Meny

Här är de mest lästa artiklarna under 2018

Här är de mest lästa artiklarna under 2018

Jämställdhet, takras och förseningar kan låta som en brokig skara ämnen. Men en sak har de gemensamt – de återfinns bland de mest populära artiklarna på Byggindustrin.se under 2018.

Allra mest läst på Byggindustrin.se under 2018 var en artikel om sammansättningen av Peabs koncernledning. Våren 2018 fanns inte en enda kvinna i Peabs koncernledning, något som gjorde Peab unikt bland samhällsbyggnadsbranschens börsbolag.

Läs mer: Peabs ledning sämst i klassen på jämställdhet.

Jesper Göransson, vd och koncernchef för Peab, uttalade sig i artikeln. Han sa bland annat att “det är viktigt att sätta in individer i roller som de klarar av, annars gör man dem en otjänst”, något som många i branschen reagerade starkt på i sammanhanget.

En av dem som reagerade var byggingenjören Maria Paavola. Hon skrev en replik till Peab som fick stor uppmärksamhet. När Byggindustrin intervjuade henne sa hon bland annat att “jag har under en längre tid känt vilken dubbelmoral det finns i branschen i de här frågorna. Intervjun med Peab var ett så tydligt exempel på hur det är när det är mycket snack och lite verkstad.” Intervjun med Maria Paavola är den näst mest lästa artikeln på Byggindustrin.se under 2018.

Läs mer: Uttalanden från Peab väcker starka reaktioner.

Plats tre på listan går till en nyhet om ett lagförslag som presenterades i februari 2018. Det gällde ett entreprenörsansvar på lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. Förslaget var kontroversiellt. Sveriges Byggindustrier var kritiska medan Jimmy Bengtsson, Veidekkes koncerndirektör i Sverige, tyckte förslaget var i rätt riktning. Lagen skulle ha trätt i kraft den 1 augusti 2018 men sköts på framtiden och trädde i kraft vid årsskiftet. Under det gågna året har Sveriges Byggindustrier och Byggnads fört diskussioner och kommit fram till hur lagen ska införlivas i kollektivavtalet. De är överens om att ett företag som inte kan betala sina anställdas löner bör gå i konkurs, och att lönerna i första hand ska regleras i konkursboet, snarare än av den entreprenör som ligger närmast beställaren i kedjan.

- Vi anser att det lämpliga är att ett företag som inte betalar tar ansvar själva, går i konkurs, och lämnar arbetsmarknaden, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier. 

Överenskommelsen mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads innebär att lagen endast träder i kraft om Byggnads helt saknar medlemmar bland de anställda i företaget. Flera av de andra kollektivavtalen som används i sektorn har inte ett huvudentreprenörsansvar på samma sätt som byggavtalet. I de fallen gäller lagen.

Mats Åkerlind säger att han principiellt inte tycker om lagen, men att lösningen som nu är på plats i kollektivavtalet är ett bra sätt att hantera den på. 

- Det är också glädjande att vi har nått en samsyn med Byggnads i den här frågan. Det är grunden i den svenska modellen och gör våra avtal än mer attraktiva för företagen, säger Mats Åkerlind.

Läs mer: Entreprenörer ska stå för smitarnas löner.

När ett tak på Lindbäcks fabrik i Piteå rasade i april 2018 seglade nyheten snabbt upp bland de mest lästa på Byggindustrin.se. Raset skedde kvällstid och lyckligtvis var det ingen människa som skadades. När olyckan inträffade var snömängderna ovanligt stora i regionen, men en utredning visade senare att det var mer som låg bakom raset.

– Det var ett konstruktionsfel. Det var en tredjepartskonstroll av beräkningarna som aldrig blev utförd, säger Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg.

Peab, som uppförde byggnaden åt Lindbäcks, har återställt fabriken.

– Det är klart sedan länge, säger Stefan Lindbäck.

Läs mer: Tak rasade på Lindbäcks nya fabrik.

I början av 2018 stoppade NCC sitt arbete på Förbifart Stockholm. Orsaken var bristande arbetshandlingar från Trafikverket. Först flera månader senare återupptog NCC arbetet. När Byggindustrin gjorde en rundringning i slutet av året visade det sig att missnöjet var utbrett även bland de andra entreprenörerna. De varnar för flera års försening och att projektet riskerar att bli många hundra miljoner kronor dyrare än planerat.

Läs mer: Entreprenörer larmar om stora förseningar på Förbifarten.

Kritiken gäller även på bristande projektering, svårigheter att få besked från Trafikverket, dåligt samverkansklimat och oengagerade konsulter. Artikeln om entreprenörernas missnöje ligger på plats fem över de mest lästa på Byggindustrin.se 2018.

Kiruna satsar på återbruk från den rivna staden

Planerar stor försäljning av material.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/kiruna-satsar-pa-aterbruk-fran-den-rivna-staden-27766

Konsult och politiker förfalskade bygglov

Förundersökning inledd.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/konsult-och-politiker-forfalskade-bygglov-27769

Riksdagen röstade fram Löfven

Färre än hälften röstade emot.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/riksdagen-rostade-fram-lofven-27770

"Byggare måste se över sina avtal"

Ökat regelkrångel och högre kostnader följer på Storbritanniens utträde ur EU.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/byggare-maste-se-over-sina-avtal-27759

Måleriföretag måste betala efter försenade arbeten

Slutbesiktning nästan ett år försenad när fönster målades om.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/maleriforetag-maste-betala-efter-forsenade-arbeten-27763

V släpper igenom Löfven som statsminister

Sveriges Byggindustrier är försiktigt positiva.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/v-slapper-igenom-lofven-som-statsminister-27760

“Eluppvärmda lokaler har haft det lite för lätt”

Lin Liljefors på Boverket om de nya reglerna för energideklarationer.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/eluppvarmda-lokaler-har-haft-det-lite-latt-27689

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Veidekke bygger ny vindkraftspark

Ordersumma på 182 miljoner kronor.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/veidekke-bygger-ny-vindkraftspark-27761

Peab vinner stort asfaltsuppdrag

Ordervärde på 50 miljoner kronor.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/peab-vinner-stort-asfaltsuppdrag-27757

Fyra heta kandidater till Sienapriset

Landskapsarkitekter tävlar mot varandra.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/fyra-heta-kandidater-till-sienapriset-27756