Meny

Skräddarsytt för Swedbank i Sundbyberg

Skräddarsytt för Swedbank i Sundbyberg

Swedbank har lämnat Stockholms city och ett tidstypiskt ”cellkontor”, för ett skräddarsytt huvudkontor i Sundbyberg. Ett intelligent hus med hög energiprestanda och avancerad teknik för miljösmart och hållbar verksamhet, ritat och byggt med bankens kärnvärden som ledstjärna. Projektet har nominerats till Årets Bygge 2015.

– Banken gick ut med en öppen förfrågan om ett nytt huvudkontor för 2 500 personer våren 2010. Bland 26 svar fastnade de till vår glädje för oss. Vi hade en tomt i centrala Sundbyberg och anlitade danska 3XN som arkitekter. Deras filosofi var väldigt lik Swedbanks och banken fick ett hus som väl svarade mot deras varumärke och dess kärnvärden. Öppenhet: Hela huset är öppet och saknar i princip innerväggar. Enkelhet: Det är lätt att arbeta i huset, att träffa kollegor och att flytta runt. Omtanke: Vi har satsat på ett riktigt fint hus med bra sociala ytor, som till exempel restaurang, friskvårdsanläggning och tre stora takterrasser. Det berättar Daniel Markström, arkitekturchef hos fastighetsägaren Humlegården Fastigheter.

Att skräddarsy ett hus helt utifrån en kunds behov och önskemål kan låta dyrbart, men Swedbank satt i 40 år även vid Brunkebergs torg och blir även nu en långsiktig sådan.

– Vårt hyreskontrakt i Sundbyberg löper på 20 år och vi hoppas förstås att banken stannar längre än så, säger Daniel Markström.

– De gamla lokalerna var opraktiska och vid varje ny, större omorganisation behövde lokalerna byggas om. Cirka 30 miljoner kronor per år fick vi investera i ombyggnader. I dag är vår totala hyreskostnad betydligt lägre än vad den var i city, berättar Claes Warrén på Swedbanks kommunikationsavdelning.

Daniel Markström är mycket stolt över huset och över att projektet gick så snabbt att färdigställa.

– Från det att vi tog i hand och skrev avtal i februari 2011, till ett färdigt inflyttat hus, tog det bara drygt tre år, inklusive detaljplane­förfarandet. Sundbybergs stad var väldigt samarbetsvilliga och bedrev en effektiv process. Det har varit en utmaning att skräddarsy en så stor byggnad för en enda verksamhet. Projektet är uppfört enligt Construction Management-metoden med hjälp av Forsen Projekt. Humlegården Fastig­heter har tillsammans med Forsen Projekt haft en 20 man stark organisation och Swedbank hade 5–6 personer sysselsatta.

Håkan Undin på Forsen Projekt har varit byggprojekt­ledare:

– Tack vare att allt var väl genomtänkt och planerat, kunde vi starta produktionen redan 5–6 veckor efter kontraktsskrivning. Allt löpte parallellt: att färdigprojektera schakt, låsa grundläggning och stomme och få myndighetstillstånd. Det fungerade tack vare CM-metoden och de korta ledtiderna. Och att vi initialt inte hade regelrätta projekteringsmöten utan snarare ”workshops” med kreativ problemlösning. Projektering och produktion har sedan pågått sida vid sida. Vi har ansvarat för projektledning, projekteringsledning, installationsledning, upphandlingar, ekonomistyrning, myndighetskontakter, ledning av besiktningar, arbetsmiljö med mera. Projekteringen har givetvis gjorts i 3D. Totalt har 125 entreprenadföretag och ett 20-tal konsultföretag varit inblandade. Som mest har 300 yrkesarbetare varit sysselsatta på bygget.

Huset är en Miljöklassad Miljöbyggnad, nivå guld, och energiförbrukningen beräknas ligga på strax under 50 KWh per kvadratmeter och år.

– Det är inte så svårt att bygga ett energieffektivt hus om man gör det som en termos, men med detta hus som är så öppet är det en helt annan sak. