Meny
  • Joakim Hahlin sålde sitt företag t i Sverige och började på ny kula på Kanarieöarna.
    Foto: Johanna Åfreds

Fixar-Jocke bytte bort ekorrhjulet

Fixar-Jocke bytte bort ekorrhjulet

Joakim Hahlin sålde energi- och ventilationsföretaget i Sverige och flyttade till Kanarieöarna. I dag har han ett nytt företag som servar utlandssvenskar med alltifrån nya kök till att sätta upp gardinstänger.

I december 2014 gick Joakim Hahlin in på en resebyrå i Göteborg och sade ”ta mig söderut”. Han var skild sedan något år tillbaka, hade flyttat från Kungälv till Göteborg, men var inte helt nöjd med tillvaron. Resan till Gran Canaria någon vecka senare fick en oväntad utveckling. Trots att han aldrig hade varit på ön bestämde Joakim Hahlin sig för att här ville han bo. Semestern ägnades åt att fixa hyreskontrakt och spanskt NIE-nummer, som är ett slags personnummer för icke-spanska medborgare som vill bo och arbeta i landet.

– Sen reste jag hem och bad mina anställda att köpa ut mig från mitt företag, berättar han.

Hevlab (Hahlins Ventilation och Energilösningar) hade varit Joakim Hahlins arbetsplats i närmare 15 år och som mest hade han sju anställda. Av livet i Sverige saknar han nästan ingenting idag.

– Jag hade lessnat på ekorrhjulet och lämnade allt bakom mig. På flygplatsen raderade jag så gott som alla kontakter jag hade på Facebook utom familjen och några få vänner. Jag har börjat om på nytt, säger han.


Började med semester

Det första året var semester på heltid.

– Tidigare hade jag alltid hatat att ha semester så jag blev förvånad över att jag kunde ha ledigt och bara ta det lugnt. Allteftersom så började jag lära känna folk och de visste att jag var händig så jag hjälpte till lite här och där.

”Det fixar Jocke” sade alla, så namnet på firman kom naturligt, berättar Joakim Hahlin som nu driver företaget Fixar-Jocke. I grunden är han utbildad elektriker från gymnasiet men har efter olika kurser med åren blivit certifierad energiexpert, skaffat OVK-behörighet, för att nämna några. Det egna företaget hade inriktning ventilation, som med åren gick över mer och mer mot energi, styr- och regler. Av allt detta har han en del nytta idag, även om uppdragen på Gran Canaria har långt mycket större variation än så. Det kan handla om alltifrån att sätta upp en gardinstång hemma hos någon till att bygga gipsväggar eller byta ut ett kök. Han har även en del uppdrag som innefattar besiktningar till de svenskar som är i färd med att köpa bostad.

– Jag brukar säga att jag gör allt utom att hämta på flygplatsen och lägenhetsförmedling, berättar han.

 

Nordiska kunder

Kunderna är mestadels svenskar eller norrmän som har köpt boende på ön. Under vintern är flest nordbor på plats och då är det enkla, korta jobb som gäller för att hinna med.

– Men under sommaren kan jag ta på mig större jobb, som renoveringar. Många tycker att det är skönt om jobbet görs när de inte är på plats så att allt är fint och i ordning när de kommer tillbaka för vintern.

I de mer omfattande jobben fungerar Joakim Hahlin mer som en mellanhand och lejer bort jobben till kanariska eller andra hantverkare som han har fått kontakt med. Några affärsidéer har gått extra bra och de utför han själv.

– Vattnet här innehåller klor och smakar inte bra. Därför sätter jag in vattenreningsverk med omvänd osmos hemma hos ganska många. Det är en separat kran med dricksvatten i köket.

Ett annat erbjudande handlar om låshantering.

– Om du hyr en lägenhet på längre tid så har du ingen aning om vem mer som har nycklarna till bostaden. Det kan vara en före detta ägare eller hyresgäst, eller någon annan som har en kopia. Efter att ha träffat några personer som råkat ut för objudna som tagit sig in med egen nyckel kom jag på idén om att hyra ut cylindrar till folk den tid de är här och det har blivit populärt, säger han.


Har anställt

Fixar-Jocke har numera så pass mycket att göra att han sedan några månader tillbaka har en anställd. Heleena Östlund jobbade som inkastare på olika barer men hade för lite att göra under lågsäsong. Hon hoppade in för att hjälpa Joakim vid några tillfällen och nu är de ett team.

– Hon hade aldrig jobbat med något liknande men visade sig vara otroligt händig. Jag är van hemifrån mitt gamla företag att jobba på så vis att jag gärna lär upp mina anställda själv moment för moment. När jag ser att de kan får de köra själva. Jag vill att det ska vara min kvalitetsstämpel på jobbet de gör.

Joakim Hahlin räknar upp hur han anställt både ställningsbyggare, bilmekaniker, lastbilschaufför, en ekonom och en lärare i tyska på det viset. Han bedömer att det tar mellan sex och arton månader att bli självgående. Men det har inte funkat med exakt alla rekryteringar, erkänner han.

