Meny
 • Bonava, som knoppats av från NCC, är i dag ett fristående bolag. Byggföretaget bygger inte själva utan tar in underentreprenörer. Här tas första spadtaget på företagets projekt i Kristinebergs Slottspark.

Plats för nytänkande i växande bransch

Plats för nytänkande i växande bransch

Företag som jobbar med utformning av byggprojekt, ofta med nytänkande idéer, är en växande grupp i byggbranschen. 2007 fanns bara 111 sådana företag i Sverige. 2016 fanns 376, enligt SCB. Byggindustrin har tittat närmare på denna växande kategori.

Gruppen som jobbar med utformning av byggprojekt är en brokig skara och innehåller ett litet antal större företag men främst ett stort antal mindre med 0–2 anställda, varav många inte ens har någon hemsida. Företagen jobbar främst med bostadshus - flerfamiljshus, enfamiljshus, fritidshus och många har nytänkande idéer för hur projekt ska genomföras. Det kan också vara bolag som bildas för exploatering av ett visst område i en kommun, eller för att utveckla ett hotell- eller semesterboende. Gemensamt är att de inte bygger själva utan tar in underentreprenörer. Byggindustrin har tagit del av statistik från SCB:s företagsdatabas, och även fått listor på nystartade och nyregistrerade företag i denna företagskategori via företagens årsredovisningar som sammanställts av Bisnode.


Fredrik Hemborg, Sverigechef för Bonava.

Bonava, som tidigare knoppades av från NCC och nu är ett helt fristående bolag är det största registrerade bolaget i den här kategorin som i dag har cirka 1 700 anställda. De utvecklar flerbostads- och enfamiljshus med olika upplåtelseformer. Nyligen tog de till exempel första spadtaget på sitt nya projekt i Kristinebergs Slottspark, ett av få möjliga områden för bostadsexploatering som finns kvar i innerstan även om fokus är utveckla bostäder som finns i det de kallar ”affordable segmentet”, nära bra infrastruktur.

– Att effektivisera byggbranschen handlar om att specialisera sig på olika delar av processen. Vi har specialiserat oss på utveckling av projekt från markförvärv till försäljning till slutkund, säger Fredrik Hemborg, Sverigechef för Bonava.


Fokus på var människor vill bo

Bonavas mål är att skapa hem och levande platser där människor trivs, genom att ta reda på vilka som skulle vilja bo på en viss plats och vad deras behov är.

–  Om vi har fokus på den delen av projekten så får andra som är duktiga på att bygga ta våra ritningar och ingångsvärden och sen utföra byggnationen i samarbete med oss under vår styrning. Vi tror på den modellen och ser inte i dagsläget behov av att ha egna byggnadsarbetare i vår svenska verksamhet. För oss är det också ett sätt att hantera de konjunkturförändringar som alltid sker, säger Fredrik Hemborg.

Nordhem bostad är ett nytt, betydligt mindre bolag. De hade en anställd registrerad 2015 och drivs av tre bröder med bakgrund i byggbranschen som sedan tidigare driver ett entreprenadföretag ihop.

De verkar i Stockholm och utvecklar byggprojekt med nyckelfärdiga hem, mestadels parhus och lägenhetskonverteringar, vindar eller bostadsrättslokaler som de omvandlar till exklusiva lägenheter. Just nu jobbar de till exempel med tio stycken etthundra kvadratmeter stora lägenheter med 3,8 meter höga i tak i en tidigare kontorsbyggnad från 30-talet på Lilla Essingen. Bygger gör egna entreprenadföretaget Partner & Bro vilket gör att de har full kontroll över hela byggprocessen.

Omsättningen har dubblerats varje år sedan de startade 2015.

– Att specialisera verksamheten är bättre för kunden. Det ger dem en säkerhet att det är ett fastighetsbolag som utvecklar projektet tror vi, säger Joel Nikas, en av delägarna.


Joel Niklas, delägare i Partner & Bro.

Att vara en liten uppstickare som utvecklar koncept för exklusiva bostäder är dock inte alltid helt lätt.

– Vi mindre fastighetsutvecklare kan ha lite svårt att få tag i mindre tomter i konkurrens med de stora bolagen. Och ibland kan det bli svårt med finansieringen – banken är rädda om sina pengar vill helst inte låna ut alls till nya aktörer, de tror att man har brist på kunskap.


Kustnära och ekovänligt

Andra nystartade företag i den här gruppen är till exempel Lejonstaden som bygger bostäder i Göteborg, Saltskär invest som utvecklar bostäder i Grebbestad och Ecovative Solutions som riktat in sig på ”ecofriendly” och innovativa byggnadssystem.

