Meny

Väl tilltagna hyresrätter med Vänern runt knuten

Väl tilltagna hyresrätter med Vänern runt knuten

Litet och yteffektivt brukar vara mantrat för hyresrätter. Men i Mariestad har det kommunala bostadsbolaget Mariehus gått mot strömmen. Intill Vänerns strand ståtar deras flaggskepp Strandgården med 37 generösa bostäder där i stort sett alla har enorma balkonger och uterum. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2016.

Vägen till att få bygga hyresrätterna i Strandgården var ganska lång och lite motsträvig. Det tog tio år och fyra kommunalrådsbyten innan Mariehus lyckades köpa loss marken intill Vänerns strand och Jonas Hedberg, bolagets vd, äntligen kunde förverkliga sin dröm om att bygga en riktig märkesbyggnad med fina hyresrätter i Mariestad. 2013 gick köpet igenom och bolaget kunde påbörja arbetet. Tillsammans med Ragnar Olsson, bygg- och projektledare med eget bolag, tog Mariehus fram ett underlag för upphandlingen.

– Vi gick ut med ett förfrågningsunderlag där vi tydligt angav vad vi var ute efter, berättar Ragnar Olsson.

De fick in tre helt olika anbud, där bland annat priset skilde sig stort mellan förslagen.

– Vi köpte det dyraste. I den utvärderingsmall jag har gjort ingår inte bara pris, utan även andra faktorer som möblerbarhet och uthyrbar yta exempelvis, och med den poäng vi satte blev detta det bästa alternativet. Eftersom vi följde vår mall till punkt och pricka blev det inga överklaganden. Gör man så måste man inte handla upp till lägsta pris, som ofta är en kritik mot LOU, säger Ragnar Olsson.

Har flyttat från villor

Uppdraget gick till NCC och CH Arkitekter som tagit fram ett gemensamt förslag. Att välja att bygga lyxiga hyresrätter i en ort som Mariestad med omkring 25 000 invånare kan tyckas våghalsigt.

– Visst var vi lite oroliga – kommer vi att få det uthyrt? Men allmännyttan ska vara till för alla och det här var också ett sätt för Mariehus att locka folk från kringliggande kommuner, säger Jonas Hedberg.

Enligt Jonas Hedberg kommer cirka hälften av dem som nu bor i huset från andra kommuner och många andra har flyttat från villor i Mariestad.

Innan spaden kunde sättas i backen för Strandgården fick man dock dra projektet genom maskineriet ännu en gång. Detaljplanen reglerar en total höjd på byggnaderna och bygglovet överklagades. Tillsammans med arkitekten och installatörerna startade NCC processen att förädla projektet. Arkitekten fick arbeta om huset lite grand, eftersom bygglovet överklagades bland annat till följd av husets höjd, vilket försenade byggstarten cirka tre månader.

– Vi har jobbat fram det slutliga förslaget som ett team, säger Jan Sahl, projektchef NCC.

Arkitekt Ulf Johansson berättar hur de bland annat fick trixa en del med bjälklagshöjderna för att få ihop det. Det innebar bland annat att installationerna inte har gjutits in i betongbjälklaget utan ligger ovanpå HDF-bjälklagen under golvet i varje lägenhet.

– Det var en lösning vi kom på tidigt i projektet. Det är ett rationellt bygge rakt igenom och bland annat ville vi minimera mängden platsgjuten betong i huset med tanke på torktider och annat, berättar Jan Sahl, projektchef NCC.

I och med tidsförskjutningen på grund av överklagandet blev tidsaspekten en utmaning för entreprenören. För att hålla den totala byggtiden på 14 månader tvingades de bland annat göra grundläggningen under vintern.

Flytande bastu

Bygget av Strandgården har visat prov på samverkan av bästa slag. Bygg- och projektledare Ragnar Olsson, som har varit med på varenda byggmöte, vittnar om korta protokoll från mötena – något som han anser visar på en mycket god samverkan utan några problem.

Strandgården är tänkt att vara ett hus som sticker ut och syns på platsen – ett landmärke i staden. Den marina kopplingen är tydlig. De generöst tilltagna balkongerna på mellan 30 och 60 kvadratmeter hänger som livbåtar ut från huskroppen och färgsättningen i marinblått och vitt med detaljer som liknar teak leder också tanken mot hav och båtliv.

De stora balkongerna är det som varit svårast med konstruktionen.

– De är för stora för att kraga ut och vi fick flytta runt lite på de pelare som bär upp konstruktionen så att de skulle smälta in bra och inte skämma byggnaden. På några ställen har vi flyttat in pelaren så att den har blivit ett tillskott på balkongen, säger Ulf Johansson.

Att bygga så nära vattnet ställer frågor kring framtida översvämningsrisker och klimatförändringar. Men Strandgården är byggd på rent berg och det har inte krävts någon speciell konstruktionslösning på grund av det vattennära läget även om källarvåningen är i vattentät konstruktion.

