Meny

"Jag vill förändra världen till det bättre"

"Jag vill förändra världen till det bättre"

Otrolig energi och framåtdriv. Liksom förmåga att se både människor och bolagets affär. Det är omdömen som kommer upp när chefer och medarbetare ska beskriva Petter Bengtsson, vd i Zynka BIM, i hans ledarroll.

Petter Bengtsson började arbeta i Zynka BIM som VDC-ingenjör 2015, sedan dess har han avancerat snabbt i företaget och är sedan 2017 vd i bolaget blott 29 år gammal.

Att han nu blir nominerad till ledarskapsutmärkelsen Guldhuset, är glädjande, men inte helt överraskande. Han vet att det går bra för företaget.

Själv drivs han av en stark vision och en vilja att åstadkomma förändring.

– Vi har en enorm utmaning inom samhällsbyggnadssektorn. Vi måste sänka byggkostnaderna och effektivisera byggprocessen. Den stora utmaningen här i Sverige är att det är 60 procent dyrare att bygga här än i genomsnittet i Europa. Det måste vi göra något åt. Det är min vision på kort sikt. I det större perspektivet är det att förändra globalt, säger Petter Bengtsson.

 

Förbättringspotential

Han ser en enorm potential till förbättring i just bygg- och fastighetsbranschen. Och det är i denna strävan till förbättring han hittar sin egen drivkraft som ledare.

– Personligen har jag ett liv och då vill jag vara med och påverka på riktigt i ett globalt perspektiv. Jag vill göra världen till ett bättre ställe och då får man verka där man är, säger Petter Bengtsson.

Som vd för Zynka BIM vill han vara med och bidra till att göra Sverige till en kunskapsnation som kan exportera sin kunskap globalt.

– Det är väldigt kul att se att det finns så mycket att påverka. Byggbranschen är en ganska eftersatt bransch, både vad gäller byggproduktion och fastighetsförvaltning, samtidigt som fastigheter är en av de tillgångar i världen som högst värderade. Därför är det jätteintressant att se hur vi kan vara med och utveckla den, säger Petter Bengtsson.


Har jobbat som snickare

Själv har han jobbat som snickare, med bygg- och fastighetsförvaltning för att så småningom utbilda sig till byggnadsingenjör och VDC-ingenjör. Det ger har gett honom en gedigen kunskap om bygg- och fastighetsbranschen som han har nytta av i sitt ledarskap som en brygga mellan de unga datadrivna medarbetare han jobbar med i dag och äldre, mer traditionella beställare.

– I nuläget jobbar jag med digitalisering i en relativt omogen bransch. Jag jobbar med innovation varje dag, med otroligt datadrivet ungt folk och äldre beställare. Jag tror att min stora styrka är att jag kan vara en brygga mellan vår it-spetskompetens och beställarens affär, säger Petter Bengtsson.

Det handlar mycket om att förklara kundens affär för medarbetarna.

– Viktigast är kanske att skapa en vision och kunna förklara och engagera så att alla drar åt samma håll, säger han.

Det är också egenskaper han själv tycker utmärker en bra chef.

– Det handlar otroligt mycket om situationsanpassat och personorienterat ledarskap, som är öppet och där man har förståelse för att även privatlivet är spelar roll för hur man presterar på jobbet, säger Petter Bengtsson.

Trots tidiga framgångar tycker Petter Bengtsson att han har mycket att utveckla i sitt ledarskap.

– Jättemycket! Jag lär mig hela tiden. Det är viktigt att inte bli hemmablind. Att kunna zooma ut och se helheten men också hänga med i den senaste tekniken, även om min viktigaste roll i dag är att ha helikopterperspektiv, säger Petter Bengtsson.


Flera ledarförebilder

Själv har han flera ledarförebilder, både på ett större plan och i det nära. Som smålänning är Ikea-grundaren Ingvar Kamprad en, liksom Apples grundare Steve Jobs och Elon Musk, grundare av Space X och Tesla. På det mer närmare planet finns Petter Bengtssons mamma, ledare inom Ikea-sfären och sambon som är studiochef på ett arkitektkontor.

– Jag har också själv haft chefer som har vågat släppa ansvar till folk som vill ha ansvar. Det är viktigt. Du kan ganska lätt höja eller sänka en person på första jobbet, säger Petter Bengtsson.

