Meny

Tre tycker till om cirkulär ekonomi

Tre tycker till om cirkulär ekonomi

Företag som inte inser affärsmöjligheterna inom cirkulär ekonomi riskerar att bli frånåkta. Lägenhetsförmedlaren Airbnb är ett exempel på hur hotellbranschen tappar andelar världen över. Detsamma kan snart drabba företagen i samhällsbyggnadsbranschen. Vi har bett tre hållbarhetschefer inom samhällsbyggnadssektorn ge sin syn.

Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan:

”Det är bra att branschen vaknat i frågan om cirkulär ekonomi eftersom den är väldigt beroende av stora materialmängder. Det är mycket nytt material som går till spillo på våra byggarbetsplatser, mycket mer än inom annan industri.

Även inom fastighetsbranschen går mycket material till spillo när en hyresgäst flyttar ut och en annan in med nya krav på design. Vi på Vasakronan inser att vi måste se över våra affärsmodeller för att vara konkurrenskraftiga i framtiden.

Vi måste minska vår miljöpåverkan och samtidigt kunna fortsätta att driva lönsamma projekt när råvaror och material blir dyrare och dyrare. Därför har vi bland annat påbörjat ett samarbete med företaget Kompanjonen om hur vi kan använda återbrukat byggmaterial i större utsträckning. Alla projektledare inom Vasakronan har dessutom fått uppdraget att jobba med återbruk i någon form i sina projekt under året.

Av miljöskäl och sociala skäl borde beskattningen av uttag av råvaror kontra beskattningen på arbete ses över. Att använda återbrukat material kräver fler arbetade timmar men lägre konsumtion av råmaterial.”

 

Elisabet Höglund, hållbarhetskonsult, Tyréns:

“Alla pratar cirkulär ekonomi nu. Jag ser cirkulär ekonomi som kretsloppstänk med fokus på lönsamhet där den fysiska resursen inte nödvändigtvis ingår i affärstransaktionen. Detta tänk har funnits länge när det kommer till exempelvis bibliotek och stuguthyrning.

Inom vår bransch tror jag att det kan hända mycket till exempel när det gäller att skapa multifunktionella byggnader och inom mobility management där man skulle kunna öka utnyttjandet av befintlig infrastruktur utan att bygga mer vägar till exempel.

Cirkulär ekonomi handlar också om materialvalsfrågor och att våga satsa i projekteringsskedet för att få billigare produktion och lägre driftskostnader längre fram. LCC (livscykelkostnadsanalyser), BIM och 3D-projektering är viktiga verktyg för att välja lösningar, minska konflikterna mellan olika teknikområden och dokumentera för framtiden.”

 

Agneta Wannerström, gruppchef hållbar affärsutveckling, Skanska:

”Cirkulär ekonomi har varit på tal mycket de senaste åren, i början främst från akademin, men nu har det blivit lättare att förstå hur tänket kan appliceras i byggbranschen. I byggprocessen är det till att börja med viktigt att designa rätt så att byggmaterialen lätt går att återanvända i framtiden. Materialet måste vara miljögranskat och allra helst dokumenterat i BIM för att få till cirkulära lösningar.

Cirkulär ekonomi sätter fokus på att hitta affärsmodellen i kretsloppstänket. Det är positivt om det tilltalar fler som kan hitta ekonomiska motiv för effektiv resursanvändning mellan parterna i en kedja.

Några exempel på hur Skanska tänker cirkulärt är bygget av Nya Karolinska Solna. Eftersom vi även ska drifta sjukhuset i tjugofem år blir designen av sjukhuset, långsiktiga energilösningar och materialval dokumenterade i BIM särskilt viktiga.

Ett annat konkret exempel är ESS i Lund där det går åt stora mängder betong. I stället för att skicka tillbaka betongbilen med lite restbetong kvar i efter varje gjutning säljer vi den betong som blir över på plats. Ett företag gjuter direkt ett slags betongblock som kan användas vid tillfälliga avspärrningar och de är uppe i tusen stycken nu. Det ger inga stora pengar men är ett sätt att skapa en affär av en restprodukt.”

Alaa Alshawa fick fast jobb direkt

Och nu startar han eget
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/alaa-alshawa-fick-fast-jobb-direkt-26067

Superfabriken tar Lindbäcks till ny nivå

Webb-tv: Hustillverkarens nya Piteå-fabrik ska täcka efterfrågan.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/superfabriken-tar-lindbacks-till-ny-niva-26064

Birgitta Govén ska bidra till att göra branschen fossilfri

Sveriges Byggindustriers nya energiexpert.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/birgitta-goven-ska-bidra-till-att-gora-branschen-fossilfri-26029

Knutpunkt laddad för nytt dubbelspår

Webb-tv: Resecentrum i Strängnäs nominerat till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/knutpunkt-laddad-nytt-dubbelspar-26028

Passiv partnering i ort på frammarsch

Webb-tv: Passivhuset Elmeskolan snabbt klar med partnering.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/passiv-partnering-i-ort-pa-frammarsch-25982

Kulverten samlar alla vitala funktioner

Webb-tv: Vallastadens blodomlopp nomineras till Årets Bygge 2018.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/kulverten-samlar-alla-vitala-funktioner-25957

Renaults första stora pickup imponerar

Men likheterna med kollegornas pickisar är stora.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/renaults-forsta-stora-pickup-imponerar-25908

Ångan banade väg för särpräglat hotell

Webb-tv: Från rivningshot till historiskt hotell.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/angan-banade-vag-sarpraglat-hotell-25906

Trafikplatsen som länkar ihop Göteborg

Webb-tv: Miljö och gott samarbete i fokus på Trafikplats Marieholm.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/trafikplatsen-som-lankar-ihop-goteborg-25878

Kompisskapet är inbyggt i trästommen

Webb-tv: Ungbo 12 skapar boendeform för ungas behov.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/kompisskapet-ar-inbyggt-i-trastommen-25847