Meny
  • Ulf Larsson, NCC, var en av talarna på konferensen.

Yrkeshögskola och bransch pratade framtid

Yrkeshögskola och bransch pratade framtid

Hur ska framtidens yrkeshögskola utformas? Sveriges Byggindustrier höll en två dagar lång konferens där näringsliv och yrkeshögskola möttes och diskuterade byggindustri och lärande.

Det var andra året som Sveriges Byggindustrier anordnade en konferens för yrkeshögskolorna som har samhällsbyggnads- och teknikutbildningar. Förra gången handlade det om hur man kan öka yrkeshögskolans attraktion.

– Yrkeshögskolan är fortfarande en okänd utbildningsform för många och blandas ihop med yrkesutbildning. Kort så utbildar yrkeshögskolan till arbetsledare och tekniker medan yrkesutbildningar utbildar till träarbetare, håltaggare, ställningsbyggare m m. Med konferensen vill vi visa vad som händer i branschen och inspirera yrkeshögskolorna att fortsätta utveckla sina byggutbildningar. Vi fick mycket positiv feedback från deltagarna, berättar Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.

Den senaste tiden har varit turbulent när det gäller yrkeshögskolan i och med den politiska osäkerheten. I övergångsbudgeten saknades den tidigare beslutade satsningen på en expansion av yrkeshögskolan och detta riskerade att eftertraktade utbildning mot bristyrken såsom arbetsledare inom anläggning skulle dras in.

– Vi har haft dialog med myndigheter och politiken under hösten och är såklart jätteglada att expansionen nu kan fortsätta. Nu måste vi i branschen sluta upp och hjälpa till att sprida kännedomen om utbildningarna så att varje plats fylls, säger Elin Kebert.
 

Framåtblickande

Årets konferens var därför framåtblickande, med frågeställningen vad som är yrkeshögskolans nästa steg och vilket innehåll utbildningarna ska ha för att de ska bli ännu mer relevanta för byggindustrin.
Konferensen samlade ett antal gästföreläsare som belyste yrkeshögskolan ur flera olika perspektiv, däribland studentlitteratur och kompetens inom klimatsmart byggande och digitalisering. Det senare var Ulf Larsson, chef för operativt stöd på NCC Building Sweden, på plats för att prata om. Han tog upp vikten av projektering, som bara kommer att bli större och större.

– Att det är hög kvalitet på informationen och modellerna underlättar delaktigheten och samverkan med våra egna yrkeshantverkare och även underentreprenörer, säger Ulf Larsson.
Redan idag används systemstöd som Dalux BIM Viewer och Bluebeam i den visuella planeringen. Ulf Larsson menar att det är viktigt att skapa en realistisk bild för hur digitaliseringen i branschen faktiskt ser ut idag för de studenter som snart kommer ut i produktionen.

– Det är lätt att branschen ger unga elever en bild av att allt redan nu tas över av robotar och 3D-skrivare och att alla har VR-glasögon på sig när hantverket ska utföras. Visa istället goda exempel genom praktik eller studiebesök på arbetsplatser där man samverkar med hjälp av digitala verktyg, säger Ulf Larsson.

När han visade bilder från byggprojektet Multi-huset i Limhamns läge var det deltagare från yrkeshögskolorna som kände igen före detta elever som arbetade i projektet och gemensamt planerade framdriften via en 3D-modell.

– Det blev oväntat roligt, säger Ulf Larsson.

Anders Brendinger från Sveriges Byggindustrier pratade om bristen på järnvägstekniska utbildningar och hur behovet ökar när stora satsningar görs på järnvägsunderhållet.  Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan, berättade om yrkeshögskolans expansion och öppnade för dialog kring hur den ska ske.

– Vi pratade även en del om utmaningar såsom att hitta bra praktikplatser samt att få fler kvinnliga sökande. Men det märks verkligen att arbetet är igång, till exempel har ESBS (East Sweden Business School) gått från noll till 25 procent kvinnor på utbildningarna, säger Elin Kebert.

Konferensen hade ett 20-tal deltagare och Elin Keberts bild är att deltagarna från yrkeshögskolan var nöjda med dagarna.

– Min förhoppning är att detta ska sporra dem till att vilja driva byggutbildningar, säger hon.

Bland deltagarna fanns Åsa Skoglund, vd för East Sweden Business School, som fick flera ögonöppnare under konferensen.

– Vi vet ju att vi redan idag inom YH levererar morgondagens nya medarbetare till bygg och anläggningsbranschen. Jag tror dock att många av oss inte har tänkt fullt ut på potentialen av möjliga samarbeten och det blev tydligt efter det att vi bland annat fick ett föredrag av Ana Andric, utredare från SACO under rubriken ”Yrkeshögskolan för akademiker”. Likaså öppnades nya ögon i alla fall för mig efter att lyssnat på Amanda Rafter Ekenman från Installationsföretagen med temat ”Klimat och kompetens”. Det som gav mest perspektiv var dock Andreas Brendingers presentation ”Vart är vi på väg – järnvägstekniska utbildningar, nu och i framtiden”. En helt ny värld av yrken och behov av utbildning öppnades, säger hon.

Hon ser fram emot att utveckla yrkeshögskolan framöver.

– Vi som är anordnare är ”taggade” och redan på väg mot att skapa framtidens yrkeshögskola tillsammans med Sveriges Byggindustrier, säger Åsa Skoglund.
 

Bygghandel får ny Sverige-vd

Från färgleverantör till Bygma.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/bygghandel-far-ny-sverige-vd-28020

Nya rekryteringar på BIM-företag

Öppnar nytt kontor i Malmö.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/nya-rekryteringar-pa-bim-foretag-28015

SBUF:s vd går vidare

Ruben Aronsson tillträder sin nya tjänst den 1 augusti.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/sbufs-vd-gar-vidare-28008

Lindbäcks ägarfamilj blir större

Systrar kliver in som delägare i familjeföretaget.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/lindbacks-agarfamilj-blir-storre-28007

Infranord hämtar vd från NCC

"Starkt fokus på säkerhet och lönsamhet"
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/infranord-hamtar-vd-fran-ncc-27983

Så lockar du fler kvinnliga arbetsledare

Examensarbete ger förslag på hur bristen på kvinnliga arbetsledare ska lösas.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/sa-lockar-du-fler-kvinnliga-arbetsledare-27957

SGBC får ny vd

Lotta Werner Flyborg tar över ledarskapet.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/sgbc-far-ny-vd-27973

Han ska fördubbla bostadsbyggandet

Riksbyggen får en ny regionchef.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/han-ska-fordubbla-bostadsbyggandet-27972

Han är Stenas nya fastighetschef

Kommer närmast från Wallenstam.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-ar-stenas-nya-fastighetschef-27969

Jakob Nilsson ny CFO på Stena Fastigheter

Tillträder i maj i samband med att nuvarande CFO lämnar bolaget.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/jakob-nilsson-ny-cfo-pa-stena-fastigheter-27966