Meny

”Vi chefer måste visa att vi gillar mångfald”

”Vi chefer måste visa att vi gillar mångfald”

WSP Sverige är den snabbast växande delen i WSP-koncernen och verkar på en het svensk byggmarknad. För koncernchef Alexandre L’Heureux var det därför självklart att förlägga årets ledarskapsmöte i Sverige. ”Världen förstår inte hur kosmopolitiskt Sverige är. Stockholm är en av de snabbast växande städerna i världen”, säger han.

Byggindustrin fick en pratstund med WSP:s koncernchef Alexandre L’Heurex och WSP Nordens vd Magnus Meyer på takterrassen ovanför WSP Sveriges huvudkontor i Globen. Där har man fantastisk utsikt över Stockholm, den växande staden vars karta förändras lite, lite varje vecka. I många av förändringarna har WSP:s tekniska konsulter och rådgivare ett finger med i spelet.

Det är Alexandre L’Heureux andra besök i Sverige sedan han blev koncernchef för WSP i mars i år, och han kommer besöka landet ytterligare en gång 2016. Det är egentligen en slump att det blir så många besök i år, men han har inget emot att fokusera på Sverige. Som kanadensare har han alltid gillat Norden och han är mycket intresserad av allt WSP Sverige är engagerade i just nu.

– Sverige har väldigt många intressanta projekt på gång när det gäller infrastruktur: Ostlänken, Västlänken, tunnelbanan i Stockholm bland annat. Fantastiska projekt allihop. Jag kände därför att det var viktigt att vi träffades här. Jag vill att alla inom koncernen ska förstå den svenska marknaden och att det svenska teamet förstår vilken expertis som finns i WSP globalt så de kan importera den till Sverige och alla projekt där kunskapen kan komma till nytta, säger han.

Många rycker i Alexandre L’Heureux i samband med årets ledarskapsmöte och mycket ska planeras.
Foto: Johan Kindbom

Globalt är WSP inblandade i ett otaligt antal stora projekt av olika karaktär. Man har nyligen bland annat jobbat med att byta ut världens längsta flytande bro i Medina i Washington och med att bygga ut Taiwans nya flygterminal. Men man har även varit inblandade i bygget av en 56 våningar hög skyskrapa på Manhattan med 10 ”skyvillas” och swimmingpool på toppen och med träkonstruktionen Pilke Science Center i Rovaniemi. Att WSP är ett globalt företag ger dem en stor styrka i ett litet land som Sverige tycker Alexandre L’Heureux, och Magnus Meyer instämmer.

– Det går alltid att hitta andra stora duktiga teknikkonsultbolag i Sverige, men vi är de enda som är globala. Det ger oss en enorm kunskapsfördel. Ska man göra stora hus har vi gjort hundratals höga hus i Hong Kong, New York, London eller andra delar av världen. En avancerad tunnel eller brokonstruktion gör vi kanske bara vart tjugonde år i Sverige, men vi gör det hela tiden någon annanstans i världen, säger Magnus Meyer.

Alexandre L’Heureux instämmer.

– Jag brukar se det som att vår globala expertis gör oss till en specialiserad servicebutik som har djup expertis att ge våra kunder, säger han.

När Magnus Meyer tog över som vd för WSP Norden satte han ett mål att dubblera verksamheten. Nu har man gått från 2700 till 4400 anställda på två och ett halvt år. Målet är att bli 6000 och Alexandre L’Heureux vill gärna att WSP ska växa i hela Norden. Men företaget strävar inte efter att bli större bara för att sakens skull.

– Större är inte nödvändigtvis bättre. Jag tror vi kan växa ännu mer, inom miljöområdet har vi bara sett början på vad vi kan göra till exempel. Men vi vill främst bli fler för att få in fler kompetenta personer i företaget och för att kunna vara de bästa rådgivarna åt våra kunder, säger Alexandre L’Heureux.

Företaget har jobbat aktivt med att rekrytera kvinnor och i Sverige är cirka 35 procent av de anställda kvinnor. I den svenska ledningsgruppen är 40 procent kvinnor.

– Såna här förändringar måste komma uppifrån. Vi chefer måste visa att vi gillar mångfald i personalstyrkan. Vi har nått långt, men kan nå ännu längre och anställa ännu fler kvinnliga ingenjörer till exempel, säger Alexandre L’Heureux.

Alexandre L’Heureux och Magnus Meyer tror att Klimatförändringarna kommer innebära stora utmaningar och därmed även arbetsmöjligheter för teknikkonsultbranschen.
Foto: Johan Kindbom

Att WSP är världsomspännande ger stor möjlighet till utveckling och nätverkande för WSP:s anställda och många trivs på företaget. Alexandre L’Heureux och Magnus Meyer tror att nyckeln är att de anställda har stor frihet.

– Om du jobbar med talangfulla välutbildade människor kan du inte klippa deras vingar, vi vill stärka dem och skapa en tillitsfull kultur och det ger lojala medarbetare, säger Alexandre L’Heureux.

