Meny

Alex de Rijke ser mirakel, hopp och mänsklighet i trä

Alex de Rijke ser mirakel, hopp och mänsklighet i trä

Trä är ett favoritmaterial för stjärnarkitekten Alex de Rijke. I vintras vann han tillsammans med sin byrå dRMM Storbritanniens finaste arkitekturpris för en modern träpir i kuststaden Hastings.
 – Trä var ett självklart val, både ur miljöhänsyn och för den mänskliga kopplingen, säger Alex de Rijke.

Den tidigare viktorianska piren hade varit stängd i några år på grund av dåligt underhåll när den en natt år 2010 förstördes i en brand till stor sorg för invånarna i Hastings. Piren var en symbol för staden och högt älskad och det blev därför viktigt att snabbt bygga upp piren igen. Uppdraget gick till byrån dRMM och dess grundare Alex de Rijke.
Det enda från den gamla piren som överlevde branden var delar av en plattform och Alex de Rijke ville använda det som trots allt klarat sig tillsammans med nyproducerat CLT.
– Flera anledningar: det över 100 år gamla träet var i toppkvalité och var enkelt att återbruka genom att kapa brända delar. Vi kunde få minnet av den tidigare piren leva vidare i den nya, något som betydde mycket för stadens invånare.
Delar blev också nya utemöbler till piren och i linje med dRMMs helhetsperspektiv blev tillverkningen ett lokalt sysselsättningsinitiativ.  
– Vårt uppdrag som arkitekter handlar inte bara om att inte bara rita en effektiv byggnad, vi ska även bygga för humanitet och delaktighet. Byggnader och platser ska fungera såväl kulturellt som socialt.
Alex de Rijke och dRMM valde att öppna upp den före detta nöjespiren för många olika typer av aktiviteter och i dag fungerar piren och dess besökscenter som en mötesplats med ett brett utbud av samhällsanvändningar. Det hålls till exempel marknader och utställningar, piren går även att hyra för utbildningar eller bröllop.


Prisat hospice i Oldham

Tidigare har Alex de Rijke och hans byrå bland annat ritat bostadshus i timmer i centrala London och förra året blev ett hospice i Oldham klart, Maggie:s center, också det prisat av många. Hospicet tros vara världens första byggnad i skivlaminerat så kallade tulipwood.
– Tulipwood är inte så ansett, men det är starkt och hållbart, dessutom snabbväxande och billigt. I USA finns så mycket att skogsbruket inte vet vad de ska göra av det, berättar Alex de Rijke som arbetat fram skivlamineringen tillsammans med den amerikanska exportbyrån för lövträ.
Hospicet är väldigt olikt traditionella vita och avskalade sjukhusmiljöer, detta eftersom byggnaden präglas av lövträets starka mönster och färger som skiftar från svart och rött över till gult.
– Patienterna och besökarna älskar det! Det väcker minnen och ger kraft, säger Alex de Rijke och lägger till att det behövs inga kemikalier eller lack för att materialet ska fungera: Miljön är väldigt ren, även om du blundar kan du känna träet och dess doft, luften blir fantastisk, materialet andas, det är fräscht och känns som att vara i skogen.


Pionjärer i trä

Arkitektbyrån dRMM och Alex de Rijke är en slags pionjärer i Storbritannien att arbeta modernt med trä och CLT i sina uppdrag. Varför?
– Trä har rent mirakulösa egenskaper, säger Alex de Rijke, det är lätt och vackert, det går snabbt att bygga med, det går att variera i det oändliga och inte minst – det är giftfritt och miljövänligt.
En generell beräkning är att ett ton cement avger nästan ett ton koldioxid vid tillverkningen, medan motsvarande mängd timmer i stället tar bort upp till två ton koldioxid från atmosfären. Samtidigt framhåller miljöorganisationer med flera att hållbart hela vägen blir det först när det planteras två, tre nya träd för varje som huggs ned.
Alex de Rijke kommer att fortsätta arbeta med trä och testa nya former, han vill också se en utveckling där trä blir det huvudsakliga valet i byggande.
– Trä i olika former är det mest moderna material som finns. Människor känner sig hemma i trämiljöer, i trä finns mänsklighet och värme, och han avslutar med ett citat från byggnadsprofessor Pekka Heikkinen vid Aalto universitet i Finland:
– I trä finns hopp!
 

Samarbete lyfter Helsingborgsområde

WEBB-TV: Närlunda Östra nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/samarbete-lyfter-helsingborgsomrade-27503

Mittpunkt har fått snillrik tätning

WEBB-TV: Tätskiktsbytet på Sergels torg nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/mittpunkt-har-fatt-snillrik-tatning-27482

Massor av massa med industriellt jätteprojekt

WEBB-TV: SCA:s Projekt Helios nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/massor-av-massa-med-industriellt-jatteprojekt-27440

Analytiker med marknadsfokus

Linda Jonsson har sitt drömjobb på Veidekke.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/analytiker-med-marknadsfokus-27418

Konceptbilar vittnar 
om framtidens transporter

Eldrift och självkörande bilar på IAA-mässan i Hannover.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/konceptbilar-vittnar-om-framtidens-transporter-27414

Lyckad klimatbantning på Solna United

På Skanskas projekt Solna United landar klimatutsläppen en bra bit under snittet.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/lyckad-klimatbantning-pa-solna-united-27426

Dröm om skärgårdsidyll gav liv åt vänskapshus

WEBB-TV: Hogslätts vänboende nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/drom-om-skargardsidyll-gav-liv-vanskapshus-27407

Dubbelspårigt projekt gick som på räls

WEBB-TV: Dubbelspåret Strängnäs – Härad nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/dubbelsparigt-projekt-gick-som-pa-rals-27384

Ljus boning för forskningen

WEBB-TV: Biomedicum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ljus-boning-forskningen-27357

”Vi är marknadsledande inom strategisk partnering”

Henrik Landelius, NCC, fortsätter leda framgångsrikt affärsområde.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vi-ar-marknadsledande-inom-strategisk-partnering-27294