Meny

Han vill snabba upp processen inom bygg

Han vill snabba upp processen inom bygg

En uppstickare har sett världens ljus och erbjuder byggherrar och samarbetspartners en modell för hur byggentreprenader ska genomföras på rekordtid, med öppna böcker och full transparens för kunden. David Hebrand är en av personerna bakom idén.

När Modgroup startades för ett par år sedan av en dryg handfull byggintresserade yrkesmänniskor i helt andra branscher och verksamheter var det med en övertygelse att om man är duktig på att ta tillvara sina samlade erfarenheter, väljer noga bland dem och överför dem till bygg, så får man något unikt och nytt att erbjuda marknaden.

– Vi är ett gäng med mycket olika erfarenheter med oss i bagaget, konsulter, lärare, tekniker, egenföretagare och hantverkare. Vi kände varandra och har det gemensamt att vi är intresserade av bygg, säger David Hebrand, vd och delägare i bolaget.

David Hebrand tar emot Byggindustrin i det drygt årsgamla företagets nya kontor i Liljeholmen. Flytten dit gick 2015 när företaget inte längre rymdes i sitt första kontor.

Kompisgäng med byggintresse

Fjolåret blev ett lyckat för start up-företaget. Man nådde 15 anställda och omsatte 30 miljoner kronor på framför allt ombyggnationer av butikslokaler och restauranger i stora shoppingcenter och kontorshus.

Fastighetsdrift och förvaltningsuppdrag finns med som andra bärande inslag i affärsmodellen.

– Som kompisgäng brukade vi alltid komma in på byggfrågor förr eller senare när vi umgicks familjevis. Varför finns det så mycket hinder tidsmässigt och organisatoriskt när det byggs? Det var inte svårt att exemplifiera. Men det väckte frågan hos oss hur man skulle kunna göra mycket annorlunda och bättre, säger David Hebrand.

Efter ett tag började dessa tankar bli så konkreta att gänget beslöt att göra slag i saken, lämna sina ordinarie jobb som lärare, tekniker, snickare, konsulter, ekonomer och egenföretagare, och satsa på att genomföra tankarna som nu hade vuxit fram till planering, visioner och affärsmål.

Fokus på processen

Emil Berggren Pålman, en i det ursprungliga kompisgänget, är Modgroups marknads- och försäljningschef. För egen del har han en bakgrund som journalist. Han kontaktade Byggindustrin efter att ha läst flera artiklar i tidningen under vintern och våren under vinjetten ”Perspektiv på byggprocessen”.

– Vi kände att detta var klockrent när det gäller det vi jobbar med i Modgroup, berättade han för tidningen.

Det är också just fokuseringen på hur processen ser ut i alla sina delar, liksom det praktiska genomförandet, som blir det unika konceptet för Modgroups verksamhet, betonar David Hedbrand. Modgroup ska vara ett företag som levererar med produktion inom det egna företagets ramar och av sina egna anställda.

Den sista punkten är knappast unikt, det är något som är utmärkande för den svenska byggmästartraditionen, utan det är snarare ansatsen att ett start up-företag praktiskt utformar sina arbetsmetoder för att göra hela byggprocessen, i alla dess led, till en helhet med hjälp av att göra forskningens, och de bästa företagens exempel från sina bäst genomförda projekt, till sina egna.

– Det är redan en del av vår affärsmodell att jobba med de ur det perspektivet bästa byggherrarna, säger David Hebrand.

Full transparens

Genom sina ombyggnadsprojekt när det gäller shoppingcentra och kontorslokaler har de sedan starten etablerat kontakter och samarbete med fastighetsägare som Fabege och AMF som sedan länge förespråkar fördjupade samverkansmodeller och involvering i sina prestigeprojekt.

För Modgroup har just byggherrarna nyckelrollen för hur byggprocessen kan genomföras. Att aktivt närma sig fler av de bästa i den gruppen är det som ska ge Modgroup tillväxt. För att bli en attraktiv partner för byggherrarna är därför bolagets interna system och teknik avgörande.