Trots att Petter Bengtsson är en otålig person, som vill att saker och ting ska hända snabb, så är han samtidigt otroligt omtänksam.

– Jag vill verkligen att folk ska ha det bra. Det är otroligt viktigt att ta sig tid och prata med folk och bygga upp förtroende. Det gör det mycket lättare den dag då det dyker upp problem – och det gör det alltid. Det är skillnad på att ha högt i tak och att säga att man har det, säger Petter Bengtsson.


Hämtar kraft i förbättring

Omtanken om de anställda spiller också över i företagets affär. Petter Bengtsson hämtar kraft och energi i att ständigt förbättra företagets affärer.

– Jag vill leverera det bästa för våra kunder – och jag vill förbättra samhällsbyggandet i stort, säger han.

På sikt är också det han hoppas att han gör.

– Om fem år jobbar jag förhoppningsvis globalt med att göra skillnad i grunden och förändra affärsmodellerna inom bygg- och fastighetsbranschen på grundnivå, säger Petter Bengtsson.

Petter Bengtsson

Ålder: 28 år.

Utbildning: Byggnadsingenjör.

Karriär: Byggnadsingenjör, Okidoki Arkitekter 2012–2015, VDC Ingenjör, Zynka BIM 2015–2016, COO, Zynka BIM 2016–2017, CEO, Zynka BIM 2017-

Uppväxt i: I skogen utanför Virestad utanför Älmhult i Småland.

Bor: Göteborg, i Linnéstaden.

Intressen: Familjen – livet tillsammans med sambo och son, diverse upptåg/resor med vänner och familj, tech och digitalisering både i arbetet och på hemmaplan, renovering av lägenheter eller bygga/gräva/skapa saker där utrymme finns, skidåkning, fotboll – och på sistone nygammalt intresse i veteranmopeder.

Detta vill jag jobba med i framtiden: Där det händer – det vill säga där jag kan påverka mig och min omgivning positivt genom innovation.

Drivkrafter på jobbet: Att ha kul och tillsammans uppnå saker som förändrar, detta genom att ge utrymme och hjälpa unga talanger nå sin fulla potential.

Ser vinst med ökad medborgarmakt

Staffan Schartner vill att byggemenskaper ska få fäste i Sverige.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/ser-vinst-med-okad-medborgarmakt-27227

Trivsel och guldkant i 
fokus

WEBB-TV: Trygghetsboende nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/trivsel-och-guldkant-i-fokus-27226

Flydde diktatur för att bygga det han älskar

Raul Torres lämnade Kuba för Sverige.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/flydde-diktatur-att-bygga-det-han-alskar-27199

Naturmaterialen präglar nyuppdukad rätt i Lund

WEBB-TV: Lunds nya tingsrätt nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/naturmaterialen-praglar-nyuppdukad-ratt-i-lund-27198

Alex de Rijke ser mirakel, hopp och mänsklighet i trä

Favoritmaterialet självklart för stjärnarkitekt.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/alex-de-rijke-ser-mirakel-hopp-och-mansklighet-i-tra-27166

Närodlade trähus med utsikt över Skövde

WEBB-TV: Frostalidens Lycka nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/narodlade-trahus-med-utsikt-over-skovde-27156

En riktig pickup från Ssang Yong

Bättre och större än föregångaren.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-riktig-pickup-fran-ssang-yong-27135

Tegelarkitektur i fokus vid nya fastighetsinvesteringar

Annons.
Eftersom det är en långtidshållbar, estetisk och totalekonomiskt fördelaktig lösning.
http://byggindustrin.se/sponsrat/bygg-i-tegel/tegelarkitektur-ar-i-fokus-vid-nya-fastighetsinvesteringar-26945

Från murare till undervisningsråd

Per Kringbergs väg från skoltrött till Skolverket.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/fran-murare-till-undervisningsrad-27123

Klimatsmart logistiklada nytt nav på liten ort

WEBB-TV: Apoteas logistikcenter först ut i Årets Bygge 2019
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/klimatsmart-logistiklada-nytt-nav-pa-liten-ort-27127

Smultronstället: Mer från Norr till söder

Del 5 i Byggindustrins sommarserie.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/smultronstallet-mer-fran-norr-till-soder-27009