– Det vi jobbar mest med just nu är att vi tillsammans med Boverket utformar innovativa bostäder på Nordstan, det stora köpcentret i Göteborg. Vi bygger ungdomsbostäder i containrar med en hög andel återvunnet material och ekoprägel i projektet, säger Mathias Strandlind, en av delägarna.

Björn Wellhagen är näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Han tror att det är bostadskrisen som drivit fram många nya företag i denna grupp.

– Med en stor efterfrågan på bostäder dras entreprenörer och kapital till branschen. I en del kommuner som bygger mycket nytt har man även en policy att dela ut nya markanvisningar till nya aktörer - vilket kan innebära att det startas nya bolag just för det, säger han.


Svårt för nya aktörer att slå sig fram

Det är intressant med nya aktörer, men inte alltid så lätt för dem att slå sig fram, menar Björn Wellhagen.

–  Det krävs kapital för att få igång projekten, så det gäller att ha hyresgäster eller bostadsrättsföreningar som företagen vet är beredda teckna avtal innan de påbörjar ett projekt, säger han.

Risken för oseriösa aktörer ökar när en bransch är het, konstaterar Björn Wellhagen. Och Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna har stött på en hel del fall av okunniga och till och med oseriösa bostadsutvecklare de senare åren.

– Det är en del problem med nyproduktion. Detta gäller särskilt om det företaget som byggt är litet och inte rustade för att hantera fel och lösa problemen. Men många företag sköter sig ju bra, dem får vi dock inte höra talas om från våra medlemmar eftersom eventuella problem blir lösta, säger hon.

Nystartade företag

Så många nya företag startades i anslutning till byggbranschen (eller omregistrerades) 2013–2015:

 • Byggande av bostadshus och andra byggnader: 3 684
 • Byggnadssnickeriarbeten: 2 181
 • Mark- och grundarbeten: 1 460
 • Elinstallationer: 1 096
 • Värme- och sanitetsarbeten: 766
 • Övrig specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet: 750
 • Måleriarbeten: 636
 • Golv- och väggbeläggningsarbeten: 427
 • Takarbeten av plåt: 249
 • Ventilationsarbeten: 235
 • Andra bygginstallationer: 216
 • Uthyrn. av bygg- och anläggningsmaskiner med förare: 131
 • Anläggningsarbeten för el och telekommunikation: 118
 • Rivning av hus och byggnader: 104
 • Utformning av byggprojekt: 100
 • Takarbeten av andra material än plåt: 92
 • Anläggning av vägar och motorvägar: 85
 • Glasmästeriarbeten: 83
 • Allmänn. anläggningsarb. för värme, vatten och avlopp: 75
 • Puts-, fasad- och stuckatörsarbeten: 62
 • Övriga anläggningsarbeten: 59
 • Annan slutbehandling av byggnader: 53
 • Anläggning av järnvägar och tunnelbanor: 34
 • Kyl- och frysinstallationsarbeten: 33
 • Vattenbyggnad: 20
 • Anläggning av broar och tunnlar: 17
 • Övriga VVS-arbeten: 9
 • Markundersökning: 5

 

Skanska förbereder kulturhusrenovering

Omfattande arbete när Kulturhuset med Stadsteatern rustas upp.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/skanska-forbereder-kulturhusrenovering-27551

Tio år med energideklarationen

Flera miljoner deklarationer har gjorts.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/tio-ar-med-energideklarationen-27532

Bonava och Mimer bygger i Västerås

Totalt 1 000 lägenheter.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/bonava-och-mimer-bygger-i-vasteras-27526

”Vi hårdgranskade svartekonomin”

Staffan Åkerlund om åren som Byggindustrins chefredaktör.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/vi-hardgranskade-svartekonomin-27527

Så gick det för Sweco i kvartal tre

”Stabil utveckling”
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/sa-gick-det-sweco-i-kvartal-tre-27523

Efter olyckan: Nu återupptas sprängningarna

"Inga brister i arbetsmiljön"
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/efter-olyckan-nu-aterupptas-sprangningarna-27522

Allt är bäddat för 
jätteparken i Norrbotten

NCC bereder för vindkraftparken i Markbygden.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/allt-ar-baddat-jatteparken-i-norrbotten-27499

Märkesbyggnader invigda i Stockholm

Stjärnarkitekter visade sina skapelser.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/markesbyggnader-invigda-i-stockholm-27521

Ska lyfta vardagsliv i Trelleborg

Vardagen ska få styra utformningen av stadsdel i Trelleborg
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/ska-lyfta-vardagsliv-i-trelleborg-27520

Allvarligt tillbud med lastbil på bygge

Händelsen inträffade på en av Peabs arbetsplatser i Norrköping.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/allvarligt-tillbud-med-lastbil-pa-bygge-27519