Meny
 • Att Byggindustrin försvinner innebär en försvagning eftersom branschen förlorar en plattform för dialog, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.
  ,
  Nevenka Mesic Tiderström, vd för medlemsföretaget MVB Syd och ordförande i Sveriges Byggindustriers styrelse i Malmö/Lund hade aldrig hört talas om planerna på Byggindustrins nedläggning.
  ,
  Om tidningen försvinner så vet jag inte riktigt var jag ska hitta nyheter som är specifika om vår bransch, säger Martin Arkad, vd för Järntorget.
  ,
  Jonas Spangenberg, vd för Boklok, har läst Byggindustrin i 30 år. Boklok

”Branschen förlorar viktig plattform för dialog”

”Branschen förlorar viktig plattform för dialog”

Under måndagen meddelades att Byggindustrin läggs ned från årskiftet. ”Det känns helt verklighetsfrämmande att Sveriges Byggindustrier vill lägga ner tidningen. Branschen förlorar en viktig spegel och jag vet inte vad som kan ersätta den”, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Tidningen Byggindustrin, som kom ut första gången 1931, går i graven. Detta meddelade ägaren Sveriges Byggindustrier under gårdagen. Från branschen kommer många förvånade kommentarer. Martin Arkad, vd för Järntorget, är en av dem:

– Om tidningen försvinner så vet jag inte riktigt var jag ska hitta nyheter som är specifika om vår bransch. Jag har läst så gott som varje nummer av Byggindustrin i tjugo år och tycker att den generellt sett har varit en bra tidning som har gett inblick. Jag befinner mig i min bostadsbubbla i Stockholm och tidningen har breddat min kunskap om vad som händer i övriga branschen och gett en helhetsbild över landet.

Nevenka Mesic Tiderström, vd för medlemsföretaget MVB Syd, är ordförande i Sveriges Byggindustriers styrelse i Malmö/Lund. Hon har aldrig hört talas om planerna på Byggindustrins nedläggning.

– Jag var på extrastämman som hela Sveriges Byggindustrier hade förra veckan och inte ett ord nämndes om detta. Jag trodde att det var ett skämt när jag fick höra om nedläggningen. Jag har sett fram emot tidningen varje vecka och nu känns det nästan overkligt att den inte finns längre.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, beklagar att tidningen försvinner.

– Det är många av oss som uppfattar Byggindustrin som den ledande branschtidningen och just därför är det väldigt konstigt att den läggs ner. Det innebär en försvagning eftersom branschen förlorar en plattform för dialog. Tidningen har belyst utvecklingen som sker i branschen. Beslutet känns förhastat, ägarna borde ha testat andra redaktionella strategier i dialog med läsare och medlemsföretag. Kanske kunde tidningen åtminstone ha fått leva kvar på webben, säger han.

Lennart Weiss fortsätter:

– Branschen har oerhört viktiga frågor i vågskålen och jag är förvånad över att Sveriges Byggindustrier inte ser tidningen som en del i kärnverksamheten. En fristående redaktion på det vis som Byggindustrin har varit ger en helt annan trovärdighet mot de målgrupper som man vill nå.

Även Bokloks vd Jonas Spangenberg beklagar nedläggningen.

– Byggindustrin är den självklara källan till branschnyheter. Jag har läst den sedan jag började i byggbranschen för snart 30 år sedan. Tidningen har arbetat på ett mycket seriöst och balanserat sätt. Jag blev väldigt förvånad när jag fick reda på att den läggs ner. Det är väldigt tråkigt att den försvinner. Jag tycker att Byggindustrin har fyllt en väldigt tydlig medlemsnytta.

Vilken betydelse har det för branschen och samhället i stort att det finns nyhetstidningar som bevakar bygg- och bostadsfrågor?

– Det är självklart viktigt för branschen att det finns bevakning av våra frågor, nyheter och innovationer. Det är viktigt ur flera aspekter. En specialiserad tidning har mycket större förutsättningar att rapportera om komplexa branschfrågor.

Ny vd ger liv åt Lindbäcks koncernbygge

Linda Rosén blir vd för nyuppväckta Lindbäcks Group.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/ny-vd-ger-liv-lindbacks-koncernbygge-26227

Skanska tar hem 800-miljonerskontrakt i Nacka

Skanska ska bygga infrastruktur i centrala Nacka.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/skanska-tar-hem-800-miljonerskontrakt-i-nacka-26228

Trafikverket ska se över laddinfrastruktur

Regeringsuppdrag ska redovisas 30 juni.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/trafikverket-ska-se-over-laddinfrastruktur-26210

Kvartsdammet ska skingras

Branschgemensamt projekt ska ge större koll på halterna.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/kvartsdammet-ska-skingras-26190

Stabilt byggande i hela Norden

Island kommer starkt.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/stabilt-byggande-i-hela-norden-26209

Miljarder förloras på dålig återvinning av byggmaterial

Företag måste tänka mer i cirkulära termer.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/miljarder-forloras-pa-dalig-atervinning-av-byggmaterial-26207

Nya gränsvärden för kvarts på gång

Bygg i fokus för Arbetsmiljöverket.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/nya-gransvarden-kvarts-pa-gang-26191

Så blir 2018

Branschprofiler siar om kommande året.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/sa-blir-2018-26193

Skanska vinstvarnar och gör stora förändringar

”Mycket otillfredsställande resultat utanför Norden.”
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/skanska-vinstvarnar-och-gor-stora-forandringar-26202

Lambertsson förvärvar del av Peab Marin

Växer inom tjänster i havsnära miljöer.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/lambertsson-forvarvar-del-av-peab-marin-26206