Meny
  • Kjell Ramström har uppfunnit en byggställning som kan monteras uppifrån och ner.
    Foto: Mattias de Frumerie
    ,
    Kjell Ramström (i förgrunden) är både innovatör och entreprenör.
    Foto: Mattias de Frumerie

Kjell Ramström hittar guld på Stockholms vindar

Kjell Ramström hittar guld på Stockholms vindar

För uppfinnaren och företagaren Kjell Ramström, Innovation Design, har de tre senaste decennierna gett företaget ställningen som ett av de främsta företagen inom vindsexploatering på Stockholmsmarknaden. Nu bräddar sig företaget – och sätter själva ställningen i fokus.

Med start fjärde kvartalet 2017 börjar Innovation Ramström lansera sin i Norden och Europa patenterade byggställning.

Till skillnad från konventionella byggnadsställningar, som byggs våning för våning och är utrymmeskrävande i gatumiljö, byggs den nya ställningen Top Secure uppifrån och ner.

Där konventionella byggställningar och skymmer butiker och restauranger på bottenvåningen kan dessa fortsätta som vanligt utan avbrott.  Störningarna minimeras och det går åt mindre tid, ställningen sätts upp på mindre än halva tiden.

– När jag började med att inreda vindar 1987 tog jag projekten som entreprenör. Normalt var det en bostadsrättsförening som insett att den kunde tjäna ordentligt med pengar på ytterligare några bostäder på toppen, säger Kjell Ramström.

Med ett stort antal projekt i ryggen började Innovation Design och Kjell Ramström i stället att själva köpa takvåningarna av bostadsrättsföreningarna för att sköta bostadsutvecklingen i samtliga steg.

Marknaden att inreda vindar i innerstaden tog ordentlig fart under andra halvan av 1980-talet. Kunderna var nästan enbart bostadsrättsföreningar. Bostadsrätter som marknad hade några år tidigare på 1980-talet kommit i igång på allvar sedan bankerna fått upp ögonen för att allt fler hyresfastigheter i innerstaden ombildades och såldes till de boende.

I början hade bankerna sett med skepsis på lånemöjligheterna att finansiera andelar i en förening som ju var den part som stod för själva ägandet. Med åren minskade deras tvekan. Och efter 1990-talskrisen då många bostadsrättsföreningar gick i konkurs vände marknaden snabbt uppåt igen.

Innovation och Design var med tidigt i den processen. Och från och med den tidpunkt då man utöver byggandet tog över hela ansvaret för själva bostadsutvecklingen blev det innovativa inslaget i projekten stort. Det kunde gälla inredningsdetaljer som en fristående trappa i glas upp till ett loft eller i andra material. Eller som nu senast med byggställningen Top Secure, som är specialdesignad för i första hand ombyggnationer av tak och inredningar av vindsvåningar.

– Vi är inte där än att utveckla systemet ytterligare för att omfatta våningar längre ner. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Kjell Ramström.

När Byggindustrin besöker en pågående ombyggnad av vinden på Folkungagatan på Södermalm var det för att se den patenterad byggställning i drift.

Men adressen är intressant i sig. En skylt intill porten upplyser att författaren Hjalmar Söderberg och hans familj bodde i huset tidigt på 1900-talet. På många sätt är det i grunden samma hus och dess brist på moderna installationer som finns på adressen. Lägenheterna värms av kakelugnar, trapphuset är iskallt. Och högst upp blir de nya vindsvåningarna de första riktigt välisolerade och välinstallerade med all modern teknik.

Så ser det ut i många av de hus i stenstaden där företaget genomfört sina projekt.

– Jag räknade på antalet för ett par år sedan och såg att det med god marginal var över 150 stycken. Om räknat i bostäder blir det blir det betydligt fler och så gott som alla i det högre prissegmentet.

– Det är ett ganska stadigt tillflöde av vindar som kommer ut på marknaden. Ofta sker det i samband med att föreningen får en ny styrelse som inser värdet.

I bolagsledningen för Innovation Ramström AB finns tre personer. Förutom uppfinnaren Kjell Ramström själv också hans son Pontus Ramström, certifierad uppfinnare på Idéum, yrkeshögskolan i Linköping och Jesper Hellström, ansvarig för kommersialisering av innovationer i bolaget.

Jesper Hellström, den tredje personen i ledningsgruppen för Innovation Ramström AB, har en bakgrund som koncept och fastighetsutvecklare med uppdrag från bland annat USA och är medgrundare till Arlandastad Holding AB som utvecklar Airport City Stockholm, ett av Sveriges största byggprojekt med nya hotell, mässor och handelsområde.

De tre ägarna bakom ägarna bakom Airport City Stockholm är Swedavia, Sigtuna kommun och Arlandastad Holding AB.

Exploatör och uppfinnare

Namn: Kjell Ramström.

Aktuell: Uppfinnare, grundare av Top Secure. 30 år inom byggindustrin som entreprenör och bostadsutvecklare,  huvudägare i Innovation Design, verksamt inom vindsexploatering i Stockholm.

Renovering gav landmärke mer havsutsikt

Webb-tv: Uppfräschade kontor i "Läppstiftets" flygel nomineras till Årets bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/renovering-gav-landmarke-mer-havsutsikt-26231

Elin Bäckersten ger bygghistorien ett förnyat liv

Bebyggelseantikvarien jobbar med Getingmidjan i Stockholm.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/elin-backersten-ger-bygghistorien-ett-fornyat-liv-26197

ÅF siktar på nya marknader

"Vill vara en internationell spelare."
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/af-siktar-pa-nya-marknader-26131

Bankvalven förvandlades till hotellrum

Webb-tv: Brunkebergstorg har fått nytt liv med två hotell.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bankvalven-forvandlades-till-hotellrum-26130

Ulrika Francke: Det roliga är att peka ut riktningen framåt

Lämnar ett storväxande Tyréns efter elva år.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/ulrika-francke-det-roliga-ar-att-peka-ut-riktningen-framat-26104

Vattnets motorväg lindrar växtvärk

Webb-tv: Östra Länken ger Luleå möjlighet att växa.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vattnets-motorvag-lindrar-vaxtvark-26101

Alaa Alshawa fick fast jobb direkt

Och nu startar han eget
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/alaa-alshawa-fick-fast-jobb-direkt-26067

Superfabriken tar Lindbäcks till ny nivå

Webb-tv: Hustillverkarens nya Piteå-fabrik ska täcka efterfrågan.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/superfabriken-tar-lindbacks-till-ny-niva-26064

Birgitta Govén ska bidra till att göra branschen fossilfri

Sveriges Byggindustriers nya energiexpert.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/birgitta-goven-ska-bidra-till-att-gora-branschen-fossilfri-26029

Knutpunkt laddad för nytt dubbelspår

Webb-tv: Resecentrum i Strängnäs nominerat till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/knutpunkt-laddad-nytt-dubbelspar-26028