Meny

Guldhusvinnare mot nya mål

Guldhusvinnare mot nya mål

Det blev Petter Bengtsson som prisades för sitt ledarskap och utsågs till årets mottagare av Guldhuset. Nu blickar den 28-årige vd:n framåt med visionen att lyfta både det egna företaget till nya höjder – och Sverige som innovationsland.

Under Ledarskapsdagen på Chalmers den 25 april stod det klart att Petter Bengtsson, vd för Zynka BIM, var den av fyra nominerade som skulle tilldelas CMB:s utmärkelse Guldhuset. Själv blev han delvis överraskad, samtidigt som han visste med sig att han har gjort ett bra jobb som ledare.

– Det är lite både och. De andra nominerade var också tunga kandidater. Samtidigt vet jag att det vi gör i Zynka fungerar väldigt bra. Med den kultur vi har är det otroligt enkelt att leda företaget, säger Petter Bengtsson.

Just kulturen inom organisationen var en av de grundpelare som han tog upp i det anförande han höll i samband med prisutdelningen. Tillsammans med engagemang och värderingar är det den viktigaste framgångsfaktorn för ett bra ledarskap.

– Det är otroligt viktigt att vara ”true to yourself”, det gör att man engagerar medarbetarna. Utan en bra kultur på företaget är det svårt att nå målen, säger han och berättar att innovationsfokus och att se till att alla har roligt på jobbet också är viktigt.

Bland sina förebilder nämner Petter Bengtsson Ikea-grundaren Ingvar Kamprad liksom Apples grundare Steve Jobs och Elon Musk, grundare av Space X och Tesla. På det mer närmare planet finns hans mamma, ledare inom Ikea-sfären, och sambon som är studiochef på ett arkitektkontor.


Blev vd inom ett par år

Petter Bengtsson kom till Zynka BIM som VDC-ingenjör 2015 och blev inom ett par år vd på företaget. Dessförinnan har han arbetat som snickare, med bygg- och fastighetsförvaltning för att så småningom utbilda sig till byggnadsingenjör och VDC-ingenjör.

Även om han ser Guldhuset som en extra sporre i sitt ledarskap har han siktet fast inställt på framtiden. En stor utmaning i Sverige är de dyra byggkostnaderna. Det är 60 procent dyrare att bygga här än genomsnittet i Europa. I och med att branschens produktivitet är så pass eftersatt finns det också mycket att göra för att förbättra den, menar han.

– Man har ju en inre vision om framtiden. I det korta perspektivet ska Zynka växa till 100 personer och på så vis lyfta produktiviteten i bygg- och fastighetsbranschen i Sverige. Då kan vi också lyfta Sverige som innovationsland, säger Petter Bengtsson.

På längre sikt är det hela världen som han vill ha som sin spelplan.

– Min drivkraft är att jobba globalt med de här frågorna, säger han.

Petter Bengtsson

Ålder: 28 år.

Utbildning: Byggnadsingenjör.

Karriär: Byggnadsingenjör, Okidoki Arkitekter 2012–2015, VDC Ingenjör, Zynka BIM 2015–2016, COO, Zynka BIM 2016–2017, CEO, Zynka BIM 2017- nu.

Uppväxt i: I skogen utanför Virestad utanför Älmhult i Småland.

Bor: Göteborg, i Linnéstaden.

Intressen: Familjen – livet tillsammans med sambo och son, diverse upptåg/resor med vänner och familj, tech och digitalisering både i arbetet och på hemmaplan, renovering av lägenheter eller bygga/gräva/skapa saker där utrymme finns, skidåkning, fotboll – och på sistone nygammalt intresse i veteranmopeder.

Detta vill jag jobba med i framtiden: Där det händer – det vill säga där jag kan påverka mig och min omgivning positivt genom innovation.

Drivkrafter på jobbet: Att ha kul och tillsammans uppnå saker som förändrar, detta genom att ge utrymme och hjälpa unga talanger nå sin fulla potential.

Juryns motivering

"Petter är besjälad av hållbarhet och vill med digital teknik förändra och effektivisera processerna inom samhällsbyggnad. Med innovationsförmåga och entreprenörskap målar han visionerna som skapar engagemang hos medarbetare och kunder. Hans ledarskap bygger en kultur som tar tillvara medarbetarnas önskan att bidra till något stort och viktigt för branschens utveckling och får dem att växa och utveckla sina drivkrafter. 'Har vi roligt så blir bra grejer gjorda' är Petters motto."

Det här är Guldhuset

Priset delas ut av CMB, (Centre for Management of the Built Environment) i samarbete med Tidningen Byggindustrin, Byggherrarna, Fastighetsägarna, Svenska Teknik- och Designföretagen
och Sveriges Byggindustrier. Priset syftar till att stimulerautvecklingen av ledare inom samhällsbyggnadssektorn.

Hämtar entreprenadexpert från Skanska

Fatoma Hafström blir jurist på Foyen Advokatfirma.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hamtar-entreprenadexpert-fran-skanska-27550

Ny chef på nytt konsultkontor

Johan Peetz är chef för infrastruktur på Norconsult i Helsingborg.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ny-chef-pa-nytt-konsultkontor-27543

Från Aros till Blooc

Arkitekten Christoffer Baudou går till ny arbetsplats.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/fran-aros-till-blooc-27542

Hon blir ny anläggningschef på Peab

Tidigare biträdande affärsområdeschef.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-blir-ny-anlaggningschef-pa-peab-27524

”Det var ett yrke jag aldrig hade tänkt på”

Isabellestipendiaten Mathilda sadlade om till plåtslagare.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/det-var-ett-yrke-jag-aldrig-hade-tankt-pa-27502

Ny affärschef för Installation på Tyréns

Får helhetsansvar för sju avdelningar.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/ny-affarschef-installation-pa-tyrens-27516

Hon är Erlandssons nya affärsutvecklare i Mitt

"Kundfokus och kvalitet viktigast."
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-ar-erlandssons-nya-affarsutvecklare-i-mitt-27514

Lyckad matchmaking på Nackademin

Studenter och byggföretag möttes på yrkeshögskolan.
Karriär
http://byggindustrin.se/artikel/karriar/lyckad-matchmaking-pa-nackademin-27475

HR-chef tillbaka till byggbranschen

Helena Karlsson tar plats i Veidekkes ledning i Sverige.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hr-chef-tillbaka-till-byggbranschen-27494

Hon axlar vd-rollen i Einar Mattsson Byggnads

Tar över vid årsskiftet efter sju år i koncernen.
På nytt jobb
http://byggindustrin.se/artikel/pa-nytt-jobb/hon-axlar-vd-rollen-i-einar-mattsson-byggnads-27465