Meny

86 år av Byggindustrin

86 år av Byggindustrin

Högt, lågt, stort, smått. Byggindustrin läggs ner efter 86 års bevakning. Här är en överblick av tidningen och byggbranschen från våren 1931 till vintern 2017.

1930-talet

Världen präglas av den stora depressionen, som i Sverige leder till Kreugerkraschen 1932. Skanska får uppdraget att bygga Ericssons nya fabriker i Midsommarkransen samt Bromma flygplats. I sitt första nummer, maj 1931, rapporterade tidningen Byggindustrin som ursprungligen startades av Stockholms Byggmästareförening om en årslång byggstrejk på Rosenlundsgatan och namngav sex av de mest aktiva strejkledarna. Tidningen meddelar också att byggmästareföreningen ska besöka byggnadsutställningen i Berlin.

 

1940-talet

Andra världskriget rasar. Tidningen Byggindustrin – som då heter Byggnadsindustrin skriver 1942 om lånesubventioner för bostadsproduktion och hur arbets- och materialmarknaden ska räcka till i krigstid. I övrigt finns det gott om annonser. Såväl inne i tidningen, som på förstasidan.

1950-talet

Den 29 oktober 1954 markerar den officiella starten för televisionen i Sverige. Tidningen Byggnadsindustrin ser utmaningar för byggvärlden i och med TV:s intåg. Sändare och antenner ska sättas upp på husen – men ska fastighetsägarna stå för kostnaderna eller ska de låta hyresgästerna sköta sina antenninstallationer själva?

1960-talet

Peab, som grundas 1959 blir aktiebolag 1967 och börjar då ta åt sig större entreprenader. Samma år ställer Sverige om till högertrafik och Byggnadsindustrin rapporterar om en undersökning av byggnadsarbetarnas arbetskläder.


LÄS MER: Byggarna missnöjda med uniformen

1970-talet

Oljekris, Vietnamkrig, punk och disco präglade årtiondet. Miljonprogrammet, som inleddes på 60-talet, är nu i full gång och snart förbyts bostadsbrist till bostadsöverskott. 1976 träffade Margareta Redlund sina kvinnliga kurskamrater från byggnadsingenjörsutbildningen. ”En är framgångsrik vvs-konstruktör, en hemmafru som snart ska börja jobba igen, en sadlade om och blev lärare och en jobbar som journalist”, konstaterade Margareta i artikeln.


LÄS MER: Branschens kvinnliga pionjärer

1980-talet

Kalla kriget tilltar för att sedan följas av en mer avspänd andra hälft av decenniet.

NCC bildas 1988 genom en fusion av Johnson Construction Company och Armerad Betong Vägförbättringar AB.  1987 var det dags för byggarbetarna att fimpa. På hösten drogs en stor kampanj för rökfria personalutrymmen igång av den regionala arbetsmiljökommittén i Stockholm. Affischer med budskapet ”Rök inte i vår bod” sattes upp på tusentals byggarbetsplatser runtom i Stockholm.


LÄS MER: Slutrökt i bodarna

1990-talet

Efter Berlinmurens fall upplöses Sovjetunionen. Internet är 1990-talets stora innovation och den första webbplatsen skapas 1991. 1996 besöker Byggindustrin den första uppkopplade byggarbetsplatsen – NCC Hus ombyggnad av Elektronikhuset vid LTH.

LÄS MER: Då fick byggarna internet

 

2000-talet

Elfte september-attackerna 2001 blir på många sätt början på en ny världsordning där terrorismen kommer närmare många. 2006 fyller Byggindustrin 75 år och i tidningen görs en tillbakablick på åren som har gått.

LÄS MER: Fyra profiler spånar om branschens framtid

 

2010-talet

Världens hittills högsta byggnadsverk, den 828 meter höga skyskrapan Burj Khalifa, invigs i Dubai i januari 2010. Flera terrordåd sker runtom i Europa. 2010 väljs Sverigedemokraterna för första gången in i Sveriges riksdag. I december 2017 beslutar Sveriges Byggindustrier att lägga ned Tidningen Byggindustrin. I det sista numret skriver tidningen om Östra Länken i Luleå, som nominerats till Årets Bygge, och om fastighetsprofessor Hans Lind, som anser att staten bör driva på en bostadskrasch.

Chef på Akademiska Hus slipper åtal

Ekobrott gick inte att styrka.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/chef-pa-akademiska-hus-slipper-atal-26233

Ny vd ger liv åt Lindbäcks koncernbygge

Linda Rosén blir vd för nyuppväckta Lindbäcks Group.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/ny-vd-ger-liv-lindbacks-koncernbygge-26227

Stabil ökning av försäljning av byggmaterial

Tillväxten på samma nivå som tidigare år.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/stabil-okning-av-forsaljning-av-byggmaterial-26230

Bravida får ny ordförande

Fredrik Arp kan få förtroendet.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/bravida-far-ny-ordforande-26229

Skanska tar hem 800-miljonerskontrakt i Nacka

Skanska ska bygga infrastruktur i centrala Nacka.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/skanska-tar-hem-800-miljonerskontrakt-i-nacka-26228

Chef på Akademiska Hus slipper åtal

Ekobrott gick inte att styrka.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/chef-pa-akademiska-hus-slipper-atal-26232

Trafikverket ska se över laddinfrastruktur

Regeringsuppdrag ska redovisas 30 juni.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/trafikverket-ska-se-over-laddinfrastruktur-26210

Stabilt byggande i hela Norden

Island kommer starkt.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/stabilt-byggande-i-hela-norden-26209

Miljarder förloras på dålig återvinning av byggmaterial

Företag måste tänka mer i cirkulära termer.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/miljarder-forloras-pa-dalig-atervinning-av-byggmaterial-26207

Kvartsdammet ska skingras

Branschgemensamt projekt ska ge större koll på halterna.
Nyhet
http://byggindustrin.se/artikel/nyhet/kvartsdammet-ska-skingras-26190