Meny

Erik Hellqvist: ”Nu blir jag en digital entreprenör”

Erik Hellqvist: ”Nu blir jag en digital entreprenör”

Som byggnadsingenjör i början av karriären fick Erik Hellqvist se världen ur ett perspektiv som i dag börjar bli ovanligare. Han har byggt skyddsrum i Bagdad under brinnande krig och vattenkraftsdammar i Sydamerika och senare i Kashmir.

Men utlandsstationeringar hade också en annan sida.  Vid ett tillfälle i Kashmir undgick han med en hårsmån att tas som gisslan. Två svenska medarbetare som kom till platsen några ögonblick senare var inte lika lyckosamma. De satt fångna i 97 dagar.

Nu lämnar Erik Hellqvist en betydligt lugnare men ändå starkt föränderlig verksamhet efter 14 år som vd för Svensk Byggtjänst för att bli entreprenör.

– Jag går in i Buildsafe som delägare och styrelseordförande.

Han fick upp ögonen för Buildsafe som är en digital säkerhetstjänst för byggbranschen i samband med att han satt i juryn för Business Challange, en affärsidétävling för nystartade företag med bedömd potential för tillväxt. Buildsafe vann tävlingen förra våren och drog till sig Erik Hellqvist nyfikenhet.

Han fick frågan om han kunde tänka sig att bli rådgivare.

– Vi hade hållit kontakten med varandra och jag hade fått förtroende för gänget bakom idén. På Byggtjänst är byggsektorns digitalisering vår stora fråga sedan ett antal år så chansen att vara med och utveckla nya digitala säkerhetstjänster för byggprojekt lockade.

Tre vid bordet

Vi sitter på Eriks Hellqvists favoritrestaurang, anrika Tennstopet vid Odenplan i Stockholm där han äter sin lunch minst en gång i veckan, knappt tio minuters promenad från kontoret på Odengatan.

Han uppskattar stämningen, de vita linnedukarna och servetterna och årstidsstyrda menyer och säsongssatsningarna.

Vi är tre vid bordet så här sista lunchen, en av de sista dagarna som vd. Det blir två biff Rydberg med alla tillbehör och en rimmad lax till Viktor Broberg, medgrundare av Buildsafe och vd och den person som Erik Hellqvist fortsättningsvis kommer att diskutera företagande och produktutveckling med.

Erik Hellqvist äter lunch tillsammans med Viktor Broberg, medgrundare av Buildsafe och vd.
Foto: Mattias de Frumerie

Erik Hellqvist gör ingen hemlighet av att han gillar tanken på att han snart kan bevisa att entreprenörskap och idéutveckling är lika tidlösa fenomen som allt fler av dagens nyblivna pensionärer.

”Nu är det vi erfarna som tar över”, hade Erik Hellqvist skämtat i telefon när vi bestämde mötesplatsen. Att slippa vara bunden av 40-timmasveckan är lockande men arbetets kreativa sida vill han aldrig vara utan.

Sedan blev vd för Svensk Byggtjänst 2002 har mycket förändrats. Över hälften av Svensk Byggtjänsts intäkter kommer från AMA, allmän material- och arbetsbeskrivning, som är referensverket för beskrivningar och utförande av arbeten inom anläggning, hus, VVS och kyl och el. Det är Byggtjänsts enskilt största produkt.

AMA finns fortfarande som böcker men säljer numera bäst i sitt nya digitala format på pc, surfplattor och alltid tillgängliga smarta mobiler.

Digitaliseringen är körklar

Ett annat jätteprojekt – i samarbete med stora delar av byggsektorn – är BSAB-systemet som precis har digitaliserats under arbetsnamnet BSAB 2.0. Nu är digitaliseringen körklar sedan ett par månader och har döps till Coclass.  Det handlar om den gemensamma strukturen, om byggkomponenter och produktionsresultat, och kommer att bli ett lyft för BIM-användningen.

”Om det nya klassifikationssystemet används fullt ut av alla aktörer kan en ökad effektivitet ge besparingar på cirka 20 miljarder kronor enbart inom produktionen av hus och anläggningar”, summerade Erik Hellqvist i en nyhetsartikel i Byggindustrin i början av april i år. I förvaltningsskedet är potentialen ännu större.

Läs mer: Rakt flöde av information sparar miljarder.

Byggsektorn är bara i början av sin digitalisering men med Coclass och BIM är vägen allt rakare för att koppla upp den byggda miljön med sensorer som styr och reglerar miljö och energi och rapporterar byggnadens status och behov av service.

Med Coclass finns infrastrukturen nu på plats för att införa IoT, internet of things, i stor skala.

– Jag har haft förmånen att arbeta under tre bra arbetsgivare under min karriär, säger Erik Hellqvist. Jag har gillat att resa. Ofta kunde familjen vara med och under flera år bodde vi alla utomlands när barnen var små. När min fru Ulla-Britt under några år ledde Volvos framtidslab för konceptbilar i Kalifornien och jag var kvar i Sverige, sågs vi ändå minst en gång i månaden.

