Meny

"Jag har ett extremt intresse för mångfald"

"Jag har ett extremt intresse för mångfald"

Efter flera stora förvärv är teknikkonsultföretaget Sweco Group nu störst i Sverige och Europa. Det går bra för företaget och loket i framgångståget är Sweco Sverige, som drivs av vd Åsa Bergman. Hon brinner för det ”moderna ledarskapet” och tycker att svåra utmaningar gör vd-jobbet extra intressant.

– Komplext och svårt betyder roligare. Man måste bara ta i lite hårdare och ha lite mer vilja, säger hon.

Att komma in i Swecohuset känns lite som att panorera sig in i en film. Man möts av den stora inbyggda ljusgården ”Vardagsrummet” där en svävande trappa leder till de övre våningarna och pekar mot en slingrande ljusslinga högt uppe under taket.

Bottenvåningen kantas av personligt inredda konferensrum. Ett rum har trasmattor som löper upp längs väggarna, ett annat har fototapet med pingviner på ett isflak och ett tredje har en naken vägg som pryds av fyra gökur. Åsa Bergman som entusiastiskt låser upp dörr efter dörr och visar de olika rummen har givetvis hunnit testa dem alla.

– Första gången gökuren ljöd under ett möte bröt jag ihop av skratt, säger hon.

Hon har jobbat på Sweco sen hon tog examen för drygt 25 år sedan och varit vd sedan 2012. På sitt kontor i Swecohuset behöver hon bara gå upp och titta ut genom fönstren på översta våningen för att se flera av de jätteprojekt man jobbar med i Stockholm just nu: Nya Slussen på andra sidan Riddarfjärden, getingmidjan som ska lösa Stockholms trafikproblem, Nya Karolinska sjukhuset och hundratals andra mindre projekt.

Swecos arkitekter och konsulter har alltid jobbat med rådgivning för att utveckla det framtida samhället. Men de senaste tio åren har företaget förvärvat nästan 100 nya företag och gått från att vara stora till att bli störst. Förvärvet av svenska trafikinfrastrukturföretaget Vectura 2013 gjorde dem störst i Sverige och förvärvet av Holländska Grontmij 2015 gjorde dem störst i Europa.

– Vi har nu den största arkitektverksamheten, den största konstruktionsverksamheten, industriverksamheten och största energiverksamheten. Dessutom är vi kompletta och levererar allting när det gäller samhällsbyggnad och det gör oss väldigt unika på den svenska marknaden, säger Åsa Bergman.

Bottenvåningen i Swecohuset kantas av personligt inredda konferensrum. I ett pryds väggen av fyra gökur.
Foto: Johan Kindbom

Konsultföretag måste idag kunna leverera multi­disciplinärt till kunder med allt större behov av rådgivning, menar Åsa Bergman.

– Förr levererade man mer på en konkret fråga och expertisen satt hos kunden. Nu vill våra kunder hellre köpa in expertisen för den konkreta frågan, säger Åsa Bergman.

Att få in mer specialkunskap att för att kunna rådge kunderna var målet med förvärven av Vectura och Grontmij och Åsa Bergman tycker integrationen av förvärven gått bra.

– Det har gått snabbt och vi har fått ny kunskap - inom järnväg, infrastruktur, klimatanpassningar och fysiskt skydd som vi inte haft tidigare – det stärker och utvecklar oss, säger hon.

Att Åsa Bergman lyckas driva Sweco till bra resultat förklarar hon med att hon har ett bra team av linjechefer under sig och att hon själv aldrig är nöjd.

– Jag triggas och drivs av att säkerställa att vi når våra satta affärsmål och att alltid sätta nya mål, säger hon.

Hon tror också på det ”moderna ledarskapet” där delegering och tillit är ledord.

– Vi har 5 800 medarbetare på 54 kontor som totalt driver 30 000 pågående uppdrag över landet. Överallt är det individer som drar in uppdragen, agerar rådgivare och levererar till slutkunden: De är kärnan i Swecos framgång. Det är dem vi tror på, säger hon.

Åsa Bergman tror på det ”moderna ledarskapet” där delegering och tillit är ledord.
Foto: Johan Kindbom

Själv lever Åsa Bergman ett ”modernt” yrkesliv med pendling från Östersund som blir möjlig bland annat via hemmajobb, skypemöten och videokonferenser. Den här flexibiliteten vill hon även att hennes anställda ska ha.

Och Sweco är ett populärt företag bland nyutexaminerade ingenjörer. 30 procent av medarbetarna är kvinnor och i styrelsen och ledningsgruppen utgör de ungefär hälften. Företaget jobbar också aktivt för att nå utlandsfödda medarbetare. Dessa mål handlar inte om någon sorts ”godhet”, utan om företagets överlevnad, menar Åsa Bergman.

– Sweco ska bygga framtidens samhälle och det samhället består ju av både kvinnor och män och svenskfödda och utlandsfödda personer. Så jag har ett extremt intresse av mångfald för att vi ska kunna bli så konkurrenskraftiga som möjligt, säger hon.

Och som ledare för ett företag i en bransch med ständig arbetsbrist måste hon vara öppen för att anställa alla.

– Vi måste kunna utveckla alla typer av människor, säger hon.

