Meny

Vapiano ersätter Crazy Horse

Vapiano ersätter Crazy Horse

Vapiano har slagit upp portarna på Sturegatan 12 vid Humlegården i Stockholm i gamla Crazy Horse gamla lokaler. Restaurangerna i kedjan är designade av Milanodesignern Matteo Thun.
-Det här konceptet slår stort just nu. Bara i Mellanöstern ska det öppna 15 restauranger under de närmaste sju åren och i Sverige blir detta det första av ett tiotal restauranger inom en liknande tidsrymd, säger vd Christian Lagerlöf.
Han är tillsammans med sin kusin Magnus Ledin, Mannen bakom franchisekedjans etablering i Sverige.
Hur kom du på konceptet?
- Jag "sprang" på konceptet under min tid i Tyskland. Jag fastnade för den fräscha maten och den sköna atmosfären och var under mina sista två månader i Tyskland en frekvent gäst på en av kedjans restauranger i Duesseldorf. Idén om att detta skulle kunna slå i Sverige fastnade i mina tankar och jag beslöt mig för att kolla upp vad som krävdes för att öppna i Sverige. Ett år senare hade jag och min kusin Magnus Ledin skrivit på kontraktet för franchiserättigheterna i Sverige. Christian Lagerlöf har en akademisk bakgrund med civilingenjörsexamen från KTH och en fil kand i ekonomi från Stockholms Universitet. Han har tidigare arbetat för mobiloperatören Vodafone i Tyskland och England.
Till den första lokalen på 750 kvadratmeter i Stockholm har man blåst ur gamla Crazy Horse och en före detta butikslokal och gjort en helt ny inredning och bland annat importerat in marmor från Italien.
- Det har varit en omfattande rivning, säger platschef Urban Andersson, Byggprofil AB, som stått för byggentreprenaden. I genomsnitt har femton till tjugu personer jobbat heltid i lokalen sedan början av maj. Det känns väldigt roligt och spännande att få vara med och bygga ett helt nytt koncept.
Vad är Vapiano?
- Vapiano är en helt ny typ av restaurang. Det är ett framtidsorienterat serveringskoncept som vi kallar Fresh & fast casual. Hos oss erbjuds vällagad italiensk husmanskost till både gäster på språng och gäster som väljer att avnjuta sin mat i lugn och ro. Maträtterna tillagas i ett öppet kök, där gästen får påverka bland annat kryddning och eventuella tillval, säger Christian Lagerlöf.
Inredningen är stilren, men omfamnande och sammantaget kan dryga 220 sittande gäster välkomnas samtidigt.
Baren tillåter gästerna att botanisera bland såväl öl som vin och klassiska cocktails. Betalningen sker en gång vid utgången, vilket ska underlätta för gästen att effektivt göra antingen enstaka eller flera inköp.
Arkitekter är det tyska arkitektkontoret G2 och Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.

Fakta
Den första Vapianorestaurangen öppnade i Hamburg 2002. Idag finns det 20 restauranger runtom i Europa och utanför Europa finns restauranger i USA och Turkiet. Branschtidningen Food Services Europé & Middle East utnämnde Vapiano till Concept of the year 2006. Expansionstakten är hög. Bara under 2007 har nya Vapiano-restauranger lanserats I Holland, Schweiz, Turkiet, Tyskland, USA och Österrike. Före 2007 års slut kommer Vapiano även att ha lanserats i Dubai, Riad, London, Budapest, samt en rad städer i Tyskland.




Senaste nytt

Nyhet.
Samtidigt får byggandet av skolor och förskolor allt större utrymme.
4 maj
Nyhet.
Egna byggregler för studentbostäder kan lösa bostadsbristen enligt en artikel i DN Debatt.
4 maj
Nyhet.
SBUF-projekt ska göra detaljerad livscykelanalys av ett flerbostadshus i Sundbyberg.
1 maj
Nyhet.
Hur står det till med VA-näten i Sverige? Katastrof, säger en del.
30 apr
Nyhet.
En vanlig byggnad går knappt att sälja, enligt Erik Dahlström på NCC Property Development.
30 apr
Nyhet.
Införandet av obligatoriska närvaroliggare blir en mycket lönsam affär för staten.
29 apr
Nyhet.
En av de fyra åtalade frias helt.
29 apr
Nyhet.
Anna Johansson (S) ser gärna att de svenska pensionsfonderna investerar i infrastruktur.
29 apr
Karriär.
Söker exploateringsingenjörer och planarkitekter till exploateringsenheten.
29 apr
Nyhet.
Vinnarna av Sigge Thernwalls Stora Byggpris är utsedda.
29 apr