– Men det är vanligt i dag, säger Jan Sahl.

Det vattennära läget ger mervärde åt hyresgästerna på flera sätt. Bland annat ingår en flytande bastu och relaxavdelning rakt nedanför huset. Bastun har byggts av byggelever vid Vadsbogymnasiet, och piren som leder ut till den är gjord av sprängsten från husgrunden.

– Vi fick söka tillstånd från länsstyrelsen för att få göra denna. Det är många regler kring häckande fåglar i området, säger Ragnar Olsson.

Redovisning av materialval

Redan 2003 miljöcertifierades byggherren Mariehus. Inför bygget av sitt flaggskepp Strandgården ville bolaget ta ytterligare ett kliv mot hållbarhet. De nya hyresrätterna vid Vänerns strand är utförda enligt Miljöbyggnad, nivå Silver. Det innebär bland annat att alla entreprenörer ska kunna redovisa exakt vilka materialval som har gjorts.

– Bland annat har vi hela tiden kört datormodeller för dagsljus, för att få en balans mellan instrålad och utstrålad energi. NCC Teknik har varit med och utvärderat resultaten och på några ställen har vi bytt ut fönsterstorleken. Det är genomtänkt i alla avseenden, säger Jan Sahl.

De stora balkongerna påverkar också inneklimatet i huset.

– Bland annat har vi dragit nytta av dem för att få solavskärmning, säger Ulf Johansson.

Hos entreprenören NCC är säkerhet alltid högst på agendan.

– Exempelvis släpper vi inte ut utländska entreprenörer på bygget om de inte har fått en arbetsbeskrivning på sitt språk. Vi har inte haft en enda olycka på det här projektet, bland annat på grund av att vi har haft en mycket engagerad platschef, säger Jan Sahl.

Strandgården har kostat 75, 5 miljoner kronor inklusive bastun. För byggherrens del är detta precis som planerat, men för NCC:s del är kostnaderna lite högre än budgeterat. Det beror bland annat på ändringar i lägenheterna som gjorde att de prefabricerade badrumsmoduler som var planerade från början fick ersättas med platsbyggda och att en planerad utländsk stomentreprenad inte blev av som planerat.

– Men det är saker vi är överens om, säger Jan Sahl.

Strandgården i korthet

Totalentreprenör, inklusive mark: NCC Construction Sverige.

Beställare: Mariehus Fastigheter. 

Bygg- och projektledning: Projektplanering Ragnar Olsson. 

Arkitekt: CH-Arkitekter.

Brandkonsult: Skaraborgs Brandkonsult.

Konstruktör: Stiba.

Rörentreprenör: Radiator VVS.

Ventilationsentreprenör: Tofta Plåt & Ventilation.

Elentreprenör: Imtech Elteknik.

Styrentreprenör: Lorentzons Styr.

Stomentreprenör: Kynningsrud.

Plattsättning, parkett: Ottossons Golv.

Målning: Simonssons Måleri.

Bastubyggnad: Vadsbogymnasiet och flytpontoner Svenska Pontonhamnar.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2016. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Västerås byter ångkraft mot nya plusenergihus

WEBB-TV: Nu nomineras plusenergihusen i kvarteret Neptun till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vasteras-byter-angkraft-mot-nya-plusenergihus-27622

”Rålis” anpassas för att möta skyfall

Nya tankar börjar slå igenom i byggsvängen.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ralis-anpassas-att-mota-skyfall-27606

Startskottet för det nya Kiruna är en kristall

WEBB-TV: Den första byggnaden i Kirunas nya centrum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/startskottet-det-nya-kiruna-ar-en-kristall-27595

Han visualiserar framtiden med ny teknik

Juan Gauthier hade jobbat 15 år i spelbranschen innan han började arbeta för Skanska.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/han-visualiserar-framtiden-med-ny-teknik-27577

Stadskärnorna mår bra enligt rapport

Rapporten visar på ökade omsättningar för verksamheterna i flera städers centrum.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stadskarnorna-mar-bra-enligt-rapport-27573

”Sorgebarnet” blev social och hållbar mönsterkåk

WEBB-TV: Bananhuset i Bergsjön i Göteborg nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sorgebarnet-blev-social-och-hallbar-monsterkak-27568

Innovationer och ekologi går hand i hand i Piteå

WEBB-TV: Lusthusbacken i Piteå nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/innovationer-och-ekologi-gar-hand-i-hand-i-pitea-27529

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Samarbete lyfter Helsingborgsområde

WEBB-TV: Närlunda Östra nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/samarbete-lyfter-helsingborgsomrade-27503

Mittpunkt har fått snillrik tätning

WEBB-TV: Tätskiktsbytet på Sergels torg nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/mittpunkt-har-fatt-snillrik-tatning-27482

Massor av massa med industriellt jätteprojekt

WEBB-TV: SCA:s Projekt Helios nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/massor-av-massa-med-industriellt-jatteprojekt-27440