Meny

Starkare Assemblin vill ta helhetsansvar

Starkare Assemblin vill ta helhetsansvar

Installations- och serviceföretaget Assemblin förvärvade nyligen Skanska Installation och står nu redo att ta allt större del av den svenska marknaden, bland annat genom totalentreprenader för installation. ”Totalentreprenad efterfrågas allt mer”, säger Håkan Ekvall, vd för Assemblin ventilation.

Assemblins släkthistoria är nästan lika komplicerad som kungafamiljens och det behövs ett släktträd för att skapa sig en bild av turerna som lett fram till hur företaget ser ut i dag. Så vi lägger fokus i nutid. Det senaste som hände var att Assemblin för två veckor sedan slutförde köpet av Skanska Installation och fick drygt 800 nya medarbetare. Förra veckan träffades företagets ledning för första gången i en gemensam strategikonferens på Arlanda och Byggindustrin passade då på att träffa företagets tre vd:ar.

En stor fördel med förvärvet av Skanska Installation är enligt företagsledningen deras erfarenheter av stora projekt, bland annat sjukhusprojekt.

– De kompletterar oss. Vi är starka inom service och industri, men båda företagen har jobbat med många projekt där leveransinnehållet är komplicerat, säger Fredrik Allthin, vd för Assemblin El.

Större del av kakan

Installationer står för allt större del av byggkostnaderna i nya projekt, från ungefär 20 procent på 50-talet till 40–60 procent i vissa projekt nu. Bakom ökningen ligger ökade krav på energibesparingar och att uppfylla olika miljöklassificeringar. Dessutom ger alla nya teknikmöjligheter ökade möjligheter att skapa avancerade installationer.

– Jag skulle säga att vi ser samma ökade komplexitet inom alla tre områden värme, vs och el, säger Fredrik Allthin.

– Kraven på flexibilitet har också blivit högre. Fastighetsägaren vill gärna ha spelrum för det som kan behövas i framtiden, säger Håkan Ekvall, vd för Assemblin Ventilation.

Att installationer blir viktigare i projekten ser man också genom att många vill knyta till sig installatörerna tidigt i projekten och ha en helhetslösning där installatören tar hand om alla installationer.

– Beställarna säger att de är rädda att saker ska falla mellan stolarna, men om de har med kompetensen som kan projekteringen redan från start minskar risken för det, säger Lennart Petersson, vd för Assemblin VS.

Vill in tidigt i processen

Enligt Håkan Ekvall upplever många att de på detta sätt får tidig feedback på vad saker kostar på ett annat sätt om vi är med tidigt.

Företaget utesluter inte en framtid där de driver hela byggprojekt, men poängterar att den viktigaste parametern för ett lyckat projekt är att installatörerna kommer in som partner tidigt i processen.

– Det borde finnas intresse för det i framtiden om installationssidan växer ännu mer. Nu går man till byggaren och sätter sig i partnerskap med den och sedan tar man installationen, man kan ju tänka sig att installationssidan i framtiden kommer in ännu tidigare än så, säger Lennart Petersson.

Assemblin har genom åren jobbat med mängder av komplicerade projekt – Linneuniversitetet, Skånes Universitetssjukhus nya strålbehandlingsklinik, Maxlab i Lund, Friends Arena, stora köpcenter som Emporia i Malmö och Ikano i Västerås och många andra offentliga byggnader.

Men man har även jobbat med bostäder som Turning Torso och seniorboendekonceptet Bovieran med sin karaktäristiska inglasade innergård, samt flera av JM:s bostadsprojekt i Stockholm och Göteborg. Teknikutvecklingen i våra byggnader har bara börjat, tror trion.

– Många detaljer i byggen tänker man nu inte ens på att de är installationer, säger Lennart Petersson.

Bostadsprojekten allt viktigare

Bostadsmarknaden blir allt viktigare för företaget och även där kommer kraven på tekniska lösningar att öka, tror Assemblins företrädare.

