Meny

Ulrika Francke: Det roliga är att peka ut riktningen framåt

Ulrika Francke: Det roliga är att peka ut riktningen framåt

När Ulrika Francke tog jobbet som vd på Tyréns för elva år sedan stod företaget vid ett vägskäl: växa eller inte? Ulrika Francke valde att låta företaget växa på bredden, ett val hon aldrig ångrat. När hon nu lämnat vd-posten spår hon att Tyréns kommer fortsätta gå i den riktningen.

– Branschen växer och det blir hela tiden fler och fler saker i världen som ska tas omhand. Så länge marknaden är bra och Tyrens har en ekonomisk utveckling så kommer företaget också att växa, säger hon.

Ulrika Francke tar emot på tillfälligt besök i sitt gamla vd-rum där Tyréns nya vd Johan Dozzi har installerat sig. Hon bjuder till intervju vid det runda konferensbordet och visar vant var på balkongen intill där det är bra att bli fotograferad.

– Här brukar det funka, men jag vill inte ha något torn som sticker upp ur huvudet bakom mig! instruerar hon handfast eftersom risken för detta är hög med Södermalms tinnar och torn och byggkranar i bakgrunden.

Hon har nu inte längre Tyréns som arbetsplats men är kvar i styrelsen som tidigare. Valet att säga upp sig från vd-posten gjorde hon för att det nu var dags för någon annan att ta Tyréns vidare.

– Vi har vuxit mycket och behöver se över våra strukturer. Det ska någon göra som är beredd att vara kanske fem år på Tyréns, och det var inte jag. Johan har med sig mycket erfarenhet från Sweco, inte minst från hur de har vuxit och vilka möjligheter och utmaningar det har skapat. Det är en bra erfarenhet för Tyréns där bolaget befinner sig nu. Han har också ryktet om sig att vara en bra chef, säger hon.

Ulrika Francke har i elva år lett ett företag fullt av ingenjörer, men själv är hon inte ingenjör. Som ung läste hon ekonomisk historia på universitetet och jobbade efter det bland annat som stadsbyggnadsdirektör och gatu- och fastighetsdirektör i Stockholms stad och även på Sveriges bostadsrättscentrum (SBC). Men det var under karriären som liberalt stadsbyggnadsborgarråd på 90-talet som det verkliga intresset för stadsbyggnadsfrågor vaknade.

– Jag fick en bok om stadsbyggnadsfrågor av Göran Sidenbladh som var stadsbyggnadsdirektör i Stockholm i många år. Jag blev totalt fascinerad av dessa frågor – hade jag fått välja om hade jag absolut läst stadsbyggnad som student, säger hon.

Den politiska karriären passade inte Ulrika så bra men intresset för stadsbyggnadsfrågor levde som aldrig förr när hon kom till Tyréns 2006. Då var företaget som sagt fortfarande ganska litet och specialiserat, med cirka 550 medarbetare.

– Som litet bolag skulle vi få leva i underkonsultvärlden och det ville vi inte. Vi ville vara en angelägenhet för våra kunder och därför kände vi att vi behövde få in fler discipliner i vårt erbjudande. Så förutom att vi började växa geografiskt i Sverige utökade vi även verksamheten med bland annat kulturbyggnader, akustik och den senaste disciplinen vi lagt till är arkitektur, säger hon.

Kunderna var till en början inte helt nöjda med denna breddning, utan ville fortsätta förhandla styckevis.

– Men där har vi sett en stor förändring. Många tänker tvärtom i dag, för att upphandla hela tiden är inte alltid en poäng, det kan bli dyrare än själva projektet. Projekten har också blivit större. Jag tror också många sett att när vi tar ansvar för en större del av kakan tar vi större ansvar totalt, säger hon.

Den digitala utvecklingen har ytterligare drivit på utvecklingen mot att tekniska konsulter kommer in tidigt i byggprocesserna och tar mer helhetsansvar.

– Ska man få kraft i BIM-modeller måste man jobba tidigt tillsammans, annars får man inte ut alla poänger, säger Ulrika Francke.

Under Ulrika Franckes ledning har företaget också vuxit genom utländska förvärv, senast genom Storbritannienbaserade Hilson Moran, och man har nu totalt 1600 anställda i Sverige och 2200 om man tar med verksamheterna i Danmark, Estland och Storbritannien.

– I detta arbete har mitt uppdrag som vd varit väldigt viktigt och roligt. Vi har velat växa internationellt och då har mitt uppdrag varit att genomföra det tillsammans med min ledningsgrupp. Det är det bästa med vd-jobbet – att vara den som pekar ut riktningen dit man ska gå och tar de stegen som ser till att det händer. Man måste vara väldigt beslutsför, säger Ulrika Francke.

Att flera konsultföretag gjort som Tyréns och vuxit internationellt kommer på sikt att påverka de svenska konsulternas situation tror hon. Det finns en väldigt hög standard utomlands som svenska konsulter måste lära sig, både tekniskt och i hur man driver projekten, menar hon.

