Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Laddade batterier

Nu är jag åter på Svensk mark, efter att ha spenderat den sensate tiden på Vietnams sydkust så har både vitamin D lagret och de så kallade batterierna fått påfyllning. Ändamålet med resan var enkom semester, sol, bad och avkoppling men arbetsskadad som man är kunde jag inte bortse från att imponeras över vissa byggprojekt i Hoo Chi Minh City. I staden är det svårt att uppskatta hur många människor som bor. Men de tror att det är någonstans kring 10 miljoner. Kapitalismen har börjat ta sin form i en ekonomi som länge präglats av svår inflation och med ökad kapitalism har även intensiteten på samhällbyggandet ökat.

Jag tog mig tid att fotografera och iakta några spännande pågående byggarbetsplatser. Jag vet inte hur du fungerar men jag inpireras av "skylines" och höga hus. I Stockholm där jag är bosatt börjar nu några höga hus byggas vilket förändrar stadsbilden enligt mig till det bättre. Med högre hus kommer även större utmaningar både gällande konstruktion och produktionsprocesser men även och kanske framförallt gällande logistik. Jag ser i min yrkesroll allt fler duktiga företag som tar ett aktivt beslut att hantera dessa utmaningar tillsammans med expert-team. Allt för att öka produktivitet och förutsättningarna för en flödesoptimerad produktion.

Så, med ny inspiration, solbränd hud och laddade batterier ser jag fram emot massor av spännande utmaningar under Q2. Kanske vore ett kunskapsutbyte gällande uppförandet av höga hus med Vietnam något att sjösätta.  

Tack för att du tog dig tid!

På återseende!

Jimmy Dahlström

Så, detta kanske är de sista raderna jag skriver i denna bloggen. Beslutet om att Byggindustrin ska läggas ned är obeskrivligt tråkigt, och då menar jag inte på grund av någon egocentrisk anledning då jag får mindre utrymme att synas. Jag menar för att branschen tappar ett forum, en plattform för erfarenhetsutbyte, kommunikation och debatt om dåtid, framtid och utveckling.

Nyårslöfte

Jimmy Dahlström

Snart är det dags för nyårslöften. Många av oss sätter orimliga och inte så väl förankrade mål under nyårsfirandet. I bruset av champagne och raketer beslutar vi oss för att nästa år minsann ska bli annorlunda jämfört med föregående.  I många år har vår kära bransch blivit bespottad. Förändringsobenägen heter det. Vi är långt eftersatta i digitalisering. Tröghet i adaption sägs det. Vi har en produktivitet som är decennier efter tillverkningsindustrin. Slöa gubbar skallas.

Digitaliseringen hänger på ledarskapet

Emile Hamon

Inom digitalisering i stort är det enormt mycket som händer, en disruptiv utveckling där – oavsett bransch – företagens förmåga att dra nytta av det nya som erbjuds är helt beroende av ledarskapet.