Meny

Vidare och modernare kostym på 1960-talshus

Vidare och modernare kostym på 1960-talshus

På Blekingegatan på Södermalm i Stockholm har den tredje etappen av påbyggnaden av kvarteret Obelisken 29 förändrat hela gatans karaktär. Nu nomineras projektet med 15 nya lägenheter i en befintlig huskropp och 20 nya taklägenheter till Årets Bygge 2016.

För ett år sedan var kvarteret Obelisken 29 på Södermalm i Stockholm ett typiskt 1960-talskvarter. Nu har den 90 meter långa gula längan brutits upp i fyra delar, varje del med sin egen färg, och huskroppen har försetts med två nya våningsplan med sammanlagt 20 nya lägenheter med terrasser uppe på taket. Man har också byggt 15 nya bostäder i en redan befintlig huskropp.

– Jag tror att man kommer att lägga märke till fasaden. Nu ser det ut som att det är fyra nya hus, säger Anders Bergman, Stockholmia, som har varit bygg- och projektledare och beställarombud för projektet.

Bostäderna på taket har en fasad i handgjort tegel i fyra olika kulörer från tegelbruket Petersen Tegl i Danmark och samma material går igen i gatunivån och på så sätt binds husets olika delar samman på ett fint sätt.

– Fasaden får liv. Jag är glad över att vi kom överens om det här. Tegel är ett material som ger pondus och karaktär, säger Ola Rune, arkitekt.

Halva tegelstenar

Men byggarna har fått jobba hårt för den fina fasaden. Alla tegelstenar är klyvda på mitten för att huset ska klara att bära tyngden.

De nya bostäderna är signerade arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune. Det är arkitektkontorets första flerbostadshus och fastighetsägaren Peter Johnzons bolag Bygg- och Fastighets AB Järntornet har gett dem fria tyglar. Arkitekterna har även designat en stor del av den fasta inredningen i lägenheterna.

– Det är första gången vi gör ett projekt i den här skalan och därför har vi lagt extra krut på det, säger Ola Rune.

Specialtillverkade skjutdörrar, trappräcken, dörrknoppar och fönsterbrädor ger speciell karaktär till lägenheterna som finns i storlekarna 33 till 155 kvadratmeter.

Materialen har varit viktiga.

– Vi har varit extra noggranna och lagt ovanligt stor vikt vid materialen när vi har designat handtag och knoppar. Vi har också designat de tapeter som används i lägenheterna. Det är viktigt att vi lämnar ifrån oss något som kan åldras ärligt, som funkar att renoveras om 50 år. I dagens byggande är detta ofta bortrationaliserat. Jag hoppas att några av lägenheterna lever kvar i samma stil om 30–40 år, säger Ola Rune.

Tredimensionell fastighetsbildning

Påbyggnaden av kvarteret Obelisken har varit möjlig genom tredimensionell fastighetsbildning. Fastighetsägaren Peter Johnzon började fundera på möjligheten att bygga på kvarteret redan i på 1990-talet, men först när reglerna för tredimensionell fastighetsbildning trädde i kraft var det möjligt att göra allvar av planerna.

– Beslutet att bygga på kvarteret är dels affärsmässigt drivet, dels av samhällsplikten – att faktiskt bygga där man kan göra det. Jag ser också att det här blir en uppvärdering av hela kvarteret. Det är väldigt roligt att vara med och göra något vackert som man kan vara stolt över, säger Peter Johnzon.

När man bygger mitt i Stockholm och på en redan befintlig byggnad är det mycket att ta hänsyn till. Staden har tydliga regler för hur man får bygga och så tillkommer förstås vanliga krav för brandskydd, akustik och tillgänglighet.

– Det är inte helt okomplicerat att uppfylla alla myndighetskrav när man bygger med lätt byggnadskonstruktion som i det här fallet. Akustiken är en sådan del, där vi bland annat har byggt som rum i rummet för att inte ljud ska fortplanta sig mellan lägenheterna. När man bygger nytt kan man lösa sådana problem på andra sätt genom exempelvis en tyngre stomme eller genom att vara friare i våningshöjden, säger Daniel Boberg, på generalentreprenören Båge Bygg.

I augusti 2014 kunde bygget dra igång. Generalentreprenör för bygget blev Båge Bygg. På så sätt blir påbyggnaden av Obelisken 29 kulmen på ett 15 år långt samarbete mellan fastighetsägaren Peter Johnzon och byggaren Michael Båge. Den goda personkännedomen mellan parterna har inneburit en stark ansvarskänsla och korta vägar till beslut i projektet. Att arkitekten Claesson Koivisto Rune dessutom har sitt kontor i samma kvarter har gjort samarbetet extra smidigt och att lösningar på problem aldrig har varit längre än en ”promenad eller ett samtal bort”.

– Det uppstår alltid saker i ett projekt och det måste det få göra. Men jag tycker att det har funnits en höjd i bygget för att diskutera saker och där vi som arkitekt har fått vara med och tycka till under byggprocessen. Det är ovanligt, säger Ola Rune.