För en generation byggare som var hågade låg världen på 1970-talet och några decennier framåt öppen.
Foto: Mattias de Frumerie

Det var mitt i karriären för bägge två och fungerade bra som ett övergångsskede.

För en generation byggare som var hågade låg världen på 1970-talet och några decennier framåt öppen. Svenska byggbolag tog gärna huvudansvaret att genomföra stora projekt. I dag är det med undantag för Skanska i USA en svensk byggmarknad av mindre omfattning i Europa och Norden. Ska man som nybliven civilingenjör erövra världen ligger det närmare till hands att jobba inom någon av teknikkonsultjättarna som övertagit rollen som globalt verksamma företag med svenska rötter.

Erik Hellqvist är tacksam för att han fick chansen. Han har aldrig ångrat sig.

Sommarjobbet avgjorde

Ett sommarjobb inom bygg gav insikten att området lockade honom. Han sökte till Chalmers och gick på Väg & Vatten. Redan före examen hade han en familj – hustrun Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist och en nyfödd dotter. Efter några år på hemmaplan flyttade familjen, nu utökad till två döttrar till Bagdad där ABV hade fått uppdraget att bygga skyddsrum åt stadsbefolkningen. Det var fullt krig med Iran när familjen anlände för en tvåårig sejour.

– Skyddsrummen hade dubbla funktioner. De användes samtidigt som idrottsplatser, restauranger och bibliotek. De var jättelika anläggningar och jag hade möjligheten att vara med från starten vilket gav ovärderliga erfarenheter. Det var mycket god stämning bland oss svenskar som ledde projektet. Vi är fortfarande ett kompisgäng som ses varje vecka, 30 år efter Bagdad-sejouren, säger Erik Hellqvist.

Irak var en rik oljenation och satsade trots kriget ofantliga summor på att bygga infrastruktur, vägar och broar. ABV (blivande NCC) var ett av de bolag som gynnades av utvecklingen.

Nästa uppdrag blev som homeservicechef för ett vattenkraftverk i Equador i Sydamerika. I Colombia fortsatte han som homeservicechef för en stor marinbas som ABV byggde.

– Jag lärde mig spanska, något som jag har glädje av ännu i dag, säger han.

Kort om Erik Hellqvist

Ålder: 65 år.

Gör: Delägare och styrelseordförande Buildsafe.

Familj: Hustrun Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, två döttrar och fyra barnbarn.

Utbildning: Civilingenjör, Väg & Vatten, Chalmers.

Anställningar: ABV, NCC, Funia Armering (fd Halmstad Järnverk), Svensk Byggtjänst.

Smultronstället: Mer från Norr till söder

Del 5 i Byggindustrins sommarserie.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/smultronstallet-mer-fran-norr-till-soder-27009

Smultronstället: Semestertips i storstäderna

Del 4 i Byggindustrins sommarserie.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/smultronstallet-semestertips-i-storstaderna-27007

Smultronstället: Upplev Leonardo da Vincis skisser få liv

Del 1 i Byggindustrins sommarserie.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/smultronstallet-upplev-leonardo-da-vincis-skisser-fa-liv-27003

Hon har målet att bromsa renoveringshetsen

Sofia Meurk arbetar för omredning av bostadsbeståndet.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-har-malet-att-bromsa-renoveringshetsen-26968

Ultramodernt kommunikationssystem

Imponerande teknik i nya Mercedes-Benz Sprinter.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ultramodernt-kommunikationssystem-26918

"Vi har en lång historia med oss i bagaget"

Koncernchef Kari Kauniskangas om YIT:s framtid efter förvärvet av Lemminkäinen.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vi-har-en-lang-historia-med-oss-i-bagaget-26914

Svenska framgångar i Brexitland

Whites erfarenheter av prefab ses som tillgång av britterna.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/svenska-framgangar-i-brexitland-26916

Tegelarkitektur i fokus vid nya fastighetsinvesteringar

Annons.
Eftersom det är en långtidshållbar, estetisk och totalekonomiskt fördelaktig lösning.
http://byggindustrin.se/sponsrat/bygg-i-tegel/tegelarkitektur-ar-i-fokus-vid-nya-fastighetsinvesteringar-26945

Bluffakturor – så skyddar du dig bäst

Högsäsong för vilseledande erbjudanden i brevlådan.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bluffakturor-sa-skyddar-du-dig-bast-26893

Eshaq kan få lämna Sverige efter mejlmiss

Myndighetsschabbel kan leda till utvisning av Dipartlärling
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/eshaq-kan-fa-lamna-sverige-efter-mejlmiss-26885

Heléne Lundmarks nisch – modulhus-entreprenör

Heléne Lundmark satsar på stålmoduler.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/helene-lundmarks-nisch-modulhus-entreprenor-26854