– Vi har bara sett början på detta med energieffektiva lösningar, ledlampor, solceller, passiva hus. Kontorshuset Klipporna i Malmö producerar till exempel mer energi i huset än de köper. Det finns hur många möjligheter som helst, säger Håkan Ekvall.

Men när det gäller renovering av bostäder har man inte fått så mycket jobb som man hade förväntat sig.

– Man pratar mycket om de här renoveringarna, men det är svårt att få igång dem, med höga kostnader och hyreshöjningar. Vi tittar hela tiden på nya lösningar där, säger Håkan Ekvall.

– Även i sådna här projekt hjälper det dock att ta in installation tidigt, så man hittar effektiva lösningar tillsammans, säger Fredrik Allthin.

Tror på decentralisering

Assemblin har nu knappat in på branschledande Bravida med sina 800 nya medarbetare och har ett tjugotal nya projekt på gång varav vissa kommer offentliggöras väldigt snart. De ser ljust på framtiden och planen är att förädla företaget och växa ännu mer.

För ett antal år sedan centraliserades supportfunktioner, men i samband med Tritons förvärv av företaget flyttades de tillbaka till respektive affärsområde. Detta beslut togs efter att man lyssnat noga på önskemål och behov ute i verksamheterna.

– Det är bra att vi går tillbaka till decentralisering. Det kommer bli vår styrka, då får vi nära till kunden. Vi säljer tjänster, då är det viktigt att varje företag leds av en person som har erfarenhet inom respektive område. Men vi har också styrkan att vi med de tre företagen tillsammans kan erbjuda multidisciplinära entreprenader, säger Lennart Petersson.

Kort om Assemblin
  • Assemblin som bytte namn från Imtech i april i år utformar, installerar och underhåller tekniska system för el, värme, sanitet och ventilation.
  • I förra veckan annonserades att företaget fått en ny koncernchef, CEO, Petter Håkanson. Han kommer närmast från Bravida och tillträder den 1 juni 2017. 
  • Den 30 september slutfördes Assemblins förvärv av Skanska Installation.
  • Under året har man även förvärvat Polarluft och Delta och tecknat rikstäckande ramavtal med Akademiska Hus.
  • Företagets omsättning är drygt 8 miljarder kronor och man har nu drygt 5 800 medarbetare på över 100 orter i Norden.

Västerås byter ångkraft mot nya plusenergihus

WEBB-TV: Nu nomineras plusenergihusen i kvarteret Neptun till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vasteras-byter-angkraft-mot-nya-plusenergihus-27622

”Rålis” anpassas för att möta skyfall

Nya tankar börjar slå igenom i byggsvängen.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ralis-anpassas-att-mota-skyfall-27606

Startskottet för det nya Kiruna är en kristall

WEBB-TV: Den första byggnaden i Kirunas nya centrum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/startskottet-det-nya-kiruna-ar-en-kristall-27595

Han visualiserar framtiden med ny teknik

Juan Gauthier hade jobbat 15 år i spelbranschen innan han började arbeta för Skanska.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/han-visualiserar-framtiden-med-ny-teknik-27577

Stadskärnorna mår bra enligt rapport

Rapporten visar på ökade omsättningar för verksamheterna i flera städers centrum.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stadskarnorna-mar-bra-enligt-rapport-27573

”Sorgebarnet” blev social och hållbar mönsterkåk

WEBB-TV: Bananhuset i Bergsjön i Göteborg nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sorgebarnet-blev-social-och-hallbar-monsterkak-27568

Innovationer och ekologi går hand i hand i Piteå

WEBB-TV: Lusthusbacken i Piteå nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/innovationer-och-ekologi-gar-hand-i-hand-i-pitea-27529

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Samarbete lyfter Helsingborgsområde

WEBB-TV: Närlunda Östra nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/samarbete-lyfter-helsingborgsomrade-27503

Mittpunkt har fått snillrik tätning

WEBB-TV: Tätskiktsbytet på Sergels torg nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/mittpunkt-har-fatt-snillrik-tatning-27482

Massor av massa med industriellt jätteprojekt

WEBB-TV: SCA:s Projekt Helios nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/massor-av-massa-med-industriellt-jatteprojekt-27440