Meny

Strömmen tömdes och huset tog form

Strömmen tömdes och huset tog form

För fem år sedan byggdes det nästan ingenting i Norrköping, men nu har staden exploderat av byggprojekt sedan Ostlänken kommit närmare i tid. Ett av stadens minsta nybyggen är prisade ”Katscha” som knixats in i Motala ström på mark sprängfylld av industrihistoria.

För att klara av bygget av Katscha fick man leda om vattenflödet i Motala ström under 17 dagar. 

– Något liknande har inte gjorts sedan man letade efter Palmevapnet, säger Robert Ivarsson, från ansvarige byggherren IBAB.

Solen glittrar skönt i Motala ström som glider under Laxholmsbron ut mot havet. Turisterna kommer i grupper för att besöka museer, restauranger och caféer på Laxholmen.  Målet för många är Arbetets museum som ligger i byggnaden Strykjärnet, en gång utsedd till Sveriges vackraste industribyggnad av Carl Milles. Men många stannar också till och tittar på huset Katscha tvärs över strömmen som stod klart i 2015.

Katscha är byggt på pelare och ser ut att stå på vattnet. Med sin vågade arkitektur med enorma fönster och aluzinkplåt bryter det av mot de industrihistoriska byggnaderna som dominerar kajbebyggelsen.

Exklusivt boende

Huset innehåller bostadsrätter och skiljer sig även därmed ut från resten av bebyggelsen i industrilandskapet, som består av kontor och museer. Boendet är exklusivt för att vara i Norrköping, med etagelägenheter på nästan alla våningar och fönster som är så stora att de nästan såg bisarra ut när de stod på marken, enligt Robert Ivarsson.

Bygget på bergknallen i strömmen möjliggjordes eftersom det finns en gammal detaljplan med turbinbyggnader som stod i strömmen och försörjde industrierna med energi, men som sedan länge är borta.

– Det var bara en parkeringsplats och bussgarage på tomten innan, man tänkte inte ens på att tomten fanns. Det var framsynt av förre stadsarkitekten Dag Johansson att komma att tänka på detta, säger Robert Ivarsson.

Katscha är byggt på pelare och ser ut att stå på vattnet.
Foto: Johanna Norin

Robert Ivarsson startade IBAB 1998 och bygget av Katscha blev hans finalprojekt i företaget. Han har sålt sina aktier och jobbar nu med sitt och hustruns fastighetsbolag. 2012 deltog byggföretaget i en markanvisningstävling och vann. Målet var att skapa en byggnad som följde strömmen och vattenlinjen och Robert vände sig till arkitekterna Kai Wartiainen och Ingrid Reppen. Kai Wartiainen vann som 27-åring arkitekttävlingen för Norrköpings konserthus och fick bygga det ovanliga Louis de Geer-huset i det gamla pappersbruket.

– Jag kände att ska det vara något kul att bygga här så måste man sticka ut lite och Kai är erkänt duktig för att göra lite vågade saker, säger Robert Ivarsson.

Bygget av Katscha var en utmaning. Efter det första ”hinktaget”, som fick ersätta första spadtaget i brist på jord, stötte man snart på patrull då pelararbetet inte alls gick som man tänkt. 80 procent av huset står på pelare i vattnet. Först hade man tänkt använda dykare och gjuta pelarna. Men när tre veckor hade gått och man bara hunnit med tre pelare fick man tänka om.

– Vi insåg att vi måste bli av med vattnet. Då hade jag lite ont i magen kan jag säga. Miljö- och vattendomstolen kopplades in och i maj förra året fick vi klartecken så att vi kunde strypa vattenflödet.

Bäver skapade dramatik

Sagt och gjort. Motala ström blev i princip torrlagd i 17 dygn. Eftersom senaste gången något liknande gjorts var när man sökte Palmevapnet hittade kommunen 400 dumpade cyklar på botten. Det blev också stor dramatik kring en bäver som hade blivit kvar i strömmen och inte kunde ta sig ut. Eftersom det fortfarande rann en mindre del vatten i strömmen fick man pumpa hela tiden under bygget.

– Det var så mycket folk här som stod och tittade så det kan du aldrig tro. Turistbyrån sa efteråt att ”det här borde vi göra oftare”, säger Robert Ivarsson.

