Meny

Medelstora byggare gör störst lyft

Medelstora byggare gör störst lyft

För åttonde året i rad är det Peab som är Sveriges största byggföretag sett till nettoomsättning. Samtidigt minskar de tio största företagens andel av omsättningen mest på 11 år. Det visar Sveriges Byggindustriers sammanställning över de 30 största bygg- och anläggningsföretagen i Sverige.

Mycket är sig likt i Byggsverige när Sveriges Byggindustrier presenterar sin lista över de 30 största bygg- och anläggningsföretagen i Sverige. Peab är störst, följt av Skanska, NCC, JM, Veidekke och Svevia – precis som förra året. Tillsammans omsätter de sex största cirka 259,5 miljarder kronor.

Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.
Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

– Det är åttonde året i rad som Peab toppar undersökningen och de tre största företagen har legat där under en längre tid. Samtidigt ser vi flera större förändringar längre ner i listan. Även denna gång återfinns exempelvis fyra nykomlingar bland de 30 största företagen, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.


LÄS MER: Besqab rasar på topplistan


Nykomling

Ny på listan är bland annat Bonava som knoppades av ifrån NCC och introducerades på börsen i juni 2016. Bolaget omsätter 13,5 miljarder kronor vilket för det in på åttonde plats på 30-största listan.

Övriga nykomlingar på listan är Billström Riemer Andersson Bygg (BRA) i Göteborg på plats 21, HMB Construction på plats 29 och Netel på plats 30.

– Under de fyra senaste åren syns också en tydlig trend att de medelstora företagen ökar sin omsättning mer än de största företagen, säger Johan Deremar.

Sammantaget har de 30 största företagen ökat sin omsättning med 7 procent mellan 2015 och 2016. För de 50 största är omsättningsökningen 8,5 procent, vilket visar att de som ligger på plats 31 och neråt växer ännu snabbare än de företag som är allra störst.

Bland de 30 största företagen finns det tre bolag som ökat sin omsättning med mer än 50 procent mellan år 2015 och 2016. Dessa är Billström Riemer Andersson Bygg AB (+63 procent), Strabag Sverige (+61 procent), och Netel AB med 55 procents ökning. Två av bolagen har ökat sin omsättning tack vare den starka byggkonjunkturen, genom en god organisk tillväxt, medan Strabags starka tillväxttal främst beror på köpet av Züblin, som blev ett helägt dotterbolag under 2016.

 

LÄS MER: Göteborgare listans raket


Medelstora ökar mest

Nettoomsättningen för de 50 största byggföretagen var drygt 193 miljarder kronor 2016, vilket är en ökning med 8,5 procent jämfört med året innan, enligt Sveriges Byggindustriers sammanställning.

Hos de 50 största bygg- och anläggningsföretagen har antalet anställda ökat med 5 procent under 2016. Enligt Johan Deremar är det de främst de medelstora byggföretagen nyanställer.

– Storbolagen anställer inte i så stor utsträckning. Det är de små och medelstora byggföretagen som driver sysselsättningstillväxten inom byggindustrin, säger Johan Deremar.

Att de riktigt stora byggbolagen inte anställer i snabb takt i ett starkt konjunkturläge kan ha flera förklaringar, enligt Sveriges Byggindustriers nationalekonom.

– En förklaring kan vara att de lärt sig av tidigare perioder av snabba uppgångar att det snabbt kan vända och i stället för att öka sin egen personalstyrka för att senare riskera att tvingas säga upp personal, har de nu en mer försiktig och noggrann behovsprocess vid anställningar. De är försiktiga helt enkelt, säger Johan Deremar.

 

LÄS MER: Erlandsson bygg hakar på i täten


Kompetensbrist

En annan förklaring kan vara kompetensbristen.

– Kanske är det så att storbolagen har svårt att hitta rätt kompetens, att de har en tydligare kravprofil, men också att de stora företagen inte ökar sin omsättning lika kraftigt som de medelstora, säger Johan Deremar.

De 10 största företagens andel av omsättningen bland de 50 största har minskat med tre procentenheter mellan 2015 och 2016. Det är det största tappet på 11 år. De 10 största byggföretagens omsättningsandel (av de 50 största) har minskat från närmare 90 procent år 2004 till cirka 75 procent år 2016.

– Detta är ett bevis på att det råder ett högt konkurrenstryck inom byggindustrin, säger Johan Deremar.

30 största byggföretagen

Se hela listan på Sveriges 30 största byggföretag här: Klicka här

Tromb fick bygge i Surahammar att rasa

En tromb fick ett bygge av en maskinhall i Surahammar att rasa som ett plockepinn.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/tromb-fick-bygge-i-surahammar-att-rasa-25810

Liten by byggde sin egen märkesbyggnad

Hackås står för något nytt.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/liten-byggde-sin-egen-markesbyggnad-25813

Hus bortkopplat från elnätet byggs i norr

Skellefteå ska testa hus som försörjer sig själv.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/hus-bortkopplat-fran-elnatet-byggs-i-norr-25808

Klart för 800 nya bostäder i Flemingsberg

Lägenheter, förskolor och lokaler på gång i Huddinge kommun.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/klart-800-nya-bostader-i-flemingsberg-25796

Fler elever i framtiden ger växtkraft till Sisab

Både nybyggen och tillbyggen för att klara behovet.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/fler-elever-i-framtiden-ger-vaxtkraft-till-sisab-25768

Marknaden för installationer fortsatt stark

Men kompetensbristen hämmar företagen.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/marknaden-installationer-fortsatt-stark-25795

Blottad sjukhusfasad väcker frågor i Uppsala

"100-huset" står med isoleringen blottad.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/blottad-sjukhusfasad-vacker-fragor-i-uppsala-25769

800 nya bostäder ska byggas i Flemmingsberg

Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/800-nya-bostader-ska-byggas-i-flemmingsberg-25805

Steg taget mot nya energidirektiv

Fredrick Federley: "Sverige ligger bra till i införandet".
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/steg-taget-mot-nya-energidirektiv-25794

Hon är årets Samhällsbyggare

"Haft samhällsbyggnad som röd tråd"
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/hon-ar-arets-samhallsbyggare-25789