– Vi ska vara fullt transparenta när det handlar om att redovisa mot kunden hur projektet ligger till. I realtid, säger David Hedbrand. Projektets kalkyler redovisas löpande som öppna böcker mot kund och samarbetspartners när det gäller ekonomin parallellt med hur projektet rent fysiskt växer fram.

Teknisk plattform är central

Den tekniska plattformen är central för Modgroup. Under våren 2016 fördjupades samarbetet med Nackademins utbildningsprogram Byggprojektör BIM. Bolaget har haft en av studenterna på praktik under våren, Tomas Brandt, som nu rekryterats för att arbeta med med BIM-samordning, 3D-modellering och projektering.

Nyligen valdes Modgroups HR-chef Johan Liljestrand in i ledningsgruppen för Nackademins BIM-program.

Starten för egen husbyggnation börjar nu närma sig för Modgroup, något som funnits i bakhuvudet hos alla i det ursprungliga kompisgänget när bolaget startade.

– Vi diskuterade ofta om hur man ska klara av att bygga färdiga hus från start till mål på bara fyra månader. Den konventionella visdomen menar att det inte går. Nu har vi ett sådant projekt inom räckhåll, säger David Hebrand.

Det handlar om två stycken parhus och två Attefallhus, sammanlagt fyra huskroppar, som ska färdigställas på fyra månader. Förhandlingarna kring den aktuella tomten är inne i slutstadiet.

Kort om David Hebrand

Ålder: 35 år (född 1981)

Bor: Kungsholmen, Stockholm

Familj: Fru och två pojkar, 3 år resp 4 månader

Utbildning: Ekonomie Magister från Uppsala Universitet med inriktning mot Finans & Strategi, inklusive ett års studier i USA

Tidigare jobb: Svenska McDonalds Huvudkontor, Egenföretagare inom Skogsindustrin och rådgivare till start-ups samt 8 år som Managementkonsult (2 olika Efficio Consulting & Cupole Consulting Group)

Intressen: Företagande, teknik och fotboll

Smultronstället: Mer från Norr till söder

Del 5 i Byggindustrins sommarserie.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/smultronstallet-mer-fran-norr-till-soder-27009

Smultronstället: Semestertips i storstäderna

Del 4 i Byggindustrins sommarserie.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/smultronstallet-semestertips-i-storstaderna-27007

Smultronstället: Upplev Leonardo da Vincis skisser få liv

Del 1 i Byggindustrins sommarserie.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/smultronstallet-upplev-leonardo-da-vincis-skisser-fa-liv-27003

Hon har målet att bromsa renoveringshetsen

Sofia Meurk arbetar för omredning av bostadsbeståndet.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-har-malet-att-bromsa-renoveringshetsen-26968

Ultramodernt kommunikationssystem

Imponerande teknik i nya Mercedes-Benz Sprinter.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ultramodernt-kommunikationssystem-26918

"Vi har en lång historia med oss i bagaget"

Koncernchef Kari Kauniskangas om YIT:s framtid efter förvärvet av Lemminkäinen.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vi-har-en-lang-historia-med-oss-i-bagaget-26914

Svenska framgångar i Brexitland

Whites erfarenheter av prefab ses som tillgång av britterna.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/svenska-framgangar-i-brexitland-26916

Tegelarkitektur i fokus vid nya fastighetsinvesteringar

Annons.
Eftersom det är en långtidshållbar, estetisk och totalekonomiskt fördelaktig lösning.
http://byggindustrin.se/sponsrat/bygg-i-tegel/tegelarkitektur-ar-i-fokus-vid-nya-fastighetsinvesteringar-26945

Bluffakturor – så skyddar du dig bäst

Högsäsong för vilseledande erbjudanden i brevlådan.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bluffakturor-sa-skyddar-du-dig-bast-26893

Eshaq kan få lämna Sverige efter mejlmiss

Myndighetsschabbel kan leda till utvisning av Dipartlärling
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/eshaq-kan-fa-lamna-sverige-efter-mejlmiss-26885

Heléne Lundmarks nisch – modulhus-entreprenör

Heléne Lundmark satsar på stålmoduler.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/helene-lundmarks-nisch-modulhus-entreprenor-26854