Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Laddade batterier

Nu är jag åter på Svensk mark, efter att ha spenderat den sensate tiden på Vietnams sydkust så har både vitamin D lagret och de så kallade batterierna fått påfyllning. Ändamålet med resan var enkom semester, sol, bad och avkoppling men arbetsskadad som man är kunde jag inte bortse från att imponeras över vissa byggprojekt i Hoo Chi Minh City. I staden är det svårt att uppskatta hur många människor som bor. Men de tror att det är någonstans kring 10 miljoner. Kapitalismen har börjat ta sin form i en ekonomi som länge präglats av svår inflation och med ökad kapitalism har även intensiteten på samhällbyggandet ökat.

Jag tog mig tid att fotografera och iakta några spännande pågående byggarbetsplatser. Jag vet inte hur du fungerar men jag inpireras av "skylines" och höga hus. I Stockholm där jag är bosatt börjar nu några höga hus byggas vilket förändrar stadsbilden enligt mig till det bättre. Med högre hus kommer även större utmaningar både gällande konstruktion och produktionsprocesser men även och kanske framförallt gällande logistik. Jag ser i min yrkesroll allt fler duktiga företag som tar ett aktivt beslut att hantera dessa utmaningar tillsammans med expert-team. Allt för att öka produktivitet och förutsättningarna för en flödesoptimerad produktion.

Så, med ny inspiration, solbränd hud och laddade batterier ser jag fram emot massor av spännande utmaningar under Q2. Kanske vore ett kunskapsutbyte gällande uppförandet av höga hus med Vietnam något att sjösätta.  

Tack för att du tog dig tid!

Trevlig sommar

Jimmy Dahlström

Hej alla,

Jag tänkte hålla mig kort i detta inlägg. Det är ändå trots allt semester om några timmar (för de flesta). Jag själv kämpar på under nästa vecka också.

Första halvåret för 2018 är över, det går inte längre att påverka. Det tillhör numera historieböckerna. Hoppas du är nöjd med dina insatser, om inte så finns det lyckligtvis ett halvår kvar att påverka 2018 års totala intryck.

Jag själv är nöjd med insatserna, men det finns fortfarande massor att göra kring hållbarhet i samhällsbyggandet, socialt, miljömässigt och framförallt ekonomiskt. 

Skolavslutningstider

Jimmy Dahlström

Minns du konferensen i januari som chefen kallade till? Den där som ägde rum på en fin konferensanläggning, med god mat. Där ni gemensamt satte stora utvecklingsplaner för året 2018? Vi rör oss sakta men säkert mot halvårsskifte. Halva året har gått, har vi hunnit halvvägs med våra utvecklingsplaner? Såhär i skolavslutningstider brukar det vara fullt upp för många. Kläder ska inhandlas, mat ska lagas, tält ska hyras osv. Det är massor att göra. När skolavslutningarna rullar ut en efter en finns alltid dessa tendenser även arbetslivet.

Underbara framtid

Jimmy Dahlström

Jag har numera äran att säga att jag tillhör styrelsen för Lean Forum Bygg.

Lean Forum Bygg är den ledande inspiratören inom Lean i den svenska samhällsbyggnadssektorn. Vi sprider kunskap om framgångsrikt Lean-tänkande och arbetsmetoder till svenska byggföretag allt med syftet att öka kundvärdet och minimera slöseriet.

Alltså frågor som ligger mig mycket varmt om hjärtat sedan länge. Jag har mångårig erfarenhet av Lean ur ett samhällsbyggarperspektiv och hoppas kunna bidra med intressanta infallsvinklar och energi.