Meny
  • ”Under julledigheten förra året körde jag motocross för första gången på 20 år. För mig var det ett oerhört stort ögonblick att kunna göra det igen,” säger Patrik Arengård.
    Foto: Jennifer Freensta

Kronisk sjukdom är både hinder och ger insikter

Kronisk sjukdom är både hinder och ger insikter

Patrik Arengård, vd för Järntorget Bygg, lever med sjukdomen MS. Det har både begränsat och berikat hans liv. "Jag har fått mycket större förståelse för att människor presterar olika mycket under olika perioder i livet. Det viktiga är att bygga ett team", säger han.

När Patrik Arengård var 33 år fick han diagnosen multipel skleros, MS. De sista åren innan han fick diagnosen 2006 led han av känselbortfall, dubbelseende, trötthet och hade kognitiva problem. Trots det genomförde han en civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi på universitet i Linköping.

– Det hände att jag inte hittade till lektionssalarna eller att jag inte kom ihåg var jag hade parkerat bilen. Jag tappade ofta tråden när jag pratade, berättar han.

Med mediciner så vände det gradvis. Patrik Arengård berättar om den fantastiska känslan när han kunde tänka kristallklart igen och hur musklerna gradvis förbättrades. Han har provat några olika sorters mediciner de senaste tio åren och har i dag kommit till en punkt då han kan träna och åka på skidsemester igen. Förra året sprang han en mil i Midnattsloppet i Stockholm på 47 minuter.

– Jag drabbas fortfarande av en bedövande trötthet ibland. Många gånger har jag stålsatt mig under dagen och kraschar helt när jag kommer hem. Men jag har också blivit bättre på att lära känna mig själv, var mina gränser går och att jag måste säga nej ibland.

Han fortsätter:

– Jag inser att jag inte presterar som om jag var helt frisk. Men jag har också insett att jag inte får vara så hård mot sig själv. Det finns saker som jag kan påverka för att må bra, som att äta bra, sova och träna. Andra saker, som den extrema tröttheten, kan jag inte påverka.

Har blivit mindre otålig

Sjukdomen har också fått honom att inse att saker och ting kan gå framåt, trots att det kanske går långsamt.

– Jag har blivit bättre att se saker på sikt och jag har blivit mindre otålig. Små steg varje dag leder också framåt bara vi går åt rätt håll.

Samtidigt som sjukdomen har begränsat livet många gånger så drar sig inte Patrik Arengård för att kalla diagnosen för ”det bästa besked han fått”.

– Det har berikat mig oerhört. Innan hade jag ett slags tunnelseende som handlade mer om jobb och att tjäna pengar. Nu väljer det jag vill göra på ett annat sätt. Jag kan vakna en lördagsmorgon och bara glädja mig över att jag mår bra och att jag kan sticka ut och springa.

Patrik Arengård började på Järntorget i Sundbyberg 2005. Sedan 2012 är han vd för Järntorgets byggföretag med 20 yrkesarbetare och 20 tjänstemän. Den egna sjukdomen har gett många insikter som han tycker är till stor nytta i sin roll som chef.

– Jag har fått ett större intresse för andra. Jag tänker inte bara på handlingen längre utan är också intresserad av orsaken bakom en handling. Jag har fått en förståelse för att olika saker kan dyka upp i livets olika skeden, säger han.

Bjuder in till samarbete

I stället för individens prestation är det gruppens insatser en arbetsgivare måste fokusera på, menar han. Även det är en insikt som han har stärkts i sedan han själv blev sjuk. På så vis blir arbetsplatsen mindre sårbar, mer tillåtande för olikheter och att allt inte hänger på bara en person.

– Ett byggföretag är främst ett tjänsteföretag. Vi är de vi är, det är vi som producerar och då gäller det att få den här gruppen att fungera. Personalen måste trivas, man måste hitta lösningar för alla enskilda fall. Det är gruppens resultat som räknas.

Sjukdomen har även fått Patrik Arengård själv att bli bättre på att bjuda in till samarbete.

– Jag väver in min personal mer, de gör mer åt mig än om jag hade varit helt frisk. Då hade jag nog varit mer ivrig att göra allt själv, säger han.

Det har varit otroligt betydelsefullt med en förstående arbetsgivare, konstaterar Patrik Arengård. När han under många år led av värmeintolerans, något som försvunnit med de nya medicinerna, installerade Järntorget en klimatanläggning på hela våningsplanet. Det har även funnits en förståelse på företaget om att han inte kunnat prestera fullt ut alla dagar. Vilka råd har han då till andra som befinner sig i en liknande situation?

– Har du inte chefer som ser dig och din situation så bytt jobb så snart du kan. Välj dina chefer och försök komma till en miljö där du trivs. Byt jobb tills du hamnar rätt. Bry dig inte om karriären, den kommer om du trivs och har roligt, säger han.

Från fabriksarbetare till vd

Namn: Patrik Arengård.

Ålder: 42 år.

Utbildning: Civilingenjör, industriell ekonomi, Linköpings universitet.

Karriär: Grundskola, fabriksarbetare, projektledare/säljare betongstommar. Har sedan starten på Järntorget Bygg 2005 varit arbetsledare, inköpare, arbetschef och nu vd.

Uppväxt: På landsbygden i Västergötland.

Bor: I Solna.

Familj: Nybliven sambo.

Intressen: ”Vänner, resor och allt jag inte kunnat göra under tio år, kanske köpa crosscykel nästa år, eller varför inte en vattenscooter…?”

Drivkraft på jobbet: Att fortsätta utveckla verksamheten och organisationen.

Om osäkerheten som sjukdomen MS för med sig: ”Desto större anledning att gilla läget här och nu.”

Simon Giles blir Tyréns nya Englandschef.

Fokus på digitala lösningar med ett globalt perspektiv
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/simon-giles-blir-tyrens-nya-englandschef-27285

Hon blir Tyréns nya Sverigechef

Har haft stor betydelse för bolagets utveckling.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-blir-tyrens-nya-sverigechef-27284

Hon tar mångfaldsarbetet in i Galaxen Bygg

Monica Westerberg, mångfaldschef på Skanska är ny ledamot i Galaxen Bygg.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-tar-mangfaldsarbetet-i-galaxen-bygg-27283

Stockholm kopplar ihop 
nyanlända och byggare

Yrkessvenska viktigt verktyg.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/stockholm-kopplar-ihop-nyanlanda-och-byggare-27276

Från kommun till konsult

Stina Pettersson blir projektledare på Ramboll.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/fran-kommun-till-konsult-27250

Bok om 
beteende ska säkra bygget

"Byggbranschen har en större riskexponering."
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/bok-om-beteende-ska-sakra-bygget-27221
Anna Kullendorff

Humlegården rekryterar från Profi

Anna Kullendorff är ny affärsutvecklingschef.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/humlegarden-rekryterar-fran-profi-27244

Tegelarkitektur i fokus vid nya fastighetsinvesteringar

Annons.
Eftersom det är en långtidshållbar, estetisk och totalekonomiskt fördelaktig lösning.
http://byggindustrin.se/sponsrat/bygg-i-tegel/tegelarkitektur-ar-i-fokus-vid-nya-fastighetsinvesteringar-26945
Andreas Finnstedt

Ny chef på Schneider Electric i Sverige

Ska arbeta med IoT-plattform.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ny-chef-pa-schneider-electric-i-sverige-27241

Han blir Tyréns nya Englandschef

Ledande röst inom Smart Cities.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-blir-tyrens-nya-englandschef-27219

Sten ny vd i betongbranschen

Leder Abetong och Contiga.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/sten-ny-vd-i-betongbranschen-27215