Meny
  • ”Om ett svenskt företag kan tänka sig att hjälpa till med 60 000-100 000 kronor så kan Ingenjörer utan gränser hjälpa till att bygga en regnvattentank på en skola med mellan 500 och 1000 elever som helt saknar tillgång till vatten”, säger Marianne Grauers

Hon hoppas locka fler ingenjörer till Afrika

Hon hoppas locka fler ingenjörer till Afrika

Marianne Grauers sade upp sig från jobbet som chef för en verksamhet med 350 medarbetare och drygt 400 miljoner kronor i omsättning. Istället jobbar hon som volontär för Ingenjörer utan gränser i Tanzania.

Fram till nyligen var Marianne Grauers divisionschef för samhällsbyggnad inom RISE (tidigare Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP) i Borås.

– Men jag kände att jag behövde nya utmaningar. Divisionen fungerade bra och jag är mest intresserad av att jobba där det behöver hända saker. Jag är ingen förvaltningschef utan vill ha lite problem och utmaningar att ta tag i, att få verksamhet och ekonomiska resultat att lyfta, säger hon.

Efter uppsägningen förra året tänkte hon först vara ledig någon månad eller två ”men så kom jag på att jag egentligen inte är så himla sugen på att titta på statyer eller ligga på en strand”, berättar hon.

– Så jag kontaktade Ingenjörer utan gränser där jag varit passiv medlem länge. Det slutade med att jag fick ett erbjudande om att åka till Tanzania nio månader, säger Marianne Grauers.

Hon började direkt att försöka lära sig så mycket swahili som möjligt via kurser på internet. Eftersom jobbet är oavlönat har hon hyrt ut bilen och huset hemma i Borås. Ingenjörer utan gränser står för kost och logi. Marianne är inhyst i ett rum på ett hostel för volontärer inne på ett campusområde för flickor i byn Chonyonyo i nordvästra Tanzania, i närheten av Victoriasjön. Detta är en av de fattigaste delarna av landet.

– Många som bor här har låg utbildning och är undernärda. Man äter för att bli mätt, inte för att det är gott. Det är samma mat varje dag, kokbanan, majs och bönor, även på kontoret där jag är. Nästan ingen odlar till exempel mer vitaminrika grönsaker, de har inte råd med fröna. Det är klart att förhållandena är helt annorlunda mot hemma, men innan jag åkte iväg bestämde jag mig för att det som duger åt dem måste duga åt mig.


Nyttigt att vara sysslolös

På kvällarna går ingen ut. Det finns ingen TV, inget internet och det är ofta strömavbrott. Då väntar lite rapportskrivning offline, läsning, tvätta upp för hand och att sy egna kläder med nål och tråd.

– För första gången sedan grundskolan har jag ibland inget att göra. Det är inte tråkigt utan känns snarare som en väldigt nyttig erfarenhet.

Marianne Grauers jobbar delvis tillsammans med en lokal organisation som har ett samarbete med Ingenjörer utan gränser sedan länge. Hon har även fått uppdraget hemifrån den svenska organisationen att ta ett övergripande grepp om hur Ingenjörer utan gränser skulle kunna utveckla verksamheten och göra så mycket bestående nytta som möjligt.

– Intuitivt när jag är ute på skolor känner jag att nu köper jag ett par hundra skor till barnen. Men det som händer då är att de får skor, men inte hjälp att ta sig ur fattigdomen.

Till Marianne Grauers uppgifter hör att resa runt till de 18 fattigaste skolorna i området och kartlägga vad som skulle behöva göras byggnadsmässigt. Att kunna installera fler regnvattentankar är ett av målen och något som hon skulle vilja få igång ett program för finansiering av.

– I början tänkte jag på hur risiga lokalerna var. Inget fönsterglas, ingen el och hundra barn i ett klassrum för trettio. Men nu inser jag att el är väldigt underordnat om man inte har rent vatten. Varje år är det ett antal barn som inte kommer tillbaka till skolorna här. De har dött i sjukdomar som sprids via dåligt vatten. Andra missar skolan då de måste hjälpa till att gå långa sträckor till brunnar, eller är hemma för att de har magproblem.


Handleder studenter

I sommar kommer tre svenska studenter som Marianne Grauers ska handleda, hon hjälper till att som oberoende part revidera ett projekt som Sida och Vi-skogen har tillsammans med den lokala NGO:n och hon har även hjälpt till med vissa utredningsuppgifter på flickskolan där hon bor.

– Jag försöker vara en förebild för det är inte vanligt att kvinnor blir ingenjörer här. Jag träffade en kvinna som utbildat sig till processingenjör efter att ha fått inspiration från andra kvinnor som varit här via Ingenjörer utan gränser, sådant är kul att höra.

Marianne Grauers har redan olika idéer på hur Ingenjörer utan gränser skulle kunna intensifiera sitt arbete. Genom att sammanställa information om skolorna hon reser runt till hoppas hon att svenska företag ska få ett ökat intresse av att satsa på en ”fadderskola”.

