Meny
  • Camilla Einarsson gick från reseguiden.se till Svensk Bygglogistik utan någon egentlig erfarenhet av byggbranschen.
    Foto: Martina Strand Nyhlin
    ,
    Camilla Einarsson guidar just nu besökare i boexpo Vallastaden 2017. Hon har tagit fram bygglogistiksystemet för området, som rymmer inte mindre än 40 byggherrar.
    Foto: Martina Strand Nyhlin

Camilla Einarsson blev bygglogistiker av en slump

Camilla Einarsson blev bygglogistiker av en slump

Camilla Einarsson halkade in på ett bananskal i byggbranschen och blev bygglogistikkonsult. Just nu guidar hon besökare i Vallastaden 2017, ett projekt hon själv jobbat med. – Jag trodde det här med bygglogistik skulle vara kortvarigt för mig, men området bara exploderar, det finns så mycket kvar att göra, säger hon.

36 guidade turer ska Camilla Einarsson genomföra i Vallastaden och Byggindustrin följer med på hennes första. Det regnar, men Camillas entusiasm över den nya stadsdel som byggts vid Linköpings Universitet värmer rundvandrarna genom den färg- och formglada nybyggda stadsdelen.

– Jag är så stolt över det vi byggt här, med en sådan mångfald, säger hon.

I Vallastaden samsas stora och små byggherrar som bygger allt från en ensam villa till ägarlägenheter och studentbostäder på många små tomter. Att området byggdes klart i tid är till stor del logistikens förtjänst. Camilla har tagit fram det logistiksystem som blev akut när man något för sent insåg hur trångt det skulle bli att bygga i området.

–  Från början var projektet lite osäkert men 2016 var man uppe i 40 byggherrar, varav ovanligt många var väldigt små. Det skulle bli en stor utmaning att vara så många och bygga snabbt så tätt intill varandra, och jag togs in för att jobba med logistiken, säger hon.


PR vägen in till logistiken

För sex år sedan jobbade Camilla med PR & marknadsföring på reseguiden.se i Göteborg, och när familjen skulle flytta upp till Linköping blev hon tipsad om att söka jobb på Svensk Bygglogistik. Hon hade då noll erfarenhet av byggbranschen, och hennes uppgift skulle vara att planera och introducera en ny form av bygglogistiklösning som inte testats innan i Linköping.

– Det var när första etappen på FUS1, Linköpings Universitetssjukhus skulle byggas, och min uppgift blev att övertyga ett antal äldre herrar om att de skulle jobba på ett helt nytt sätt.  Det var tufft att komma in som relativt ung tjej utan byggerfarenhet, men jag gillar att vara spindeln i nätet och är positiv, så det gick, säger hon.

Lösningen hon skulle sälja in och introducera var ”just in time”-logistik och instransport på kvällstid. Syftet var att ha en ren arbetsplats på dagtid och därmed öka det värdeskapande arbetet för hantverkarna.

– Jag var där redan under bergsprängning och grundläggning och hade gott om tid att sälja in lösningen, så det gick bra, säger hon.

Snart fick Camilla frågan om att bli konsult på Sweco. 

– Jag var lite nervös inför att ”jaga timmar”, men jag har fått jobba med så många roliga projekt. Inom bygglogistik är det sådant tryck, jag är alltid fullbokad, och får även många förfrågningar om föreläsningar, säger hon.


Många olika projekt

Via Sweco har hon jobbat med två stora projekt i Linköping: Vallastaden och även Ebbepark. Projekten har varit väldigt olika.

– I Vallastaden har vi jobbat med en logistikmodell som påminner om Norra Djurgårdsstadens, med ett bygglogistikcenter och leveransbokning. Vi har också haft tilläggstjänster för omslastning, mellanlagring, bodplatser och avfall. Hela området har varit inhägnat med Id06 på skalskyddet, säger hon.

I Ebbepark har man i stället kunna planera logistiken tidigt i projektet.

– Vi förtätar en befintlig stadsdel och har jobbat med logistiken i två års tid, innan vi fick en antagen detaljplan. Där kör vi samma lösning som vi gör på sjukhuset med ”just in time” och intransport kvällstid och vi kommer också jobba med Beast, en ny standard för byggbranschen, säger Camilla.

Genom åren har hon märkt hur intresset för bygglogistik ökar och det är inte lika svårt att sälja in det längre. Något hon tycker är viktigt att förmedla är att samma logistiklösning inte fungerar på alla platser.

– För mig är det jätteviktigt att analysera varje byggprojekts förutsättningar och det är också något kunder efterfrågar. Jag får också många frågor om att göra bygglogistikanalyser - bara på senare tid har jag gjort analyser för Gällivare kommun, LKAB och Region Gävle. Att köra samma lösning på alla platser fungerar inte, varje projekt är unikt, säger hon.

Med mara framför sig

Namn: Camilla Einarsson.

Ålder: 36.

Familj: Sambo och två barn.

Fritidsintressen: Löpning har kommit upp som ett nyvunnet intresse. Ska springa riktigt maraton i Amsterdam under hösten. 

Så tycker Camilla om Vallastaden: "Jag är fascinerad av det nya sättet att bygga och öka mångfalden av boendeformer i samma kvarter som vi gjort i Vallastaden och är väldigt stolt över att man har gjort på det här sättet."

Restaurering ger en kyrka för framtiden

WEBB-TV: Gustaf Vasa församling förnyar och bevarar.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/restaurering-ger-en-kyrka-framtiden-25761

Svenska bergsklättrare byter spån på norska kyrktak

Experter på uppdrag i väst.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/svenska-bergsklattrare-byter-span-pa-norska-kyrktak-25726

En kunskapslänk mellan stad och land

Webb-tv: Bananformad skola nominerad till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-kunskapslank-mellan-stad-och-land-25676

De gör en hållbar dröm verklig

Bygger hus med kretsloppstänk.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/de-gor-en-hallbar-drom-verklig-25640

Formbart hus har fått plats i Vallastaden

WEBB-TV: Hållbarhet och flexibilitet har genomsyrat Integralen 6.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/formbart-hus-har-fatt-plats-i-vallastaden-25636

Pigg och effektiv italienare

Rolig att köra, men bekant sen tidigare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/pigg-och-effektiv-italienare-25602

Lätta våningar i trä förtätar på höjden

WEBB-TV: Audumbla 8 i Umeå har vuxit med två våningar.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/latta-vaningar-i-tra-fortatar-pa-hojden-25596

Nytt i det gamla – en framgång i Norrbacka

Webb-tv: Gamla förrådsrummen gav plats till 60 ettor.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nytt-i-det-gamla-en-framgang-i-norrbacka-25561

Cecilia Wemming säljer bostäder i one-stop-shop

Från PR-branschen till bygg med en stark idé.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/cecilia-wemming-saljer-bostader-i-one-stop-shop-25528

Ny teater blir ljuslykta i gammalt kvarter

Humanistiska teatern först ut i Årets Bygge 2018.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ny-teater-blir-ljuslykta-i-gammalt-kvarter-25489