Knepig konstruktion

Att bygga på en redan befintlig byggnad är svårare än att bygga nytt – man har hela tiden den ursprungliga byggnaden att förhålla sig till och alla väggar måste ligga där de kan ligga vad gäller lasterna. Här har konstruktörerna Håkan Backlund och Kerstin Berggren Frånlund på Hillstatik haft en mycket viktig roll.

– Konstruktionen är knepig. Det är svårare och en större byggteknisk utmaning att bygga på en befintlig byggnad än att bygga nytt. För att kunna göra påbyggnaden på huset var vi tvungna att få ner lasterna på befintliga bärandeväggar, berättar Daniel Boberg.

Byggarna fick riva en våning där det tidigare var mest installationer. Dessa flyttades ner i källarvåningen. Den nya konstruktionen vilar på en stålstomme som går ner på det bärande bjälklaget. Mellan det befintliga huset och påbyggnaden byggdes ett installationsgolv ungefär en halv meter högt. På stålskelettet ligger ett bjälklag i massivträ och där ovanpå har sedan de nya bostäderna byggts.

Påbyggnaden av Obelisken 29 har gjorts medan de befintliga hyresgästerna har bott i huset. Det har krävt extra hänsyn från byggarnas sida, men förstås medfört vissa störningar för de boende. Bland annat var man tvungen att stänga av hissarna under sju veckor medan hisschaktet förlängdes två våningar.

– Jag tycker att hyresgästerna har klarat det väldigt bra. De vet att de kommer att kompenseras och eftersom det här är tredje etappen vet de att byggandet har ett slut, säger Anders Bergman.

Logistiken har varit ett annat knivigt kapitel.

– Det är trångt att bygga i staden, konstaterar Daniel Boberg.

Totalt har 300 lastbilar med utriven betong körts från bygget och ungefär lika många leveranser med nytt material. Ur arbetsmiljösynpunkt har projektet klarat sig utan några allvarliga olyckor eller skador.

– En stukad fot och någon plåstrad tumme är det enda, säger Daniel Boberg.

Nu börjar projektet närma sig färdigställande. Fortfarande är det en del att göra, men den 16 december är det slutbesiktning.

Obelisken i korthet

Byggtid: Cirka 17 månader.

Entreprenadform: Generalentreprenad.

Byggherre: Bygg- och Fastighets AB Järntornet.

Entreprenör: Båge Bygg.

Arkitekt: Claesson Koivisto Rune.

Konstruktör: Hillstik.

VVS: Värmex Konsult.

Ventilation: Gösta Schelin.

Rör: Carl Hanssons Rör.

El: Carls Elektriska.

Brand: Brandkonsulten.

Akustik: Akustikbyrån.

Rivning: Riviära team.

Kran/hiss: Janzéns Byggmaskiner.

Brandisolering: Stuckbema.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2016. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Hon har målet att bromsa renoveringshetsen

Sofia Meurk arbetar för omredning av bostadsbeståndet.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-har-malet-att-bromsa-renoveringshetsen-26968

Ultramodernt kommunikationssystem

Imponerande teknik i nya Mercedes-Benz Sprinter.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ultramodernt-kommunikationssystem-26918

"Vi har en lång historia med oss i bagaget"

Koncernchef Kari Kauniskangas om YIT:s framtid efter förvärvet av Lemminkäinen.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vi-har-en-lang-historia-med-oss-i-bagaget-26914

Svenska framgångar i Brexitland

Whites erfarenheter av prefab ses som tillgång av britterna.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/svenska-framgangar-i-brexitland-26916

Bluffakturor – så skyddar du dig bäst

Högsäsong för vilseledande erbjudanden i brevlådan.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bluffakturor-sa-skyddar-du-dig-bast-26893

Eshaq kan få lämna Sverige efter mejlmiss

Myndighetsschabbel kan leda till utvisning av Dipartlärling
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/eshaq-kan-fa-lamna-sverige-efter-mejlmiss-26885

Heléne Lundmarks nisch – modulhus-entreprenör

Heléne Lundmark satsar på stålmoduler.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/helene-lundmarks-nisch-modulhus-entreprenor-26854

Tegelarkitektur i fokus vid nya fastighetsinvesteringar

Annons.
Eftersom det är en långtidshållbar, estetisk och totalekonomiskt fördelaktig lösning.
http://byggindustrin.se/sponsrat/bygg-i-tegel/tegelarkitektur-ar-i-fokus-vid-nya-fastighetsinvesteringar-26945

Paris kommer i OS-form med BIM

Området runt Eiffeltornet ska anpassas för tävlingsgrenar.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/paris-kommer-i-os-form-med-bim-26852

BIM ger viktiga förutsättningar för förvandlingen

Exakt modell har tagit tusentals timmar att skapa.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bim-ger-viktiga-forutsattningar-forvandlingen-26853

"Alla delar av NCC kan göra ett bättre resultat"

Tomas Carlsson om sin nya vd-roll.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/alla-delar-av-ncc-kan-gora-ett-battre-resultat-26814