Meny

”Försöker skapa ett involverande ledarskap”

”Försöker skapa ett involverande ledarskap”

Ödmjuk och entusiastisk är två ord som återkommer när chefer och medarbetare ska beskriva Emile Hamon, strategi- och utvecklingschef på Veidekke. Han brinner för att utveckla branschens arbetsprocesser och att få företagets medarbetare med sig på den resan. Nu är han en av fyra kandidater till Guldhuset 2016.

Att ta en ledarroll har inte alltid varit självklart för Emile Hamon, strategi och utvecklingschef på Veidekke.

– Nej, det har egentligen inte varit så viktigt för mig. Jag har jobbat med utveckling ända sedan jag tog examen och vart efter har jag fått allt mer ansvar, men att vara chef är inget självändamål för mig, säger han.

Tror på involvering

Att ledarskapet inte är ett självändamål för Emile Hamon är talande. Han tror på det involverande ledarskapet som han också har varit med och utvecklat på Veidekke. Det är ett ledarskap där summan av allas kunskaper räknas, där man använder den kollektiva intelligensen snarare än bara ledarens.

– Jag försöker skapa ett involverande ledarskap där man drar nytta av vår kollektiva intelligens och jag hoppas och tror att jag är bra på det. Jag tror att anställda i dag vill veta Why? Varför vi gör något och då blir saker som kultur och värderingar viktiga och att kunna kommunicera och skapa ett budskap kring dessa, säger Emile Hamon.

Men för att detta ska bli möjligt är det också viktigt att ha en ledare som vågar stå på barrikaderna och som kan sätta tydliga mål, anser han.

Chef för åtta personer

Emile Hamon har jobbat inom flygindustrin, som logistikkonsult, som affärsutvecklare och som verksamhetsutvecklare innan han för 2 år sedan fick jobbet som strategi- och utvecklingschef. Under sina sammanlagt 6 år på Veidekke har han varit med och utvecklat företagets involverande arbetssätt som nu är en del i varje projekt. Han har också varit med och utvecklat företagets byggsystem Veidekke Max.

I dag är han chef över åtta personer som ingår i strategi- och utvecklingsgruppen. Det är personer med stor kunskap inom sina respektive områden: arbetsmiljö, hållbarhet, involvering, planering och ekonomi och VDC).

– Det är personer som är väldigt kompetenta, men det gäller för mig att skapa förutsättningar för dem att kunna jobba på ett bra sätt. Att inte vara chef, utan ledare och finnas där och vara närvarande i stunden, säger Emile Hamon.

Vill vara i framkant

Själv brinner han för utvecklingsfrågor, att få vara med i framkant och skapa nya saker. Frågor som byggandets digitalisering, lean, produktivitetsutveckling, industrialisering och VDC (virtual design and construction) engagerar honom starkt och där vill han bidra med sitt kunnande och sin smittande entusiasm.

– I och med att jag alltid har jobbat med utvecklingsfrågor har jag lärt mig hur man skapar engagemang och få folk att vilja vara med och påverka. Jag är också bra på att läsa av mina kollegor, hur de mår och känner, säger Emile Hamon.

På så sätt tycker han också att han har sitt drömjobb redan i dag.

– Jag brinner för utveckling och jag känner själv att jag utvecklas varje dag. Jag har mitt drömjobb just nu, så det är svårt att säga vad jag vill göra om fem år. Däremot hoppas jag att rollen växer. Jag går igång på utmanande strategiska områden, säger Emile Hamon.

Kort om Emile Hamon
  • Ålder: 39 år.
  • Utbildning: Väg- och vatten vid Lunds tekniska högskola, inriktning industriell ekonomi.
  • Karriär: 2 år inom flygindustrin, 2 år på Prolog Bygglogisk som logistikkonsult, 3 år på Tyréns som affärsutvecklare, 6 år på Veidekke, varav 4 år som verksamhetsutvecklare och 2 år som strategi- och utvecklingschef.
  • Uppväxt i: Täby.
  • Bor: I Bjärred utanför Lund.
  • Intressen: Träning, just nu Crossfit, föreningsliv, bland annat som tränare i dotterns handbollslag, familj och barnen, 7 och 4 år gamla.
  • Detta vill jag jobba med i framtiden: Jag brinner för detta med utveckling. Jag vill vara med i framkant och skapa nya saker. Digitalisering, produktivitetsfrågor, utvecklingsfrågor, industrialisering, lean är sådant jag vill jobba med. Det skulle vara coolt att få vara med och printa ut det första huset till exempel.
  • Drivkrafter på jobbet: Det ena är att få jobba gränssprängande och att få jobba med frågor i framkant. Värderingar är också en drivkraft och något att förhålla sig till. De övriga två är nästan hygienfaktorer: Är man inte redlig och professionell så ska man hålla på med något annat.
Guldhuset i korthet

Guldhuset är en utmärkelse för ledare inom samhällbyggnadssektorn som delas ut av CMB i samarbete med tidningen Byggindustrin, Byggherrarna, Fastighetsägarna, Svenska Teknik- och Designföretagen och Sveriges Byggindustrier.

Läs mer: Guldhuset 2016.

En stadsdel för forskning

Hållbarhetsprofilen lockar till Norra Djurgårdsstaden.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-stadsdel-forskning-26324

Fixar-Jocke bytte bort ekorrhjulet

Sålde företaget och flyttade till Kanarieöarna.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/fixar-jocke-bytte-bort-ekorrhjulet-26285

Skanska stagar upp kulturarv

Tre kilometer nya rör borras ner för att hålla husen på plats.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/skanska-stagar-upp-kulturarv-26289

Stadsholmen: Samverkan var en förutsättning

Projektering en utmaning i kulturprojekt.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stadsholmen-samverkan-var-en-forutsattning-26290

Atrium och skybar mot Öresund på nya Studio

Webb-tv: Boende, arbete och kultur i samma byggnad.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/atrium-och-skybar-mot-oresund-pa-nya-studio-26261

Renovering gav landmärke mer havsutsikt

Webb-tv: Uppfräschade kontor i "Läppstiftets" flygel nomineras till Årets bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/renovering-gav-landmarke-mer-havsutsikt-26231

Elin Bäckersten ger bygghistorien ett förnyat liv

Bebyggelseantikvarien jobbar med Getingmidjan i Stockholm.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/elin-backersten-ger-bygghistorien-ett-fornyat-liv-26197

ÅF siktar på nya marknader

"Vill vara en internationell spelare."
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/af-siktar-pa-nya-marknader-26131

Bankvalven förvandlades till hotellrum

Webb-tv: Brunkebergstorg har fått nytt liv med två hotell.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bankvalven-forvandlades-till-hotellrum-26130

Kjell Ramström hittar guld på Stockholms vindar

Ställningsinnovation viktigt verktyg i vindsexploatering.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/kjell-ramstrom-hittar-guld-pa-stockholms-vindar-26106