Att rekrytera kvinnor är inte svårt tycker hon, det handlar bara om att leta efter talang och kompetens. Och att det skulle vara svårt att hitta kompetenta nyutexaminerade idag tycker hon heller inte stämmer. Dagens unga ingenjörer och arkitekter är på många sätt mer kompetenta än dåtidens, menar hon.

– De kan samarbete, interaktion, it, effektivitet. Och de är jättesugna på att lära sig saker.  Men det är klart – man måste ge dem feedback och stimulans – många vill inte göra samma sak allt för länge, säger hon.

Dagens unga ingenjörer och arkitekter är på många sätt mer kompetenta än dåtidens, menar Åsa Bergman.
Foto: Johan Kindbom

När Byggindustrin träffar Åsa Bergman är det bara någon vecka sedan Donald Trump vunnit valet i USA och lovat att riva upp det klimatavtal som världen enats om. Sweco har jobbat mycket med hållbarhet, de är bland annat konsulter till Nordiska rådet om hur Nordens städer ska bli mer hållbara och rådger svenska myndigheter om hållbara energilösningar och transportlösningar. Deras kompetens inom hållbara städer efterfrågas av många länder, bland annat har de uppdraget att ta fram stadsplanen för Colombo Port City som ska bli en helt ny, hållbar och modern stadsdel för cirka 40 000 boende.

Åsa Bergman ser en hållbar riktning i samhällsutvecklingen och hon tror att denna riktning ligger fast. Hållbarhet, klimatanpassningar, smarta energi­lösningar och vattenförsörjningsfrågor kommer att vara högaktuella även i framtiden. Och hon tror att FN:s klimatmål kommer att fortsätta stå i fokus.

– Målen är satta och man har skrivit under överenskommelser som gäller och det är en hel grupp som kommer att fatta besluten – inte en enskild person. Jag vill ändå tro att vi är på väg helt åt rätt håll – omställningsarbetet i Kina är till exempel jättestort, säger hon.

I arbetet med framtidens samhälle är hon tacksam över den nya kunskap man förvärvat via till exempel Grontmij.

– Ta till exempel vårt arbete med klimatanpassningsåtgärder. Vi har projekterat portar för att skydda Göteborg mot stigande havsnivåer och havet. Men dessa portar finns redan i bruk utanför Rotterdam. Den här korsbefruktningen av våra kompetenser är jättespännande, säger hon.

Efter att Sweco nu vuxit kraftigt några år ser Åsa Bergman framför sig en något lugnare framtid.

– Vi är så pass stora nu i Sverige att vi företrädesvis växer genom att anställa personer. Samtidigt är vi alltid öppna för förvärv som kompletterar oss, till exempel för att komma åt ett visst teknikområde, säger hon.

Kort om Sweco
  • Sweco har 14 500 medarbetare i Europa varav 5 600 jobbar i Sverige. De genomför uppdrag i 70 länder varje år.
  • I Sverige erbjuder Sweco tjänster inom arkitektur, byggkonstruktion, installation, infrastruktur, vatten & miljö, projektledning, energisystem, IT för samhällsutveckling och industri på 50 kontor.
  • Sweco Group har en omsättning på cirka 16,5 miljarder kronor och företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. I samband med förvärven av Vectura och Grontmij växte företaget med drygt 7200 medarbetare, alltså nästan en fördubbling. De senaste tio åren har man fördubblat företagets omsättning i snitt vart femte år.
  • I sin senaste kvartalsrapport gjorde Sweco ett rekordresultat för tredje kvartalet. Resultatet tillskrivs till stor del effekterna av förvärvet av Grontmij.

Västerås byter ångkraft mot nya plusenergihus

WEBB-TV: Nu nomineras plusenergihusen i kvarteret Neptun till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vasteras-byter-angkraft-mot-nya-plusenergihus-27622

”Rålis” anpassas för att möta skyfall

Nya tankar börjar slå igenom i byggsvängen.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ralis-anpassas-att-mota-skyfall-27606

Startskottet för det nya Kiruna är en kristall

WEBB-TV: Den första byggnaden i Kirunas nya centrum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/startskottet-det-nya-kiruna-ar-en-kristall-27595

Han visualiserar framtiden med ny teknik

Juan Gauthier hade jobbat 15 år i spelbranschen innan han började arbeta för Skanska.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/han-visualiserar-framtiden-med-ny-teknik-27577

Stadskärnorna mår bra enligt rapport

Rapporten visar på ökade omsättningar för verksamheterna i flera städers centrum.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stadskarnorna-mar-bra-enligt-rapport-27573

”Sorgebarnet” blev social och hållbar mönsterkåk

WEBB-TV: Bananhuset i Bergsjön i Göteborg nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sorgebarnet-blev-social-och-hallbar-monsterkak-27568

Innovationer och ekologi går hand i hand i Piteå

WEBB-TV: Lusthusbacken i Piteå nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/innovationer-och-ekologi-gar-hand-i-hand-i-pitea-27529

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Samarbete lyfter Helsingborgsområde

WEBB-TV: Närlunda Östra nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/samarbete-lyfter-helsingborgsomrade-27503

Mittpunkt har fått snillrik tätning

WEBB-TV: Tätskiktsbytet på Sergels torg nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/mittpunkt-har-fatt-snillrik-tatning-27482

Massor av massa med industriellt jätteprojekt

WEBB-TV: SCA:s Projekt Helios nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/massor-av-massa-med-industriellt-jatteprojekt-27440