Meny

Alex de Rijke ser mirakel, hopp och mänsklighet i trä

Alex de Rijke ser mirakel, hopp och mänsklighet i trä

Trä är ett favoritmaterial för stjärnarkitekten Alex de Rijke. I vintras vann han tillsammans med sin byrå dRMM Storbritanniens finaste arkitekturpris för en modern träpir i kuststaden Hastings.
 – Trä var ett självklart val, både ur miljöhänsyn och för den mänskliga kopplingen, säger Alex de Rijke.

Den tidigare viktorianska piren hade varit stängd i några år på grund av dåligt underhåll när den en natt år 2010 förstördes i en brand till stor sorg för invånarna i Hastings. Piren var en symbol för staden och högt älskad och det blev därför viktigt att snabbt bygga upp piren igen. Uppdraget gick till byrån dRMM och dess grundare Alex de Rijke.
Det enda från den gamla piren som överlevde branden var delar av en plattform och Alex de Rijke ville använda det som trots allt klarat sig tillsammans med nyproducerat CLT.
– Flera anledningar: det över 100 år gamla träet var i toppkvalité och var enkelt att återbruka genom att kapa brända delar. Vi kunde få minnet av den tidigare piren leva vidare i den nya, något som betydde mycket för stadens invånare.
Delar blev också nya utemöbler till piren och i linje med dRMMs helhetsperspektiv blev tillverkningen ett lokalt sysselsättningsinitiativ.  
– Vårt uppdrag som arkitekter handlar inte bara om att inte bara rita en effektiv byggnad, vi ska även bygga för humanitet och delaktighet. Byggnader och platser ska fungera såväl kulturellt som socialt.
Alex de Rijke och dRMM valde att öppna upp den före detta nöjespiren för många olika typer av aktiviteter och i dag fungerar piren och dess besökscenter som en mötesplats med ett brett utbud av samhällsanvändningar. Det hålls till exempel marknader och utställningar, piren går även att hyra för utbildningar eller bröllop.


Prisat hospice i Oldham

Tidigare har Alex de Rijke och hans byrå bland annat ritat bostadshus i timmer i centrala London och förra året blev ett hospice i Oldham klart, Maggie:s center, också det prisat av många. Hospicet tros vara världens första byggnad i skivlaminerat så kallade tulipwood.
– Tulipwood är inte så ansett, men det är starkt och hållbart, dessutom snabbväxande och billigt. I USA finns så mycket att skogsbruket inte vet vad de ska göra av det, berättar Alex de Rijke som arbetat fram skivlamineringen tillsammans med den amerikanska exportbyrån för lövträ.
Hospicet är väldigt olikt traditionella vita och avskalade sjukhusmiljöer, detta eftersom byggnaden präglas av lövträets starka mönster och färger som skiftar från svart och rött över till gult.
– Patienterna och besökarna älskar det! Det väcker minnen och ger kraft, säger Alex de Rijke och lägger till att det behövs inga kemikalier eller lack för att materialet ska fungera: Miljön är väldigt ren, även om du blundar kan du känna träet och dess doft, luften blir fantastisk, materialet andas, det är fräscht och känns som att vara i skogen.


Pionjärer i trä

Arkitektbyrån dRMM och Alex de Rijke är en slags pionjärer i Storbritannien att arbeta modernt med trä och CLT i sina uppdrag. Varför?
– Trä har rent mirakulösa egenskaper, säger Alex de Rijke, det är lätt och vackert, det går snabbt att bygga med, det går att variera i det oändliga och inte minst – det är giftfritt och miljövänligt.
En generell beräkning är att ett ton cement avger nästan ett ton koldioxid vid tillverkningen, medan motsvarande mängd timmer i stället tar bort upp till två ton koldioxid från atmosfären. Samtidigt framhåller miljöorganisationer med flera att hållbart hela vägen blir det först när det planteras två, tre nya träd för varje som huggs ned.
Alex de Rijke kommer att fortsätta arbeta med trä och testa nya former, han vill också se en utveckling där trä blir det huvudsakliga valet i byggande.
– Trä i olika former är det mest moderna material som finns. Människor känner sig hemma i trämiljöer, i trä finns mänsklighet och värme, och han avslutar med ett citat från byggnadsprofessor Pekka Heikkinen vid Aalto universitet i Finland:
– I trä finns hopp!
 

Herre på täppan i pickisklassen

Egen V6-motor ger stor körupplevelse.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/herre-pa-tappan-i-pickisklassen-27287

Studentstenar med stil

WEBB-TV: Kvarteret Forskningen nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/studentstenar-med-stil-27270

Ser vinst med ökad medborgarmakt

Staffan Schartner vill att byggemenskaper ska få fäste i Sverige.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/ser-vinst-med-okad-medborgarmakt-27227

Trivsel och guldkant i 
fokus

WEBB-TV: Trygghetsboende nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/trivsel-och-guldkant-i-fokus-27226

Flydde diktatur för att bygga det han älskar

Raul Torres lämnade Kuba för Sverige.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/flydde-diktatur-att-bygga-det-han-alskar-27199

Naturmaterialen präglar nyuppdukad rätt i Lund

WEBB-TV: Lunds nya tingsrätt nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/naturmaterialen-praglar-nyuppdukad-ratt-i-lund-27198

Närodlade trähus med utsikt över Skövde

WEBB-TV: Frostalidens Lycka nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/narodlade-trahus-med-utsikt-over-skovde-27156

Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.

Annons.
Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.
http://byggindustrin.se/sponsrat/gar-bo/experten-sa-valjer-du-ratt-sakerhet-ditt-bygge-27282

En riktig pickup från Ssang Yong

Bättre och större än föregångaren.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-riktig-pickup-fran-ssang-yong-27135

Från murare till undervisningsråd

Per Kringbergs väg från skoltrött till Skolverket.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/fran-murare-till-undervisningsrad-27123

Klimatsmart logistiklada nytt nav på liten ort

WEBB-TV: Apoteas logistikcenter först ut i Årets Bygge 2019
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/klimatsmart-logistiklada-nytt-nav-pa-liten-ort-27127