Meny

Toscana och Brooklyn grund för hotell i Solna

Toscana och Brooklyn grund för hotell i Solna

The Winery Hotel fokuserar på vin och rekreation. Men under byggtiden, som tog ett år från stomresning till färdig byggnad, fanns ingen tid för avkoppling. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2016.

Den som kliver in i The Winery Hotels lobby möts direkt av stora glaspartier in till vintillverkningen. Här ska 8 000 flaskor vin produceras varje år av druvor importerade från Italien. Gästerna kan sedan provsmaka vinet i bar eller restaurang. Eller delta i vinprovningar och föreläsningar om vin. Inspirationen till verksamhet och byggnad kommer från Toscanas vingårdar och Brooklyns industrilokaler. I verkligheten ligger hotellet i Solna tätt intill E4:an.

– Vi har ägt marken i många år och försökt med kontor tidigare utan att lyckas. Sedan fick vi kontakt med Ejnar Söder som var entusiastisk och ville driva hotell här, berättar Per Lindgren, projektchef hos byggherren Fabege.

Från och med januari 2016 är det de tre ägarfamiljerna Östlundh, Söder och Ruhne som ska driva hotellet. I november tar fastighetsägaren Fabege över byggnaden från entreprenören. Detta är Arconas första stora projekt tillsammans med Veidekke sedan de båda företagen gick samman.

I bottenvåningen finns förutom vintillverkningen och lobbyn även en delibutik där man ska kunna köpa med sig råvaror och den mat som även serveras på hotellet. En trappa upp finns konferens, restaurang och kök. Fyra våningsplan rymmer 184 hotellrum som alla har den nakna tegelvägg som finns genomgående både ut- och invändigt i byggnaden.

Stål och synliga rör

Stora fönster med spröjs stärker industrikänslan, liksom stål, slipad betong och synliga rör och installationer. I hotellrummen saknas undertak, betongbjälklagen ligger synliga. På sjätte våningen väntar utepool med bar samt en utskjutande del klädd i corténstål – ett gym som svävar i luften över motorvägen. Att bygga granne med E4:an medförde sina utmaningar.

– Vi fick ta hänsyn till både spränglaster och buller, säger Lars Eriksson, platschef på Arcona.

Avtalet mellan parterna, en totalentreprenad i samverkan, skrevs i april 2014. Stommen började resas i oktober i fjol, vilket innebär att hela byggnaden färdigställdes på ett år.

– Under tiden som stommen restes byggde vi allt vi kunde inne som inte påverkades av vatten, vind och snö. Det handlar bland annat om att vi reste alla prefabricerade väggar i betong mellan hotellrummen och att badrumsmoduler från Italien lyftes in. Så fort stommen var uppe lyftes ett komplett väderskydd på plats på taket så att huset blev tätt snabbt. Åtgärderna förkortade byggtiden, säger Lars Eriksson.

Mycket är prefab. Fasaden exempelvis består av sandwichelement. Dessa är av betong och utanpå har ytterskiktet av tegel gjutits fast i det prefabricerade fasadelementet genom att läggas i botten av gjutformen. Det enda som är platsbyggt är de rumsavskiljande väggarna.

Grundläggningen utmanade

En av de tekniska utmaningarna nämner Lars Eriksson har varit grundläggningen. Alla hisschakt och ställverk ligger under grundvattennivå, vilket gjorde att man fick lov att länspumpa och sätta spont. Det finns även en ledningsrätt för VA, kraft och dagvatten som går rakt under huset, som de behövt ta hänsyn till. Ytterligare en teknisk utmaning har varit att den uthyrningsbara ytan, det vill säga hotellrummen, tar så stor plats i förhållande till totalytan.

– Det har krävt en hel del mer planering vad gäller installationer, säger han.

Under planeringsstadiet byggdes ett fullstort provhotellrum i en kontorsfastighet i Akalla. Här fanns alltifrån inredning till hotellkorridor uppbyggt, vilket var till god hjälp i planeringen.

