Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

En ny era

Hej alla som kan tänkas vilja läsa detta!

Sandra heter jag och är en byggnadsingenjör som rätt nyligen kommit ut i arbetslivet. Jag tänker skriva här om hur det är att börja denna nya era i mitt liv och om vilka utmaningar och överraskningar jag stöter på. Jag jobbar nu på ett arkitekt- och projekteringskontor i Hammarby sjöstad och trivs överraskande bra. Stämmningen på vårt niomannakontor är så otroligt familjär och trivsam, dessutom har jag alltid velat jobba på ett kontor med ett sånt där stort "pyssel-arkitekt-bord", vilket vi har! I söndags kom vi hem från en så kallad Team buildning-resa till Barcelona och jag måste ge massa cred till mina chefer för hur bra de lyckats med rekryteringen.

Utöver att jag är utbildad byggnadsingenjör är jag också en hållbar utveckling/miljö-nörd och kan knappt vänta tills jag får börja arbeta mer i den riktningen. Jag hoppas att min anställning här ska leda mig vidare in på hållbarhetsstigen och jag är redan lite rastlös ibland och otålig över att påbörja detta arbete.

Hållbarhetsarbetet är ett lagspel

Johan Nuder
 

När den sibiriska kylan slog till...

... mot stora delar av norra Europa under vecka nio utsattes vårt elsystem verkligen för ett test. Det gick till och med rykten om att om ett av våra kärnkraftverk skulle stanna, hade vi varit tvungna att släcka delar av Sverige. Om så hade varit fallet, vem hade vi skyllt på då? Eon, Vattenfall, Energimyndigheten eller brukarna?

Boverkets energiregler kan leda till högre energianvändning

Johnny Kellner

För nya energisnåla flerbostadshus blir varmvatten den största energiposten när ”Nära nollenergibyggnader” (NNE) helt införs i Sverige. EU har beslutat att från den 1 januari 2021, ska enligt Energiprestandadirektivet 2010/31/EU artikel 3 alla hus byggas som så kallade NNE-byggnader. Förslaget är sedan den 8 mars 2018 ute på slutremiss. När EU-direktivet införs senast den i januari 2021 kommer det att medföra att nya byggnader kommer att få mycket låga uppvärmningsbehov. Men det betyder inte att de blir nollenergibyggnader, i praktiken inte ens nära.

OS i hållbarhet – vem vill inte stå överst på den prispallen?

Johan Nuder

På hemväg efter en veckas sportlov...

... i Åre passerar jag ett kylslaget Östersund. På en skylt i vägkanten står det stolta budskapet ”Åtta av OS-medaljörerna bor i Östersund, grattis!” Jag tänker att det var snabbt jobbat och hur häftigt det är med tävlingar och vilka känsloreaktioner de sätter igång.