Man jobbade i sjutton dygn dag och natt och gjorde resterande pelare, totalt 60 stycken. Bygget fortsatte sedan med fortsatta logistiska utmaningar då man skulle bygga på en yta utan tomt eller parkeringar runt omkring och med två skolor och många skolbarn just intill.

– Vi hade ett litet lager i ett garage intill, men i princip kunde vi bara ta in materialet i exakt rätt tid, säger Robert Ivarsson.

Belönat på Mipim

Trots sin spektakulära utsida har huset en ganska vanlig konstruktion med betongverk och träutfackningsväggar och plåtkassetter utanpå. Det som däremot skiljer sig kraftigt från de andra hus han byggt är att det nästan inte finns några 90-graders vinklar.

– Det räcker ju att titta på huset för att se att det är komplicerat, säger Robert Ivarsson.

Robert Ivarsson hade tidigt en känsla av att Katscha skulle bli något mycket speciellt. Och det fick han kvitto på när huset i mars kammade hem förstaplatsen i kategorin Best Residential Development när Mipim Awards delades ut i Cannes.

– Kommunen anmälde projektet efter godkännande från mig och arkitekterna. Vi blev nominerade tillsammans med tre andra projekt från Europa. Vi åkte till Cannes och fick vara med om att vinna. Det var helt overkligt, säger han.

Som sagt: En bra slutpunkt på karriären med byggföretaget för Robert Ivarsson. Det syns att han är förtjust i skapelsen som han bidragit till, när han betraktar hur Strykjärnets gult inramade fönster speglas i Katschas ännu större fönster som lagts i veck för att ge denna effekt.

Robert Ivarsson ville skapa något extra och därför kontaktade han arkitekten Kai Wartiainen.
Foto: Johanna Norin

Stadsflanören Stine Hee som sitter i solen på en parkbänk och lyssnar på när Byggindustrin pratar med Robert Ivarsson är dock först inte helt övertygad om husets skönhet. Hon tycker det är ett lite för modernt inslag i industrilandskapet och lite för ljust. När hon får höra att det är Robert Ivarsson som byggt huset granskar hon dock huset lite närmare.

– Det är också en unik och elegant byggnad, det med stålet och att den viker sig är fint, tycker hon.

Och att många gillar huset är tydligt, då turistbyrån numera ser det som ett eget turistmål.

– De har tagit med den i sin guide och kommer bygga en liten gångbro för att man ska kunna gå förbi även huset på sin rundvandring runt strömmen, säger Robert Ivarsson.

Västerås byter ångkraft mot nya plusenergihus

WEBB-TV: Nu nomineras plusenergihusen i kvarteret Neptun till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vasteras-byter-angkraft-mot-nya-plusenergihus-27622

”Rålis” anpassas för att möta skyfall

Nya tankar börjar slå igenom i byggsvängen.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ralis-anpassas-att-mota-skyfall-27606

Startskottet för det nya Kiruna är en kristall

WEBB-TV: Den första byggnaden i Kirunas nya centrum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/startskottet-det-nya-kiruna-ar-en-kristall-27595

Han visualiserar framtiden med ny teknik

Juan Gauthier hade jobbat 15 år i spelbranschen innan han började arbeta för Skanska.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/han-visualiserar-framtiden-med-ny-teknik-27577

Stadskärnorna mår bra enligt rapport

Rapporten visar på ökade omsättningar för verksamheterna i flera städers centrum.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stadskarnorna-mar-bra-enligt-rapport-27573

”Sorgebarnet” blev social och hållbar mönsterkåk

WEBB-TV: Bananhuset i Bergsjön i Göteborg nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sorgebarnet-blev-social-och-hallbar-monsterkak-27568

Innovationer och ekologi går hand i hand i Piteå

WEBB-TV: Lusthusbacken i Piteå nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/innovationer-och-ekologi-gar-hand-i-hand-i-pitea-27529

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Samarbete lyfter Helsingborgsområde

WEBB-TV: Närlunda Östra nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/samarbete-lyfter-helsingborgsomrade-27503

Mittpunkt har fått snillrik tätning

WEBB-TV: Tätskiktsbytet på Sergels torg nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/mittpunkt-har-fatt-snillrik-tatning-27482

Massor av massa med industriellt jätteprojekt

WEBB-TV: SCA:s Projekt Helios nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/massor-av-massa-med-industriellt-jatteprojekt-27440