Meny

Alex de Rijke ser mirakel, hopp och mänsklighet i trä

Alex de Rijke ser mirakel, hopp och mänsklighet i trä

Trä är ett favoritmaterial för stjärnarkitekten Alex de Rijke. I vintras vann han tillsammans med sin byrå dRMM Storbritanniens finaste arkitekturpris för en modern träpir i kuststaden Hastings.
 – Trä var ett självklart val, både ur miljöhänsyn och för den mänskliga kopplingen, säger Alex de Rijke.

Den tidigare viktorianska piren hade varit stängd i några år på grund av dåligt underhåll när den en natt år 2010 förstördes i en brand till stor sorg för invånarna i Hastings. Piren var en symbol för staden och högt älskad och det blev därför viktigt att snabbt bygga upp piren igen. Uppdraget gick till byrån dRMM och dess grundare Alex de Rijke.
Det enda från den gamla piren som överlevde branden var delar av en plattform och Alex de Rijke ville använda det som trots allt klarat sig tillsammans med nyproducerat CLT.
– Flera anledningar: det över 100 år gamla träet var i toppkvalité och var enkelt att återbruka genom att kapa brända delar. Vi kunde få minnet av den tidigare piren leva vidare i den nya, något som betydde mycket för stadens invånare.
Delar blev också nya utemöbler till piren och i linje med dRMMs helhetsperspektiv blev tillverkningen ett lokalt sysselsättningsinitiativ.  
– Vårt uppdrag som arkitekter handlar inte bara om att inte bara rita en effektiv byggnad, vi ska även bygga för humanitet och delaktighet. Byggnader och platser ska fungera såväl kulturellt som socialt.
Alex de Rijke och dRMM valde att öppna upp den före detta nöjespiren för många olika typer av aktiviteter och i dag fungerar piren och dess besökscenter som en mötesplats med ett brett utbud av samhällsanvändningar. Det hålls till exempel marknader och utställningar, piren går även att hyra för utbildningar eller bröllop.


Prisat hospice i Oldham

Tidigare har Alex de Rijke och hans byrå bland annat ritat bostadshus i timmer i centrala London och förra året blev ett hospice i Oldham klart, Maggie:s center, också det prisat av många. Hospicet tros vara världens första byggnad i skivlaminerat så kallade tulipwood.
– Tulipwood är inte så ansett, men det är starkt och hållbart, dessutom snabbväxande och billigt. I USA finns så mycket att skogsbruket inte vet vad de ska göra av det, berättar Alex de Rijke som arbetat fram skivlamineringen tillsammans med den amerikanska exportbyrån för lövträ.
Hospicet är väldigt olikt traditionella vita och avskalade sjukhusmiljöer, detta eftersom byggnaden präglas av lövträets starka mönster och färger som skiftar från svart och rött över till gult.
– Patienterna och besökarna älskar det! Det väcker minnen och ger kraft, säger Alex de Rijke och lägger till att det behövs inga kemikalier eller lack för att materialet ska fungera: Miljön är väldigt ren, även om du blundar kan du känna träet och dess doft, luften blir fantastisk, materialet andas, det är fräscht och känns som att vara i skogen.


Pionjärer i trä

Arkitektbyrån dRMM och Alex de Rijke är en slags pionjärer i Storbritannien att arbeta modernt med trä och CLT i sina uppdrag. Varför?
– Trä har rent mirakulösa egenskaper, säger Alex de Rijke, det är lätt och vackert, det går snabbt att bygga med, det går att variera i det oändliga och inte minst – det är giftfritt och miljövänligt.
En generell beräkning är att ett ton cement avger nästan ett ton koldioxid vid tillverkningen, medan motsvarande mängd timmer i stället tar bort upp till två ton koldioxid från atmosfären. Samtidigt framhåller miljöorganisationer med flera att hållbart hela vägen blir det först när det planteras två, tre nya träd för varje som huggs ned.
Alex de Rijke kommer att fortsätta arbeta med trä och testa nya former, han vill också se en utveckling där trä blir det huvudsakliga valet i byggande.
– Trä i olika former är det mest moderna material som finns. Människor känner sig hemma i trämiljöer, i trä finns mänsklighet och värme, och han avslutar med ett citat från byggnadsprofessor Pekka Heikkinen vid Aalto universitet i Finland:
– I trä finns hopp!
 

Hon tar rätt information till bygget

Föreläsningen fick Linnéa Lepistö att fastna för BIM.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-tar-ratt-information-till-bygget-27989

”Vi har byggt en helt ny fabrik med rätt förutsättningar"

Lindbäcks bygg nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-har-byggt-en-helt-ny-fabrik-med-ratt-forutsattningar-27996

”Beröm är en viktig del 
i framförallt ledarskapet”

Nordan nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/berom-ar-en-viktig-del-i-framforallt-ledarskapet-27997

”Vi tror på en transparens i bolaget"

El-Björn nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-tror-pa-en-transparens-i-bolaget-27998

”Finalisterna i år är väldigt bra"

Juryn om årets nominerade till Årets Leanbyggare 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/finalisterna-i-ar-ar-valdigt-bra-27999

Hon hjälper branschen till höga nivåer

Annelie Söderlind är spindeln i nätet på Peabs kranföretag.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-hjalper-branschen-till-hoga-nivaer-27955

Revolution på gång i USA

IT-entreprenörer på väg att stöpa om byggbranschen
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/revolution-pa-gang-i-usa-27936

Ett dyrköpt kliv i rätt miljöriktning

Volkswagen E-Crafter är en stor skåpbil som enbart drivs med kraften från ett batteri.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ett-dyrkopt-kliv-i-ratt-miljoriktning-27902

Visionär skola utan klassrum och korridorer

WEBB-TV: Skapaskolan i Huddinge nominerad till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/visionar-skola-utan-klassrum-och-korridorer-27901

Hon har 
arbetat sig upp från botten

Från gruvan till samhällsbyggare – i samma företag.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-har-arbetat-sig-upp-fran-botten-27868