Meny

Han har ritat tre av fyra semifinalarenor

Han har ritat tre av fyra semifinalarenor

Arkitekt Ulf Bergfjord var med från scratch. Det började med Löfbergs Lila Arena i Karlstad och sedan dess har han fortsatt rita hockeyarenor - en intensiv och lukrativ verksamhet för en arkitektbyrå.
Ulf Bergfjord har varit med från början av arenaboomen. Redan 1998 fick han i uppdrag av Färjestad att se över arenan. Tillsammans med klubbledningen åkte han på turné. Arenor i Finland, Tyskland och framför allt Kanada skulle beskådas och studeras.
-HV71 i Jönköping blev klara drygt ett halvår före oss. Men det var hela tiden ett bra samarbete och utbyte av idéer mellan de två klubbarna. Vi hade till exempel samma idéer om hur man skulle placera logerna. Vi ville lägga dem nära isen, på andra våningen, istället för uppe i taket som i Globen, säger Ulf Bergfjord.
Som projekt var Löfbergs Lila Arena speciellt. Arenan stod klar 2001.
-Det krävde en gigantisk arbetsinsats av alla inblandade, men mycket kort byggtid och intensitet. Skanska var totalentreprenör och gjorde ett bra jobb och vi själva fick en bredare roll än normalt som arkitekter. Vi fungerade som projektledare och höll även i en del av ekonomin. För oss blir ett arenabygge en mycket lång process, i snitt innebär det 3000-4000 timmar, säger Ulf Bergfjord.
Vad hände sedan?
-Det blev oerhört upphaussat i media och när vi blev klara började fler och fler höra av sig. Först ut var Linköping där kommunen ville bygga. Det var i stort sett samma stuk. Färjestad hade varit först med sportbarer i arenan och det hade slagit väl ut och nu villa alla ha det upplägget. I Linköping hade vi ABB som totalentreprenör och det lokala bolaget Sefab Bygg svarade för själva byggarbetet som underentreprenör.
-Sedan kom Modo och den enda egentliga nyproduktionen. Även här var Skanska totalentreprenör. Ambitionerna var höga men problemet är att få ekonomi i det. Här pratar vi om en totalinvestering på 240 Mkr och vi jämför oss med en arena i Kanada som haft över en miljard att spendera i anläggningen. Det är lite som om vårt uppdrag är att göra söt saft av sura frukter.
-Jag skulle gärna ha profilerat arenorna mer, men det är tufft med ett upplägg med totalentreprenad och relativt svaga byggherrar. Sedan, efter Ö-vik, kom uppdraget i Gävle. Det är roligt att se att anläggningarna i Ö-vik, Karlstad och Gävle går så pass bra som de gör. Hockeyarenor ska vara riktiga grytor. Det är ju vår tids gladiatorspel, säger Ulf Bergfjord.
Var begreppet multiarena med från början?
-Ja, det var det. Tanken är att det ska vara en levande byggnad hela dagen. Man ska fylla restaurangen vid lunchsittningar, ha en välfungerande butik under dagen och ett bra evenemangsupplägg. Färjestad hade från början nära kontakt med EMA Telstar och vi hade ritat och byggt in förstärkta takbalkar för att klara ljud- och ljusinstallationer. Vi var nog rätt blygsamma, visste inte hur efterfrågan såg ut. Men det blev en succé. Vi har haft Rod
Stewart, Elton John och nu senaste Dolly Parton i arenan. Den svaga punkten här kan generellt vara arrenabolagen tenderar att bli en förlängning på föreningskanslier. Det ska vara proffs som sköter detta för att det ska bli riktigt bra, sofistikerat och tekniskt utvecklat. Färjestad har byggt upp en mycket bra organisation på det området och Modo är på god väg.

Vad händer nu, är boomen borta?
-Ja, i stort sett. Elitserien är i stort sett klar på arenasidan. De allsvenska lagen är givetvis sugna, men det är ett stort steg. Vi var med lite som rådgivare till Leksand, men FFNS ritade. Nu får vi förfrågningar från Norge. Vi har bland annat en inbjudan från Stavanger att göra en förstudie. Där finns pengar, men tyvärr ett haltande publikunderlag för hockey. Sedan finns det intresse från bandyklubbar och där går Edsbyn i bräschen. Själva har vi gjort förstudier åt Villa.
Vad är det ekonomiska receptet för multiarenorna?
-Tanken är att öka omsättningen väsentligt och det gör man med ökad biljettförsäljning via fler komfortabla platser. Sedan har vi kioskerna, barerna och butikerna. Arenorna ger också en delvis ändrad publik. Tjejerna kommer och engångsbesökarna. Det är ett event, ett sätt att visa upp sig. Det är som om stadens tog flyttar in i arenan.
-Rent konkret betyder det ökad flexibiltet i projekteringen. Vi måste ha fler toaletter, fler damtoaletter. Kommer Julio Iglesias så är det bara tjejer i publiken. Komforten är viktig. Plaststolar är borta. Det ska kännas bekvämt, nytt och lite lyxigt, säger Ulf Bergfjord.

Rekordresultat för Svevia

Fastighetsförsäljningar lyfte resultatet till nya höjder.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/rekordresultat-svevia-27891

Peab utbildar om bostadsrätter

"Vi ser ett växande behov".
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/peab-utbildar-om-bostadsratter-27890

Nya bodar kan stoppa slöseriet

Energiklassning kan spara gigawattimmar.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/nya-bodar-kan-stoppa-sloseriet-27864

Nystartat bolag bygger i massivträ

“Det är våra första ordrar som går iväg nu,” säger vd Örjan Landström.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/nystartat-bolag-bygger-i-massivtra-27886

Kraftig ökning av utländsk arbetskraft

Antalet utstationerade arbetare inom bygg har ökat med 77 procent.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/kraftig-okning-av-utlandsk-arbetskraft-27885

“Oseriöst förslag om ombildningar”

Hans Lind varnar för sidoeffekter efter förslaget i Stockholms stad.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/oseriost-forslag-om-ombildningar-27882

"Inget intresse av att mäta bodetableringar separat"

NCC. Peab och JM om bodarnas energianvändning.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/inget-intresse-av-att-mata-bodetableringar-separat-27866

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Skatteverket samlar kraft mot den mörka sidan av branschen

Skatteverket: "Vi måste jobba mer med byggbranschen."
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/skatteverket-samlar-kraft-mot-den-morka-sidan-av-branschen-27881

Rot-jobb för drygt 9, 3 miljarder 2018

Skatteverket sätter Rot under lupp 2019.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/rot-jobb-drygt-9-3-miljarder-2018-27880

Lövträ inom bygg får 2,8 miljoner i bidrag

Ska bli vanligare som byggmaterial.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/lovtra-inom-bygg-far-28-miljoner-i-bidrag-27878