Meny

Hon har solceller i blick

Hon har solceller i blick

Anna Svensson talade för en tid sedan för 1 900 personer på Women In Tech i Stockholm. Solcells­takpannan som hon har utvecklat var en del i presentationen.

Women In Tech är en internationell sammankomst med syfte att locka kvinnor att välja en teknisk utbildning och inspirera kvinnor som redan finns i branschen. Anna Svensson fick chansen att tala och berättade om vägen från civilingenjör i teknisk design, via jobbet som produktutvecklare på Ikea, till jobbet på Soltech Energy.

– Jag kände att jag helst ville utveckla produkter som gör skillnad för miljön, säger hon.

Det är bara fyra år sedan Anna Svensson tog examen men hon har redan hunnit utveckla en egen takpanna med integrerade solceller.

– Takpannan är estetiskt tilltalande. Den är enkel att lägga och folk förstår sig direkt på den. Men det är inte mitt patent. Det tillhör företaget Soltech som jag jobbar på eftersom jag har utvecklat den under de tre år som jag har jobbat där, säger hon.


Finns i Vallastaden

Pannan lanserades i våras och finns nu på tak ibland annat Vallastaden i Linköping och på ett äldre flerbostadshus som renoverade sitt tak i Hägersten i Stockholm. Till att börja med kartlade företaget om det gick att tillverka takpannan i Europa, men det var svårt att få ihop kalkylen för rätt pris och snabb leveranstid. Valet föll då, som för så många andra, på att vända sig mot Kina. Sedan dess har Anna Svensson rest dit många gånger, förra året blev det ungefär en resa varannan månad.

– Det var svårt även där att hitta en passande leverantör till att börja med. Men efter en del jobb har vi ett samarbete med ett väldigt bra företag.

Samarbetet med Kina har lett till lite udda arbetstider. När Anna Svensson inte är på plats i Kina kan det ändå krävas att hon är vaken kinesisk tid under de mest intensiva perioderna.

– Då går jag upp klockan fyra på natten och jobbar till ungefär klockan nio på morgonen för att kunna maila och tala på Skype. Det känns som ett måste, annars går det ett helt dygn innan man får svar.


Kina inspirerande

Att jobba med Kina är inspirerande. Anna Svensson beskriver sina samarbetspartners som respektfulla och väldigt kompetenta. Att de har blivit ett föregångsland vad gäller solceller är redan känt för de flesta. Även om Sverigemarknaden är intressant för Soltech Energy så är det i Kina som de säljer mest. Den största solcellsanläggningen som existerar i Sverige ligger enligt Anna Svensson på 2,7 megawatt. I Kina har Soltech i samarbete med ett joint venture-bolag satt upp anläggningar på totalt 29 megawatt och de har enskilda projekt på 8 respektive 13 megawatt klara för byggnation.

– Förra året installerades det totalt hundra gigawatt globalt, varav mer än femtio procent installerades i Kina. Tillsammans med vårt samverkansbolag sätter vi upp standardsolceller i Kina. Vi finansierar, bygger och sköter anläggningarna och säljer sedan elen till fastighetsägaren på 20–25 årsavtal. Utöver intäkterna från elförsäljningen får vi bidrag från staten och regionen.


Kommer slå igenom mer

I framtiden tror Anna Svensson att solceller kommer att slå igenom mycket mer i fasad och takmaterial. Hon hoppas även på att det kommer att ställas högre krav på förnyelsebara energikällor på statliga och kommunala byggnader.

– Dessutom tror jag att de som designar husen kommer att bli mer medvetna om hur de ska se ut för att kunna utnyttja solen optimalt. De husen ser lite annorlunda ut, till exempel med en större yta mot söder och att man lägger ventilation och annat mot norr.

Vinälskande vandrare

Namn: Anna Svensson.

Utbildning: Civilingenjör med inriktning design och produktframtagning, KTH, 2014.

Karriär: I dag utvecklingsansvarig och produktutvecklare av Soltech Shingel (anställd 2015). Tidigare produktutvecklare på Ikea (2014), egenföretagare som konsult för KTH (2015), har tillsammans med ett team utvecklat en prototypbil med vätgas och bränslecell som presenterades för president Obama under hans besök i Stockholm (2013).

Uppväxt i: Sätofta, Skåne.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Familj: Sambo Per i Stockholm och mamma, pappa och bror i Skåne.

Fritidsintressen: Friskidåkning, vin, vandring och camping.   

WSP rekryterar regionchef

Återvänder till konsultbranschen efter några år hos Trafikverket.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/wsp-rekryterar-regionchef-28038

Bygghandel får ny Sverige-vd

Från färgleverantör till Bygma.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/bygghandel-far-ny-sverige-vd-28020

Nya rekryteringar på BIM-företag

Öppnar nytt kontor i Malmö.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/nya-rekryteringar-pa-bim-foretag-28015

SBUF:s vd går vidare

Ruben Aronsson tillträder sin nya tjänst den 1 augusti.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/sbufs-vd-gar-vidare-28008

Lindbäcks ägarfamilj blir större

Systrar kliver in som delägare i familjeföretaget.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/lindbacks-agarfamilj-blir-storre-28007

Infranord hämtar vd från NCC

"Starkt fokus på säkerhet och lönsamhet"
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/infranord-hamtar-vd-fran-ncc-27983

Så lockar du fler kvinnliga arbetsledare

Examensarbete ger förslag på hur bristen på kvinnliga arbetsledare ska lösas.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/sa-lockar-du-fler-kvinnliga-arbetsledare-27957

SGBC får ny vd

Lotta Werner Flyborg tar över ledarskapet.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/sgbc-far-ny-vd-27973

Han ska fördubbla bostadsbyggandet

Riksbyggen får en ny regionchef.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/han-ska-fordubbla-bostadsbyggandet-27972

Han är Stenas nya fastighetschef

Kommer närmast från Wallenstam.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/han-ar-stenas-nya-fastighetschef-27969