Meny
  • Mathias Rosquist, arbetsledare, når snabbt och enkelt alla handlingar på projektets startsida via en stor pekskärm.

Effektivare process med digital skiss

Effektivare process med digital skiss

Digitala ritningar blir allt vanligare i svenska byggprojekt och pappersritningar byts ut mot skärmklick på byggarbetsplatserna. Att skippa pappersritningar kan spara både tid och pengar. Det är erfarenheten i NCC:s byggprojekt Lunds tingsrätt, där man valde att köpa in en stor pekskärm-tv.

–  Det har varit jättelätt att få med personalen på det här eftersom det förenklar så mycket. Vi har över 400 ritningar i projektet och det går mycket lättare att läsa dem på pekskärms-tv där man dessutom kan förstora ritningarna och rita i dem, säger Jonas Högberg, platschef på Lunds tingsrätt.

Lunds tingsrätt ska ersätta den gamla tingsrätten och byggs som en 12 400 kvadratmeter stor byggnad disponerad på sju plan varav ett finns under mark. Fojab arkitekter har ritat huset i koppar, glas och kalksten och huset är väldigt speciellt med få räta vinklar.

– Att jobba digitalt underlättar extra mycket i ett sånt här avancerat projekt, när det finns så många fler ritningar att hantera. Tidsbesparingen och kostnadsbesparingen blir ännu större här, säger Jonas Högberg.

På bygget av Lunds tingsrätt fungerar det så att man har köpt in en stor pekskärm som ersätter de gamla A1-ritningarna. Platsledningen har också läsplattor och datorer där de kan titta på alla ritningar.

– Vi tittar gemensamt på skärmen i alla arbetsberedningar. När vi har denna möjlighet att visualisera blir det tydligare och skapar bättre dialog, vilket ger bättre arbetsmiljö och högre kvalitet. Snickarna får fortfarande pappersutskrifter, men målet är att även de ska få tillgång till digitala lösningar fullt ut, säger Jonas Högberg.


Magnus Osbäck, Måns Härstedt, Alexander Sandstedt, Jonas Högberg och Johan Lindgren, framför Lunds nya Tingsrätt med mobilt stöd.

Totalt har man ändå minskat ner pappershögarna – och därmed kostnaderna – enormt mycket.

– Skärmen kostade 27 000 kronor och den investeringen hämtade vi hem snabbt. Vi hade en budget på 300 000 kronor för pappersritningar. Det är ju inte säkert att vi hade gjort av med allt, men det säger ändå något om vad vi tjänat in, säger Jonas Högberg.

Projektet hade redan dragit igång när platsledningen presenterades inför möjligheterna att gå över till digitalt. Det gör att man praktiskt kunnat jämföra kostnader och tidsåtgång för det gamla och det nya sättet att arbeta.

–  Någon vecka innan vår VU-ledare Magnus Osbäck introducerade oss för detta hade vi precis beställt en ritningsrevidering som vi ju fick gå vidare med. Och bara kopieringen där kostade 17 000, sedan tillkom arbetet med att lokalisera alla pappersritningar och byta ut dem. Jämför det med den digitala varianten –  den tar tio minuter att uppdatera och då vet vi att alla har senaste versionen, och det kostar ingenting, säger Jonas Högberg.

LÄS MER: "Det förenklar mycket att alla discipliner levererar det tekniska innehållet rätt"


Kan implementeras fullt ut till sommaren

Magnus Osbäck, VU-ledare i avdelning Malmö-Lund jobbar nu en liknande lösning i ytterligare ett projekt i Malmö och han tror att avdelning Building Malmö-Lund kommer att ha implementerat digitaliseringen fullt ut innan nästa sommar.

– Utvecklingen går fruktansvärt fort nu. Och det är ju fantastiskt att kunna komma åt tusentals ritningar via pekskärm, dator eller till och med läsplattor som du kan ta med ut på bygget, säger han.

Alexander Sandstedt, projektchef för Lunds tingsrätt säger att hans målsättning är att helt komma undan hanteringen av pappersritningar. Eftersom granskningen idag sker på pdf i olika former därför tillför inte pappersritningen något i värdekedjan, säger han.

Han ser dock att teknikföretagen måste öppna upp sig för byggföretagen som målgrupp.

– Jag skulle vilja ha arbetsstationer ute i produktionen i form av 65 tums pekskärms-tv och specialutvecklade ritningsplattor till yrkesarbetarna, men här måste företagen hitta lösningar som är lätta, mobila och tål tuffa miljöer, men till en rimlig kostnad, säger han.

Ett annat projekt där det digitala tagit över är Stockholmsprojektet Sergelhuset som byggs av Veidekke. De har hand om ett av de tre hus vid Sergelstorg och skapa rum för bostäder, handel, kontor och hotell. Totalt byggs 80 000 kvadratmeter som är uppdelat i tre delentreprenader. 


Mattias P Nilsson, VDC-Specialist på Veidekke.

– Den stora utmaningen för digitalisering ligger i produktionen, där erfarenhet av IT-verktyg är ofta begränsad och användningen pappersritningarna är djupt rotade. Utmaningen försöker vi möta genom att utveckla verktyg som överträffar informationsinnehållet från pappersritningar samtidigt som användarvänligheten är likställt. Målet är att all information ska vara tillgängligt med max tre klick eller touch, säger Mathias P Nilsson, VDC-Specialist på Veidekke.

I arbetet med att skapa dynamiska ritningspaket som går att integrera med andra informationskällor krävs det att PDF:erna håller rätt information och kvalité.

– Med hjälp av PDF-guidelines blir det tydligare vilka krav vi som entreprenörer ställer på projektörerna, som sin tur effektiviserar projekteringsprocessen, säger Mathias P Nilsson,
Veidekke.

Borättsbyggandet i Stockholm ett sänke

Kraftigt minskat bostadsrättsbyggande i Stockholm drar ner ner nybyggnadstakten.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/borattsbyggandet-i-stockholm-ett-sanke-27665

Analytiker: ”Sverige sticker ut i Europa”

Euroconstruct förutspår att investeringar i bostäder ska sjunka med 35 procent till 2021.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/analytiker-sverige-sticker-ut-i-europa-27640

Sysselsättningen ökar men bygg står stilla

Bygg har inte bidragit till uppgången i sysselsättningen i november 2018.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/sysselsattningen-okar-men-bygg-star-stilla-27661

Nej till stöd för energieffektiv renovering

Miljöekonomisk rapport vill skrota stöd.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/nej-till-stod-energieffektiv-renovering-27660

NCC skänker 1 miljon till Ingenjörer utan gränser

"Byggnation och utbildning ligger oss varmt om hjärtat"
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/ncc-skanker-1-miljon-till-ingenjorer-utan-granser-27658

Oscar Properties varslar

De årliga kostnaderna ska minska med 30 miljoner kronor.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/oscar-properties-varslar-27657

Investeringsstöd för hyresrätter populärt

Peter Eriksson är nöjd.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/investeringsstod-hyresratter-populart-27655

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Nytt sätt att mäta från årsskiftet

Jublet uteblir när energideklarationerna ska börja redovisa primärenergital.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/nytt-satt-att-mata-fran-arsskiftet-27641

Bygg- och bostadsfrågor stötesten i regeringshaveriet

Bilden klarnar om förhandlingarnas innehåll.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/bygg-och-bostadsfragor-stotesten-i-regeringshaveriet-27654

Myndigheter anklagas ge fel bild av restriktioner

Veidekke: Kreditrestriktioner slår hårdare än officiella bilden.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/myndigheter-anklagas-ge-fel-bild-av-restriktioner-27653