Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Konstgjord andning

Jag har en syskonson, han heter Albin. Han är 5 år gammal. Han är världens bästa VD.

Eller i alla fall i teorin, han ifrågasätter allt, precis som alla andra 5 åringar gör.

De ställer frågan ”varför” kontinuerligt och nästa till den grad att säkringarna går hos deras motpart men det uppstår ofta något fint när Albin och hans samlade vänner i segmentet 5 åringar gör på det viset.

Man tvingas att fundera kring grundorsaken till att ett problem/situation uppstår. Detta är något jag är en stark förespråkare av. Samhällsbyggarbranschen är och har alltid varit fullproppad av hjältar som går igång på att lösa just symptom istället för grundorsaker, släcka bränder och således utnyttja sin flexibilitet.

Men hur skulle det vara om vi tillämpade 5-åringsprincipen och istället lärde oss mellan projekt, etapper, avdelningar, regioner och verksamhetsår. Tänk om vi tog de lärdomarna och upprättade långsiktiga planer som genom aktiviteter a, b och c eliminerar grundorsaken till att ett problem uppstår. Då kan företag X uppnå effektivitet på riktigt, inte upprepa gamla misstag och rätta till dem. Helt enkelt undvika att skapa konstgjord andning genom ett plåster på ett sår som uppstår av helt andra orsaker.

Har du och ditt företag en sån plan?

Tack för att du tog dig tid!

/Jimmy 

Hållbarhetsarbetet är ett lagspel

Johan Nuder
 

När den sibiriska kylan slog till...

... mot stora delar av norra Europa under vecka nio utsattes vårt elsystem verkligen för ett test. Det gick till och med rykten om att om ett av våra kärnkraftverk skulle stanna, hade vi varit tvungna att släcka delar av Sverige. Om så hade varit fallet, vem hade vi skyllt på då? Eon, Vattenfall, Energimyndigheten eller brukarna?

Boverkets energiregler kan leda till högre energianvändning

Johnny Kellner

För nya energisnåla flerbostadshus blir varmvatten den största energiposten när ”Nära nollenergibyggnader” (NNE) helt införs i Sverige. EU har beslutat att från den 1 januari 2021, ska enligt Energiprestandadirektivet 2010/31/EU artikel 3 alla hus byggas som så kallade NNE-byggnader. Förslaget är sedan den 8 mars 2018 ute på slutremiss. När EU-direktivet införs senast den i januari 2021 kommer det att medföra att nya byggnader kommer att få mycket låga uppvärmningsbehov. Men det betyder inte att de blir nollenergibyggnader, i praktiken inte ens nära.

OS i hållbarhet – vem vill inte stå överst på den prispallen?

Johan Nuder

På hemväg efter en veckas sportlov...

... i Åre passerar jag ett kylslaget Östersund. På en skylt i vägkanten står det stolta budskapet ”Åtta av OS-medaljörerna bor i Östersund, grattis!” Jag tänker att det var snabbt jobbat och hur häftigt det är med tävlingar och vilka känsloreaktioner de sätter igång.