bara för att man hos oss kan sätta plattor eller utmana landslagsdeltagare i jättejenga. Jag pratade i dag med en kille i 10-årsåldern som hade lite svårt att bestämma sig för om han skulle bli plattsättare eller yrkeslärare, båda verkade så kul och så hade han ju talang för det.

Det är synd att man inte kan ta med lukt, ljud och känsla i ett skrivet inlägg för det är något speciellt att gå omkring bland de tävlande deltagarna. Målmedvetenheten och förmågan att fokusera imponerar. Inte bara på mig utan också på de domare som har den svåra uppgiften att i morgon utse vinnarna. Eftersom man inte får prata med de tävlande har jag pratat en del med domarna, som till vardags allihop är yrkeslärare. De är enhälligt imponerade av yrkesskickligheten hos de unga. Att skolorna jämförs med varandra är positivt och sporrande. Så förbättrar de sig naturligtvis och förhoppningsvis får det ännu fler att vilja delta i kommande skoltävlingar.

Förmågan att fokusera imponerar. Här jobbar plattsättaren Amanda Thyr.
Foto: Construction Skills Sweden

Fredag eftermiddag vet vi hur det har gått för de tävlande. Men alla som har deltagit i Yrkes-SM ska vara nöjda. Om tävlingsuppgifterna från början är en utmaning är det nog mer än dubbelt så svårt att dessutom göra det på en trång yta, under press, med publik och med ljudlarmet från övriga deltagare. Nog är det en bra erfarenhet att ta med sig ut i arbetslivet.

På återseende!

Jimmy Dahlström

Så, detta kanske är de sista raderna jag skriver i denna bloggen. Beslutet om att Byggindustrin ska läggas ned är obeskrivligt tråkigt, och då menar jag inte på grund av någon egocentrisk anledning då jag får mindre utrymme att synas. Jag menar för att branschen tappar ett forum, en plattform för erfarenhetsutbyte, kommunikation och debatt om dåtid, framtid och utveckling.

Nyårslöfte

Jimmy Dahlström

Snart är det dags för nyårslöften. Många av oss sätter orimliga och inte så väl förankrade mål under nyårsfirandet. I bruset av champagne och raketer beslutar vi oss för att nästa år minsann ska bli annorlunda jämfört med föregående.  I många år har vår kära bransch blivit bespottad. Förändringsobenägen heter det. Vi är långt eftersatta i digitalisering. Tröghet i adaption sägs det. Vi har en produktivitet som är decennier efter tillverkningsindustrin. Slöa gubbar skallas.

Digitaliseringen hänger på ledarskapet

Emile Hamon

Inom digitalisering i stort är det enormt mycket som händer, en disruptiv utveckling där – oavsett bransch – företagens förmåga att dra nytta av det nya som erbjuds är helt beroende av ledarskapet.