Meny
  • När jag åker och träffar vänner i Stockholm brukar jag säga att jag kommer från Leksand. Det brukar göra folk nyfikna, berättar Alaa Alshawa.

Alaa Alshawa fick fast jobb direkt

Alaa Alshawa fick fast jobb direkt

Arkitekten Alaa Alshawa kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Inte nog med att han redan har hunnit med fast anställning på ett arkitektkontor, nu är han på gång att starta eget företag också.

Att Alaa Alshawa är både entreprenör ut i fingerspetsarna och mycket målmedveten står snabbt klart. Han tar emot på Agnasark, ett litet arkitektkontor med tio anställda i Leksand, Dalarna. Här har han redan hunnit med fast anställning i ett och ett halvt år. Men drömmen om att starta eget är stark och nu är han på gång att lansera företaget UVR Nordic tillsammans med samarbetspartnern Andreas från Mora. Och de har redan flera kunder.

– Jag startade eget företag redan under arkitektutbildningen i Syrien och hade två anställda. Vår inriktning var virtual reality. Jag gillar entreprenörskap och har tagit en del kurser i det.

Pappa och flera farbröder äger olika byggföretag i Damaskus, så att driva eget är inte någon avlägsen kunskap för honom. Lillasyster som är kvar hemma i Damaskus har nyligen börjat på arkitektutbildningen även hon. 27-årige Alaa Alshawa fortsätter att berätta sin historia och hur han kom till Sverige. Faktiskt så är det exakt två år sedan på dagen sedan han började sin månadslånga flykt då vi träffas på hans jobb.

– Jag fick en inbjudan från bekanta om att jobba i USA 2013 men tog inte chansen. Jag ville hellre jobba i mitt hemland. Men när situationen blev värre och värre där tog jag mig till Turkiet. Jag ville skaffa visum till något land, men insåg efter ett tag att det var omöjligt. Min vän som jag reste med övertygade mig om att vi måste göra som alla andra flyktingar och ta sjövägen till Grekland, till slut gick jag med på det, berättar han.


Tyskland eller Sverige

Alaa tvekade mellan Tyskland och Sverige.

– Jag läste på en del och förstod att i Sverige skulle det bli lättare att få ett jobb med bara engelska. I Tyskland däremot kräver de mer att man ska kunna tyska, säger han.

Han läste en ranking om att Sverige är ett land som är bra på entreprenörskap och hållbart byggande.

– Och så läste jag att ni dricker mycket kaffe och det gillar jag! Nu vet jag att det stämmer. Svenskarna verkar dricka enormt mycket kaffe. I Syrien är vi vana att dricka några väldigt små koppar om dagen, skrattar han.

Efter en månad på väg kom Alaa Alshawa till Stockholm och gick till Migrationsverket.

– Jag trodde att jag skulle få stanna i den stad som jag hade rest till, men de satte mig på en buss till Siljansnäs utanför Leksand. Det var mitt i natten när vi kom fram till förläggningen och när det blev ljust nästa dag tittade jag ut och undrade vart jag hade hamnat. Det var så ensligt och så olikt storstaden som jag är född i, säger han.


Tipsades om arkitektbyrå

Hoppet om att kunna hitta en arbetsgivare sjönk, men efter kontakt med hjälpsamma Siljansnäsare fick han tips om Agnasark i Leksand knappt två mil bort.

– De var inte så intresserade av att ta emot någon praktikant, men jag fick ändå komma på ett möte. Jag frågade om det fanns någonstans där jag kunde sitta med min dator och jobba med mina egna projekt på dagarna och det fick jag. Sedan blev de mer och mer intresserade av det jag höll på med och efter tre veckor fick jag fast anställning, berättar Alaa Alshawa.

Hans kompetens inom virtual reality är eftertraktad. Att han läst hela sin arkitektutbildning på engelska och med inriktning europeiska byggnadsnormer har varit till hjälp. Numera pratar han dessutom riktigt bra svenska.

– I Dalarna finns inte så många som kan 3D-visualisering och virtual reality men efterfrågan på sådana jobb ökar hela tiden.

Alaa Alshawa har virtual reality-glasögonen till hands och visar upp några av de projekt som han har jobbat fram. Just nu handlar det om att visualisera ett hotellområde i Sälen och ett bostadsområde i Borlänge. Tidigare uppdrag har bland annat varit bostads-och hyresrätter i Leksand och Rättvik, där byggherren gärna velat kunna ta med möjliga köpare och hyresgäster på en rundvandring rum för rum redan innan allt är klart. Och det är alltså denna kunskap som hans nya företag kommer att erbjuda kunderna.

