Meny
  • Vi tror ofta att ålder är kopplat till vissa egenskaper, men så är det inte. Att skicka med bilder är inte heller relevant. Det är otroligt få yrken där utseendet har betydelse”, säger Anna Rydbacken på rekryteringsföretaget TNG.
    Foto: Johanna Åfreds

Så når du en fördomsfri rekrytering

Så når du en fördomsfri rekrytering

Anna Rydbacken på rekryteringsföretaget TNG ger sina bästa råd om hur du som ska anställa undviker inskränkthet och hittar många fler tänkbara kandidater.

På några sekunder har vi skaffat oss en uppfattning om en situation eller en person. Men vi tolkar och ser saker på olika sätt beroende på vilka referensramar och vilken bakgrund vi har. Därför måste all rekrytering vara kompetensbaserad. Annars är risken att man inte rekryterar de bäst lämpade kandidaterna. Orden är Anna Rydbackens på rekryteringsföretaget TNG. Hon talade på en seminariedag för branschen som arrangerades av Byggnads i Stockholm för någon vecka sedan.

– Vi kan inte låta hjärnan göra jobbet helt fritt för då blir det som det alltid har varit. Då är det väldigt lätt att välja bort personer på grunder som inte har med kompetensen att göra, säger hon.

Anna Rydbacken utgår från en tydlig bedömningsmatris som baseras på begåvning, kunskap och erfarenhet, personlighet och motivation. Personlighetstester är ett mycket bra redskap anser hon.

– Personlighetstester borde göras innan man läser CV:t, det skulle ge många fler kandidater chansen. Många, särskilt de som har jobbat med rekrytering länge, tror att de kan utläsa personliga egenskaper ur ett CV men det går inte, konstaterar hon.

 

Personligt brev spär på fördomar

Att skippa det personliga brevet är ett annat av Anna Rydbackens råd till den som vill rekrytera mer fördomsfritt.

– Den typen av brev spär på fördomar. Be de sökande att bifoga en motivationstext om varför de vill ha jobbet istället. Ni kommer att få en mycket roligare läsning!

Att skriva inkluderande annonstexter och sprida dem brett i nya kanaler är ett annat av hennes råd. Man bör också använda sig av ”blinda namn” i urvalsfasen.

– Forskning visar att det är svårt att komma vidare om du inte har ett svenskklingande namn. Men kommer någon av dem ändå vidare till intervju har det också visat sig att de får andra frågor än de med svensk bakgrund.

Att fråga efter ålder kan man också stryka som rekryterare. Likaså möjligheten att ladda upp video eller foto för de sökande.

– Vi tror ofta att ålder är kopplat till vissa egenskaper, men så är det inte. Att skicka med bilder är inte heller relevant. Det är otroligt få yrken där utseendet har betydelse, säger Anna Rydbacken.


Undvik privata frågor

Att ställa privata frågor under intervjun riskerar också att leda in på fel grunder för anställning.

– Att prata om golf och barn ligger ofta nära till hands för alla är ju så nyfikna på personen som har kommit på intervju. Men inget av privatlivet ryms egentligen på kompetenskartan. Börjar vi ställa privata frågor är vi snabbt tillbaka till att rekrytera som vi alltid har gjort, alltså de personer som vi tycker verkar trevliga och mest lik oss själva.

Ta lönediskussionen tidigt. Det sparar mycket tid.

– Istället för att själv gå och tänka att den sökande är överkvalificerad och därför vill ha en lön som inte går att matcha så ställ frågan. Det finns många skäl till varför en person söker ett jobb.

Att utbilda de som ska sköta rekryteringen inom diskrimineringslagen är också väldigt viktigt, påpekar Anna Rydbacken.

– Jobba med dina fördomar och generaliseringar. Det är faktiskt väldigt spännande och dessutom roligt att se att rekrytering går att utveckla. Det går att förändra utfallet, uppmanar hon.

 

Men vill alla få till den här förändringen?

– Många behöver rekrytera och hitta rätt kompetens. Det finns mycket att tjäna på fördomsfri rekrytering, säger Anna Rydbacken.

Vilken är den märkligaste intervjusituation som du har varit med om?

Anders Nordlöw-Bengtsson, projektanställd, Sverige Bygger Ut:

– Jag har jobbat som bygglärare länge och vid ett tillfälle sökte jag ett jobb hos en skolkoncern. Jag blev kallad till ett första samtal där chefen inte var på plats. Det visade sig att intervjun var uppdelad i fyra delar. När jag blev kallad till nästa intervju blev jag ombedd att ta med ett gosedjur som jag skulle berätta om. Jag hoppade av då, det kändes förnedrande. Som att det var något de hade lärt sig av någon konsult. De var aldrig intresserade av vem jag var och vad jag ville utan ville bara stoppa in mig i sin stöpta mall. Dessutom ville jag ju få chansen att snabbt träffa chefen och ställa mina frågor om jobbet.

 

Maria Valkama, Arbetsförmedlingen:

– När jag sökte sommarjobb en gång ställde arbetsgivaren som var en äldre herre frågan ”Vad är stress”? Efter att jag hade svarat sa han att ”Maria, det finns ingen stress”. Jag insåg att han hade väldigt bestämda åsikter om hur han ville att man skulle jobba och att man aldrig skulle klaga på något.

Svevia hämtar finanschef från Bonava

Tobias Bjurling tillträder kvartal fyra.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/svevia-hamtar-finanschef-fran-bonava-28147

Han ska rådgiva hos Fasadgruppen

"Förgrundsfigur i fasadvärlden".
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-ska-radgiva-hos-fasadgruppen-28136

Han återvänder till Ömangruppen

Anderas Leo är tillbaka i rollen som regionchef.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-atervander-till-omangruppen-28131

Han ska ratta CS Logistics

Rasmus Linge tillträder som vd för Veidekkes logistikbolag.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-ska-ratta-cs-logistics-28129

Ny vd hos Rotpartner

Han tar över rodret på Malmökontoret.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ny-vd-hos-rotpartner-28126

Tung branschprofil ny i Svensk Byggtjänst

Ingela Lindh har utsetts till ny styrelseordförande i Svensk Byggtjänst.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/tung-branschprofil-ny-i-svensk-byggtjanst-28123

Ledarskapet som lyfter arbetsplatsen

Delaktighet vägen till framgång.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/ledarskapet-som-lyfter-arbetsplatsen-28090

Två nya chefer hos Citycon

Isabella Andersson och Mehmet Ruusuvirta kliver in som affärsområdeschefer.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/tva-nya-chefer-hos-citycon-28117

Miljöekonom ska stärka Ramboll

Åsa Soutukorva Swanberg ska bidra med analys.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/miljoekonom-ska-starka-ramboll-28107

Tre tips för minskad stress

Konsultföretaget med nollvision för stress delar med sig av sin erfarenhet.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/tre-tips-minskad-stress-28047