Förutom Sverige är USA just nu en stark marknad för WSP och trots Brexit och andra utmaningar hoppas man kunna växa även i Centraleuropa framöver. Australien håller på att återhämta sig från en tuff tid och även där ser man en kommande marknad. Även om företaget hela tiden breddar sig kommer fokus ligga på företagets kärnmarknader – att jobba för framtidens städer och med transport och infrastruktur.

– Vi hänger med i de megatrender vi ser – automatiseringen, tekniksamhället och urbaniseringen. Två tredjedelar kommer att bo i storstäder 2050, och utöver det har vi klimatförändringarna som påverkar, säger Alexandre L’Heureux.

Klimatförändringarna kommer innebära stora utmaningar och därmed även arbetsmöjligheter för teknikkonsultbranschen, tror Alexandre L’Heureux.

– Ta en stad som London till exempel. 2050 kan temperaturen ha höjts 6,5 grader där. De hus som finns nu kommer inte fungera. Vi måste tänka helt om när det gäller hur vi bygger och hitta smarta lösningar för hur vi använder energi, som termovärme, säger Alexandre L’Heureux.

– Vattenförsörjning kommer också att bli en stor fråga – det har vi redan sett här i Sverige, säger Magnus Meyer.

Magnus Meyer blickar ut över Stockholm från takterrassen ovanför WSP Sveriges huvudkontor i Globen.
Foto: Johan Kindbom

Ett av de stora projekt som WSP Sverige är engagerade i är Ostlänken, den kommande höghastighetsjärnvägen från Stockholm till Linköping som i framtiden kan byggas ihop med ett höghastighetsjärnvägsnät och bidra till ett snabbare och mer fossilfritt resande. Den som följer infrastrukturdebatten kan ibland undra om järnvägen är på väg att vittra sönder och försvinna eller om den tvärtom är på väg att få en revansch. Magnus Meyer och Alexandre L’Heureux tror absolut på det senare.

– Se på California High Speed System som byggs just nu i USA – det är ett mycket större projekt än det vi har på gång i Sverige. Och även i Kanada satsar man större delen av infrastrukturbudgeten på järnvägen. Det kommer alltid behövas olika kommunikationssätt när människor ska ta sig mellan olika platser och tåget kommer finnas kvar mycket länge, tror Alexandre L’Heureux.

Alexandre L’Heureux och Magnus Meyer bryter upp och skyndar tillbaka till mötet de tagit en paus från. Många rycker i dem de här dagarna och mycket ska planeras.

– Vi vill vara med och skapa Stockholm och Sverige som det kommer att se ut om 20 år, säger Alexandre L’Heuerux.

WSP i korthet

Verksamhet: WSP är ett globalt analys- och teknikkonsultföretag. Företaget erbjuder tjänster för hållbar samhällsutveckling inom hus och industri, transport och infrastruktur samt miljö och energi.

Verksamhet globalt: Globalt har WSP 34 000 medarbetare på 500 kontor i 40 länder.

Medarbetare Sverige: Verksamheten i Sverige har omkring 3 500 medarbetare.

Omsättning Sverige: WSP Sverige hade en omsättning på 2, 8 miljader kronor 2014, 50-50 från den privata och offentliga sektorn.

Omsättning globalt: Koncernens omsättning år 2014 var cirka 20 miljarder svenska kronor och företaget har exempelvis medverkat vid byggandet av The Shard i London och One World Trade Center i New York. Företaget är noterat på Torontobörsen.

Källa: WSP

Innovationer och ekologi går hand i hand i Piteå

WEBB-TV: Lusthusbacken i Piteå nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/innovationer-och-ekologi-gar-hand-i-hand-i-pitea-27529

Samarbete lyfter Helsingborgsområde

WEBB-TV: Närlunda Östra nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/samarbete-lyfter-helsingborgsomrade-27503

Mittpunkt har fått snillrik tätning

WEBB-TV: Tätskiktsbytet på Sergels torg nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/mittpunkt-har-fatt-snillrik-tatning-27482

Massor av massa med industriellt jätteprojekt

WEBB-TV: SCA:s Projekt Helios nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/massor-av-massa-med-industriellt-jatteprojekt-27440

Analytiker med marknadsfokus

Linda Jonsson har sitt drömjobb på Veidekke.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/analytiker-med-marknadsfokus-27418

Konceptbilar vittnar 
om framtidens transporter

Eldrift och självkörande bilar på IAA-mässan i Hannover.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/konceptbilar-vittnar-om-framtidens-transporter-27414

Lyckad klimatbantning på Solna United

På Skanskas projekt Solna United landar klimatutsläppen en bra bit under snittet.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/lyckad-klimatbantning-pa-solna-united-27426

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Dröm om skärgårdsidyll gav liv åt vänskapshus

WEBB-TV: Hogslätts vänboende nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/drom-om-skargardsidyll-gav-liv-vanskapshus-27407

Dubbelspårigt projekt gick som på räls

WEBB-TV: Dubbelspåret Strängnäs – Härad nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/dubbelsparigt-projekt-gick-som-pa-rals-27384

Ljus boning för forskningen

WEBB-TV: Biomedicum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ljus-boning-forskningen-27357