Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Laddade batterier

Nu är jag åter på Svensk mark, efter att ha spenderat den sensate tiden på Vietnams sydkust så har både vitamin D lagret och de så kallade batterierna fått påfyllning. Ändamålet med resan var enkom semester, sol, bad och avkoppling men arbetsskadad som man är kunde jag inte bortse från att imponeras över vissa byggprojekt i Hoo Chi Minh City. I staden är det svårt att uppskatta hur många människor som bor. Men de tror att det är någonstans kring 10 miljoner. Kapitalismen har börjat ta sin form i en ekonomi som länge präglats av svår inflation och med ökad kapitalism har även intensiteten på samhällbyggandet ökat.

Jag tog mig tid att fotografera och iakta några spännande pågående byggarbetsplatser. Jag vet inte hur du fungerar men jag inpireras av "skylines" och höga hus. I Stockholm där jag är bosatt börjar nu några höga hus byggas vilket förändrar stadsbilden enligt mig till det bättre. Med högre hus kommer även större utmaningar både gällande konstruktion och produktionsprocesser men även och kanske framförallt gällande logistik. Jag ser i min yrkesroll allt fler duktiga företag som tar ett aktivt beslut att hantera dessa utmaningar tillsammans med expert-team. Allt för att öka produktivitet och förutsättningarna för en flödesoptimerad produktion.

Så, med ny inspiration, solbränd hud och laddade batterier ser jag fram emot massor av spännande utmaningar under Q2. Kanske vore ett kunskapsutbyte gällande uppförandet av höga hus med Vietnam något att sjösätta.  

Tack för att du tog dig tid!

Hållbarhetsarbetet är ett lagspel

Johan Nuder
 

När den sibiriska kylan slog till...

... mot stora delar av norra Europa under vecka nio utsattes vårt elsystem verkligen för ett test. Det gick till och med rykten om att om ett av våra kärnkraftverk skulle stanna, hade vi varit tvungna att släcka delar av Sverige. Om så hade varit fallet, vem hade vi skyllt på då? Eon, Vattenfall, Energimyndigheten eller brukarna?

Boverkets energiregler kan leda till högre energianvändning

Johnny Kellner

För nya energisnåla flerbostadshus blir varmvatten den största energiposten när ”Nära nollenergibyggnader” (NNE) helt införs i Sverige. EU har beslutat att från den 1 januari 2021, ska enligt Energiprestandadirektivet 2010/31/EU artikel 3 alla hus byggas som så kallade NNE-byggnader. Förslaget är sedan den 8 mars 2018 ute på slutremiss. När EU-direktivet införs senast den i januari 2021 kommer det att medföra att nya byggnader kommer att få mycket låga uppvärmningsbehov. Men det betyder inte att de blir nollenergibyggnader, i praktiken inte ens nära.

OS i hållbarhet – vem vill inte stå överst på den prispallen?

Johan Nuder

På hemväg efter en veckas sportlov...

... i Åre passerar jag ett kylslaget Östersund. På en skylt i vägkanten står det stolta budskapet ”Åtta av OS-medaljörerna bor i Östersund, grattis!” Jag tänker att det var snabbt jobbat och hur häftigt det är med tävlingar och vilka känsloreaktioner de sätter igång.