– Även en liten summa pengar i svenska mått mätt gör stor nytta här. Till exempel så räcker femtusen kronor till undervisning, boende, mat och läroböcker på den internatskola där jag bor.


Vill starta fadderverksamhet

Hon skulle även vilja få igång en fadderverksamhet riktad mot elever på internatskolan för fattiga och föräldralösa flickor och hoppas att fler svenska företag även kan tänka sig att oftare låna ut personal till olika projekt som Ingenjörer utan gränser driver. Det går bra att bidra hemifrån Sverige, en del företag bjuder på sin arbetstid men vissa anställda jobbar på sin fritid med att till exempel ta fram ritningar.

– Bara några timmars expertkunskap kan betyda så mycket. Det behövs fler med erfarenhet som jobbar för Ingenjörer utan gränser. Studenterna är fantastiska men det behövs också de som handleder dem.

I slutet av september är det hemresa för Marianne.

– Jag kommer verkligen att sakna folket här. Alla är så otroligt generösa trots att de inte har så mycket och de har alltid tid över om man undrar något.

Marianne Grauers

Utbildning: Civilingenjör i samhällsbyggnad (väg- och vatten), doktorerade sedan i betongbyggnad/konstruktionsteknik på Chalmers.

Karriär: Började jobba 10 år på NCC och kom ganska snabbt in i tjänster som ledare och linjechef. Fick jobba med projekt från idé till genomförande och mycket kundfokus och affärstänk. Därefter jobbade jag cirka 6 år inom transportsektorn både som chef för infrastrukturverksamheten på VTI (Väg- och transportforskningsinstitutet) och sedan på Vägverket/Trafikverket. 2010 vd för Glafo, Glasforskningsinstitutet. Ett tidigare dotterbolag inom RISE (f.d. SP, heter idag RISE Glas). Senaste jobbet var som divisionschef för samhällsbyggnad inom RISE.

Familj: Bor själv.

Uppväxt i: Göteborgsområdet.

Bor i: Jan-sept 2018 i ett rum på ett “hostel” för volontärer i byn Chonyonyo i nordvästra Tanzania. I Sverige bor jag i Borås.

Intressen: Privat gör jag gärna saker med händerna som d.v.s. renoveringar i mitt hus, trädgårdsarbete och att konstruera och sy kläder. Egentligen tycker jag det mesta, både yrkesmässigt och privat, är roligt om man gör det tillsammans med trevliga människor. 

Drivkrafter: Jag är resultatinriktad och vill se förändringsarbete ge resultat. Alltså inte bara “snack utan verkstad”. Jag tycker om utmaningar. 

Det här vill jag göra i framtiden: Förmodligen ett chefsjobb med verksamhetsansvar och budgetansvar. Jag har insett att även om jag är ingenjör så uppskattar jag mest människorna på en arbetsplats och kunderna. Eller så landar jag i något utmanande jobb som är helt annorlunda än det jag tror idag och det blir jättebra...

Ny vice vd på Belatchew

Ledningen för Belatchew Arkitekter har utsett Per Ångquist till ny vice vd.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ny-vice-vd-pa-belatchew-27650

“I början handlade det mer om sexism”

När NCC:s kvinnliga nätverk startade handlade mycket om hygienfaktorer som sexism.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/i-borjan-handlade-det-mer-om-sexism-27609

Ramboll rekryterar från NCC

Tara Wood ska arbeta med avancerad grundläggning, forskning och innovation.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ramboll-rekryterar-fran-ncc-27614

Så slipper du spilla tid på usla möten

Sylvia Nylin guidar chefer och organisationer till effektivare möten.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/sa-slipper-du-spilla-tid-pa-usla-moten-27579

Ny regionchef på Ömangruppen

Ömangruppen har rekryterat Pär Frostberg från Purac.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ny-regionchef-pa-omangruppen-27600

Krister Arnaryd på ny post

Ska utveckla Sciors erbjudande inom geografisk informationsteknik för samhällshällsbyggand
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/krister-arnaryd-pa-ny-post-27596

Hon ska stärka Liljewalls hållbarhetsarbete

Matilde Unge är ny hållbarhetsstrateg på Liljewall arkitekter.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-ska-starka-liljewalls-hallbarhetsarbete-27589

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Nya riksarkitekten blir ordförande för Rådet för hållbara städer

Tillträder den 1 januari 2019.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/nya-riksarkitekten-blir-ordforande-radet-hallbara-stader-27587

Hanna 
hittade 
rätt väg i 
Tyskland

Klimatet höll kvar ingenjören i Stuttgart.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/hanna-hittade-ratt-vag-i-tyskland-27536

Link får ny gruppchef i Malmö

Link arkitektur rekryterar Kristina Åkerlund.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/link-far-ny-gruppchef-i-malmo-27554