– Jag tror mycket på att göra på samma sätt när kommunerna ska visa till exempel en detaljplan. Då kan medborgarna med hjälp av några klick vandra omkring och se hur det är tänkt att se ut.


Erbjudanden om Stockholmsjobb

Tankarna om att flytta till en större stad finns fortfarande kvar och Alaa Alshawa berättar att han faktiskt fått olika jobberbjudanden från Stockholm. Men efter att ha fått svenska vänner i Leksand och förstahandskontrakt på en lägenhet känner han att det inte längre är någon brådska.

– Det är egentligen idealiskt för mig att bo här just nu. Jag lär mig något nytt på jobbet varje dag. Det finns inte så mycket att göra på fritiden så jag fortsätter jobba när jag kommer hem. Jag surfar runt och försöker lära mig språket och allt jag kan om arkitektur och virtual reality.

Det enda orosmolnet just nu är väntan på besked om permanent uppehållstillstånd.

– Jag borde få besked snart. Jag har fast jobb och har betalat skatt i ett och ett halvt år så jag hoppas att det spelar in. Annars funderar jag på att försöka igen att få visum till USA, även om det har blivit svårare det med sedan Trump blev president.


Positivt med arkitektinflytande

På frågan om vad han tycker är speciellt med hur branschen fungerar i Sverige svarar Alaa Alshawa att en positiv sak är arkitektens inflytande över slutprodukten.

– I Syrien handlade det mer om att rita ganska trista byggnader och det var inte så mycket kreativitet. Här verkar branschen vara mer öppen för att ta till sig ny teknologi och det som arkitekten har tagit fram som förslag ändras inte helt och hållet.

Han fortsätter:

– En annan sak som jag gillar är demokratin här där en kommun frågar alla och alla kan ha en åsikt om en detaljplan och det som ska byggas.

Strävar mot mening

Namn: Alaa Alshawa.

Ålder: 27.

Utbildning: Arkitektexamen från Arab International University i Damaskus.

Karriär: Anställd på Agnasark i Leksand sedan 2016 och på gång att starta företaget UVR Nordic. Hade eget företag i Syrien. Har undervisat på arkitektutbildningen i Damaskus.

Intressen: Gå på gym, träffa vänner, lära mig mer om arkitektur och särskilt virtual reality.

Framtidsmål: ”Ett meningsfullt liv och meningsfulla relationer är vad jag vill ha i mitt liv. I min karriär vill jag bygga ett framgångsrikt företag med höga värderingar och kultur. Jag tror att ju mer man bidrar till att göra världen bättre, desto lyckligare blir man. Jag vill tillämpa detta i mitt liv.””

Bor i: Leksand

Lyckad klimatbantning på Solna United

På Skanskas projekt Solna United landar klimatutsläppen en bra bit under snittet.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/lyckad-klimatbantning-pa-solna-united-27426

Dröm om skärgårdsidyll gav liv åt vänskapshus

WEBB-TV: Hogslätts vänboende nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/drom-om-skargardsidyll-gav-liv-vanskapshus-27407

Dubbelspårigt projekt gick som på räls

WEBB-TV: Dubbelspåret Strängnäs – Härad nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/dubbelsparigt-projekt-gick-som-pa-rals-27384

Ljus boning för forskningen

WEBB-TV: Biomedicum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ljus-boning-forskningen-27357

”Vi är marknadsledande inom strategisk partnering”

Henrik Landelius, NCC, fortsätter leda framgångsrikt affärsområde.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vi-ar-marknadsledande-inom-strategisk-partnering-27294

Rustad högborg för nationalskatter

WEBB-TV: Nationalmuseums renovering nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/rustad-hogborg-nationalskatter-27296

Herre på täppan i pickisklassen

Egen V6-motor ger stor körupplevelse.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/herre-pa-tappan-i-pickisklassen-27287

Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.

Annons.
Så ska du tänka när du väljer säkerhet för ditt byggprojekt.
http://byggindustrin.se/sponsrat/gar-bo/experten-sa-valjer-du-ratt-sakerhet-ditt-bygge-27282

Studentstenar med stil

WEBB-TV: Kvarteret Forskningen nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/studentstenar-med-stil-27270

Ser vinst med ökad medborgarmakt

Staffan Schartner vill att byggemenskaper ska få fäste i Sverige.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/ser-vinst-med-okad-medborgarmakt-27227

Trivsel och guldkant i 
fokus

WEBB-TV: Trygghetsboende nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/trivsel-och-guldkant-i-fokus-27226