Meny

Nöjd trainee fick chans att påverka branschen

Nöjd trainee fick chans att påverka branschen

Under drygt ett år var Andreas Knoop trainee i CMB:s program Framtidens Samhällsbyggare. Han tycker att det har varit ett bra sätt att se flera olika delar av samhällsbyggnadssektorn på kort tid, men också en chans att faktiskt påverka hur branschen arbetar.

Genom att inkludera både offentliga organisationer och privata företag från olika delar av samhällsbyggnadssektorn är tanken att Framtidens Samhällsbyggare ska bryta ner gränser. Nyligen avslutades traineeprogrammets andra omgång.

– För mig har traineeprogrammet varit en chans att snabbt komma in i branschen och utvecklas mycket på kort tid, säger Andreas Knoop.

"Väldigt lärorikt"

Han fick nys om Framtidens Samhällsbyggare i samband med att han gick en masterutbildning på Chalmers.

– Under sista året på mina studier på Chalmers gick jag till en företagsmässa där CMB presenterade traineeprogrammet. Jag hade även hört mycket bra om programmet från tidigare års traineer som var väldigt nöjda, säger han.

Andreas Knoop sökte traineetjänsten som Peab annonserade ut och fick den. Tillsammans med 15 andra traineer, anställda på olika företag och organisationer, fick han ett uppdrag av Centrum för Management i Byggsektorn vid Chalmers (CMB) och Älvstranden Utveckling. Uppdraget var att ta fram underlag för en ny detaljplan för Södra Lindholmen i Göteborg och att kritiskt granska processen som leder fram till en ny detaljplan.

– Det har varit väldigt lärorikt. Vi började med att prata ihop oss och satte upp gemensamma mål. Vi har jobbat tight som en stor grupp men även delat upp arbetet mellan oss, säger Andreas Knoop.

Fick möjlighet att bredda sig

De 16 traineerna presenterade sina resultat på ett idéseminarium den 21 oktober. Då presenterade de flera olika förslag på hur processen kunde förbättras, bland annat för att skapa mer delaktighet från medborgarna, och på hur platsen på Södra Lindholmen bäst kan tas tillvara.

– Idéseminariet är en rolig del av traineeprogrammet. Det är en möjlighet att faktiskt påverka hur branschen jobbar. Det var kring 260 personer som kom för att lyssna på våra idéer, säger Andreas Knoop.

Uppdraget skötte traineerna parallellt med sina vanliga anställningar. Andreas Knoop uppskattar att han under året i snitt lagt en dag per vecka på traineeprogrammet, men mot slutet betydligt mer. Dessutom har han under året haft tre så kallade breddningsperioder med syftet att ge en inblick i flera delar av samhällsbyggnadssektorn. Han har varit två månader vardera på Kungsbacka kommuns plankontor, Park- och naturförvaltningen på Göteborgs stad och på WSP.

– Det var en väldigt bra tid. Att få se så många olika verksamheter gav en förståelse för andra delar av branschen. Jag har en mycket bättre helhetsbild av samhällsbyggnadssektorn är jag hade innan, säger Andreas Knoop.

Kom direkt från högskolan

När Anderas Knoop började på traineeprogrammet kom han direkt från högskolan. Nu när traineeperioden är över har hans anställning på Peab gått över till en vanlig tillsvidareanställning.

– Traineeperioden har också varit ett sätt att hitta rätt. Jag har haft möjligheten att testa flera olika roller under traineetiden och samtidigt kunnat vara delaktig i att forma min roll här på Peab under resans gång, säger han.

I dag är Andreas Knoop biträdande entreprenadingenjör på Peab Anläggning. Han jobbar i projektet Olskroken planskildhet. I Olskroken möts Bohusbanan, Norge-/Vänerbanan och Västra Stambanan, som efter ombyggnaden ska korsa varandra i olika nivåer för att öka framkomligheten och kapaciteten.

– Det är ett stort och spännande projekt, det är fullt upp, säger Andreas Knoop.

Kort om Andreas Knoop

Ålder: 27 år.

Utbildning: Byggnadsteknik med inriktning väg- och vattenbyggnad på Jönköping University, samt Design and Construction Project Management vid Chalmers tekniska högskola.

Arbetslivserfarenhet: Traineeanställd på Peab inom ramen för Framtidens Samhällsbyggare september 2015–oktober 2016, biträdande entreprenadingenjör på Peab Anläggning november 2016–.

Fritidsintressen: Vindsurfar mer än gärna, spelar golf och åker skidor.

En stadsdel för forskning

Hållbarhetsprofilen lockar till Norra Djurgårdsstaden.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-stadsdel-forskning-26324

Fixar-Jocke bytte bort ekorrhjulet

Sålde företaget och flyttade till Kanarieöarna.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/fixar-jocke-bytte-bort-ekorrhjulet-26285

Skanska stagar upp kulturarv

Tre kilometer nya rör borras ner för att hålla husen på plats.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skanska-stagar-upp-kulturarv-26289

Stadsholmen: Samverkan var en förutsättning

Projektering en utmaning i kulturprojekt.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stadsholmen-samverkan-var-en-forutsattning-26290

Atrium och skybar mot Öresund på nya Studio

Webb-tv: Boende, arbete och kultur i samma byggnad.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/atrium-och-skybar-mot-oresund-pa-nya-studio-26261

Renovering gav landmärke mer havsutsikt

Webb-tv: Uppfräschade kontor i "Läppstiftets" flygel nomineras till Årets bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/renovering-gav-landmarke-mer-havsutsikt-26231

Elin Bäckersten ger bygghistorien ett förnyat liv

Bebyggelseantikvarien jobbar med Getingmidjan i Stockholm.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/elin-backersten-ger-bygghistorien-ett-fornyat-liv-26197

ÅF siktar på nya marknader

"Vill vara en internationell spelare."
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/af-siktar-pa-nya-marknader-26131

Bankvalven förvandlades till hotellrum

Webb-tv: Brunkebergstorg har fått nytt liv med två hotell.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bankvalven-forvandlades-till-hotellrum-26130

Kjell Ramström hittar guld på Stockholms vindar

Ställningsinnovation viktigt verktyg i vindsexploatering.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/kjell-ramstrom-hittar-guld-pa-stockholms-vindar-26106