Lars Eriksson vill framhålla de dagliga morgonmötena som han tycker har varit avgörande för att ro projektet i hamn, från det att stommen restes för ett år sedan till färdig byggnad i dag. Varje morgon klockan sju har en representant för varje aktör och yrkesgrupp samlats. Det har handlat om mellan 20 och 25 personer som suttit ned tillsammans varje dag. Här har tre frågor avhandlats. Den första har gällt säkerheten. Den andra logistiken och den tredje produktionen.

– Vad gäller säkerheten så har jag tagit upp frågan om någon har sett något ute på bygget som skulle kunna utgöra en risk. I och med att alla yrkesgrupper varit på plats har det varit givande. Vi har även haft skyddsrond en gång i veckan, men det är inte tillräckligt. Det hinner hända mycket vad gäller arbetsmiljön under en dag, säger Lars Eriksson.

Dagliga stormöten

Projektet har enligt Lars Eriksson endast drabbats av mindre incidenter och inga allvarligare personskador. Förutom arbetsmiljön avhandlade morgonmötena även hur logistiken med transporter såg ut inför dagen. En anställd jobbade uteslutande med logistik och säkerhetsfrågor. Slutligen togs också frågan om produktionen upp på mötena.

– Där hade jag bara en fråga och det var om det fattades något som gjorde att någon yrkesgrupp inte kunde jobba för fullt under dagen. I och med att vi fick upp det på bordet kunde vi ofta styra om och börja jobba i andra änden. På så vis slapp vi många onödiga stopp i produktionen, säger Lars Eriksson.

Dagliga stormöten gjorde att många kände sig delaktiga. Byggtiden kunde kortas med 10–15 procent tack vare dem är Lars Erikssons bedömning.

– I vanliga fall har man den här typen av möten varje dag när det är kris och behöver komma ikapp. Men jag jobbar sedan en del år tillbaka på det här viset för att förebygga. Det är inga märkvärdiga saker men har stor påverkan, säger han.

The Winery Hotel i korthet

Byggherre: Fabege.

Hyresgäst: The Winery Hotel.

Byggentreprenör: Veidekke/Arcona.

Projektledning: RED Management.

Arkitekt: Archus Arkitekter.

Landskapsarkitekt: WSP.

Stomentreprenör: Strängbetong.

VS-entreprenör: Bravida.

Ventilationsentreprenör: Creovent.

Elentreprenör: TT-Eltjänst.

El-konsult: Eco Konsult.

Markentreprenör: Svevia.

Konstruktör: Hill Statik.

VVS-konsult: Bengt Dahlgren.

Entreprenadform: Totalentreprenad.

Ersättningsform: Löpande med incitament.

Totalkostnad: 310 miljoner kronor.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2016. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Hon tar rätt information till bygget

Föreläsningen fick Linnéa Lepistö att fastna för BIM.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-tar-ratt-information-till-bygget-27989

”Vi har byggt en helt ny fabrik med rätt förutsättningar"

Lindbäcks bygg nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-har-byggt-en-helt-ny-fabrik-med-ratt-forutsattningar-27996

”Beröm är en viktig del 
i framförallt ledarskapet”

Nordan nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/berom-ar-en-viktig-del-i-framforallt-ledarskapet-27997

”Vi tror på en transparens i bolaget"

El-Björn nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-tror-pa-en-transparens-i-bolaget-27998

”Finalisterna i år är väldigt bra"

Juryn om årets nominerade till Årets Leanbyggare 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/finalisterna-i-ar-ar-valdigt-bra-27999

Hon hjälper branschen till höga nivåer

Annelie Söderlind är spindeln i nätet på Peabs kranföretag.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-hjalper-branschen-till-hoga-nivaer-27955

Revolution på gång i USA

IT-entreprenörer på väg att stöpa om byggbranschen
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/revolution-pa-gang-i-usa-27936

Ett dyrköpt kliv i rätt miljöriktning

Volkswagen E-Crafter är en stor skåpbil som enbart drivs med kraften från ett batteri.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ett-dyrkopt-kliv-i-ratt-miljoriktning-27902

Visionär skola utan klassrum och korridorer

WEBB-TV: Skapaskolan i Huddinge nominerad till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/visionar-skola-utan-klassrum-och-korridorer-27901

Hon har 
arbetat sig upp från botten

Från gruvan till samhällsbyggare – i samma företag.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-har-arbetat-sig-upp-fran-botten-27868