– Än så länge klarar sig svenska konsulter bra i konkurrens med utländska eftersom de har ett försprång genom att de talar svenska och kan ta sig fram bättre här i Sverige, men i takt med att det blir allt mer självklart att man jobbar på engelska även i Sverige kommer detta förändras. Och har man jobbat med utländska konsulter ser man hur professionella de är, antagligen för att konkurrensen varit mycket hårdare utomlands och de måste vässa sig, säger Ulrika Francke.

En sak hon är väldigt stolt över i sin egen organisation är att ha skapat en kultur där konsulterna är måna om att det de gör ska ge resultat i verkligheten.

– Kanske är det min bakgrund som förvaltningschef som gett mig detta perspektiv, där jobbade jag väldigt nära medborgarna. Som konsultföretag kan det annars vara lätt att falla ner i teknik, alla blir så fascinerade av teknik och lösningar. Men det viktiga är att komma ihåg slutkunden när man jobbar i samhällsbyggnad, de som till exempel ska använda den nya stationen med sina rullstolar och barnvagnar, säger hon.


Nyttig forskningsverksamhet

Här tycker hon att Tyréns forskningsverksamhet varit till stor nytta.

– Den hjälper oss att flytta fram positionerna, säger hon.

Just nu stormar #metoo-kampanjen som bäst över Sveriges alla branscher. Och jämställdheten har gjort framsteg under de år Ulrika varit vd. Hon har inte jobbat specifikt för frågan, men menar att företaget fokuserat på kompetens och därigenom nått väldigt många kompetenta kvinnor, företaget har 40 procent kvinnor i hela landet och 50 procent i Stockholm, och fler kvinnor kommer in hela tiden.

– Det finns så otroligt många unga skarpa tjejer i branschen nu, säger hon.

Den stora framtidsutmaningen för konsultbranschen tror Ulrika Francke dock är digitaliseringen.

– Det är omöjligt att säga hur framtiden kommer bli där, men så mycket kommer att hända. Kanske blir vi alla IT-företag i slutändan? säger hon.

När det gäller hennes egen framtid har hon inte något nytt ”jobb”.

– Jag kommer ha fler styrelseuppdrag och fortsätta jobba med sådana här frågor, men inte som vd. Men almanackan är inte tom om man säger så, säger hon innan hon skyndar till dagens möte med sin efterträdare.

Golfare med intresse för samhället

Namn: Ulrika Francke.

Ålder: 61.

Bor: På Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Gift med Michael, två barn, två barnbarn.

Fritidsintressen: Stort samhällsintresse och så hoppas jag få tid till golf igen.

Teknikkonsult med anor: Har vuxit brett och spänner över många discipliner
  • Teknikkonsultföretaget Tyréns jobbar med byggnader, industri, infrastruktur, klimat och miljö och samhällsplanering och kan erbjuda tjänster inom akustik, analys, strategi och planering, arkitektur, avfall, berg och BIM.
  • Företaget har vuxit från 550–1 600 anställda under Ulrika Franckes ledning och har 2 200 anställda om man även räknar med verksamheterna i Danmark, Estland och Storbritannien.
  • Projekt man har på gång just nu är bland annat arbetet med en kulturmiljöbeskrivning av riksintresset Lindholmen i Göteborg, Södertörnsleden, bygghandlingsprojekteringen av Södra stambanan Lund-Arlöv i Skåne och en ny kryssningsterminal i Tallinns hamn.

Lyckad klimatbantning på Solna United

På Skanskas projekt Solna United landar klimatutsläppen en bra bit under snittet.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/lyckad-klimatbantning-pa-solna-united-27426

Dröm om skärgårdsidyll gav liv åt vänskapshus

WEBB-TV: Hogslätts vänboende nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/drom-om-skargardsidyll-gav-liv-vanskapshus-27407

Dubbelspårigt projekt gick som på räls

WEBB-TV: Dubbelspåret Strängnäs – Härad nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/dubbelsparigt-projekt-gick-som-pa-rals-27384

Ljus boning för forskningen

WEBB-TV: Biomedicum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ljus-boning-forskningen-27357

”Vi är marknadsledande inom strategisk partnering”

Henrik Landelius, NCC, fortsätter leda framgångsrikt affärsområde.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vi-ar-marknadsledande-inom-strategisk-partnering-27294

Rustad högborg för nationalskatter

WEBB-TV: Nationalmuseums renovering nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/rustad-hogborg-nationalskatter-27296

Herre på täppan i pickisklassen

Egen V6-motor ger stor körupplevelse.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/herre-pa-tappan-i-pickisklassen-27287

Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.

Annons.
Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.
http://byggindustrin.se/sponsrat/gar-bo/experten-sa-valjer-du-ratt-sakerhet-ditt-bygge-27282

Studentstenar med stil

WEBB-TV: Kvarteret Forskningen nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/studentstenar-med-stil-27270

Ser vinst med ökad medborgarmakt

Staffan Schartner vill att byggemenskaper ska få fäste i Sverige.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/ser-vinst-med-okad-medborgarmakt-27227

Trivsel och guldkant i 
fokus

WEBB-TV: Trygghetsboende nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/trivsel-och-guldkant-i-fokus-27226