–  Det viktigaste för mig har alltid varit att de jag anställer ska ha en egenföretagarinställning. När jag sedan har lärt upp dem erbjuder jag dem att bli delägare, för en delägare jobbar bättre än en anställd.


Gymnasiespanskan kom väl till pass

För 17 år sedan läste han in gymnasiespanska på Komvux. Det är till en del nytta idag, även om kunskaperna är för grunda för att kunna göra affärer med. Engelska fungerar i förvånansvärt få sammanhang med spanjorerna, menar han.

– Jag använder mig av en tolktjänst här som sköter alla mina papper och min redovisning, och det funkar toppen, säger han.

Det har varit en hel del kulturkrockar i yrkeslivet men efter snart två år i jobbsvängen utomlands har han lärt sig.

– Det är mycket ”mañana” när jag åker runt och försöker beställa material och få in offerter. Jag kan aldrig lova kunden exakt när ett jobb kommer att vara klart. Man får ofta lägga på en vecka eller mer, säger han.

 

Annorlunda tempo

Men både han själv och de svenska långliggarna som är hans kunder har sakta men säkert anpassat sig till siestor och mañana.

– Det är både frustrerande och skönt att det inte är så himla noga med tiderna. Ibland när jag kommer ut till kunderna och vi inser att saker och ting dröjer så sätter vi oss och tar en kall öl medan vi väntar.

Många företag har inga hemsidor och det blir mycket åkande i bil till byggvaruhus och andra leverantörer på ön för att ta allt över disk. Sättet att bygga på bryter också av från det han är van vid.

– Det är inte svensk byggstandard som gäller här. Hantverkare bygger utan utbildning och certifiering. Ta bara alla badrum som jag rivit ut där de inte haft silikon eller något tätskikt. De sätter upp kaklet direkt på väggen. Alla är inställda på att renovera ofta istället.

Men trots skillnaderna säger Joakim Hahlin att Sverige har han inget sug efter att besöka igen. Han utnämner vädret, mentaliteten och gnället som det som han ogillar mest med hemlandet.

– Det blir en speciell stämning att vara svensk i utlandet. Vi som har bestämt oss för att bo här håller ihop och hjälper varandra när det behövs.

 

Har du något råd till andra som är lockade av att flytta iväg?

– Gör det! Vänta inte! Många tänker att de ska göra sånt när de blir pensionär. Men är du säker på att du blir pensionär? Det viktiga är att leva livet här och nu.

Flitig dansare

Namn: Joakim Hahlin.

Ålder: 47 år.

Utbildning: Gick ut el på gymnasiet 1988. Därefter många olika utbildningar och kurser, bland annat certifierad energiexpert.

Karriär: Startade och drev Hevlab (Hahlins Ventilation och Energilösningar) 2000-2015. Innan dess jobb bland annat som elektriker på Volvo Lastvagnar, intendent på hotell, och jobb som anställd inom ventilationsbranschen.

Familj: Skild, tre barn.

Uppväxt i: Kungälv.

Bor: Playa del Inglés, Gran Canaria.

Intressen: Dans. Har varit danslärare på hobbynivå i Sverige. Har nyligen kommit igång igen och hittat ett fantastiskt finskt dansställe där det blir mycket foxtrot och en del tango.

Drivkrafter på jobbet: ”En nöjd kund! Då klappar jag mig på axeln”.

Visionär skola utan klassrum och korridorer

WEBB-TV: Skapaskolan i Huddinge nominerad till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/visionar-skola-utan-klassrum-och-korridorer-27901

Hon har 
arbetat sig upp från botten

Från gruvan till samhällsbyggare – i samma företag.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-har-arbetat-sig-upp-fran-botten-27868

Medeltida höjdare 
omsprungen av ny ikon

WEBB-TV: Icon Växjö nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/medeltida-hojdare-omsprungen-av-ny-ikon-27872

Adam Cocozza har växt in i pappans kostym

Från ung sommarjobbare till vd på pappas företag Botrygg.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/adam-cocozza-har-vaxt-i-pappans-kostym-27840

Högsträckt legobygge fullmatat med spänning

WEBB-TV: Ledningshöjningen mellan Hamra och Åker nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hogstrackt-legobygge-fullmatat-med-spanning-27843

Han har gjort ledstänger till en familjesak

Sture Wiklund är inte sugen på pension.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/han-har-gjort-ledstanger-till-en-familjesak-27801

Krocksäkrat brobygge

WEBB-TV: Brohuset i Stockholm nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/krocksakrat-brobygge-27799

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Bostäder åt ekonomiskt svaga hushåll viktigaste frågan

Byggindustrin har frågat ett antal intresseorganisationer om det kommande byggåret.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bostader-ekonomiskt-svaga-hushall-viktigaste-fragan-27686

Spridda röster om byggåret som gått

Vi har frågat ett antal intresseorganisationer om hur de minns 2018.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/spridda-roster-om-byggaret-som-gatt-27684

Så minns vi byggåret 2018 – andra halvåret

Byggindustrin gör en sammanfattning av några av de stora bygghändelserna under 2018.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-minns-vi-byggaret-2018-andra-halvaret-27664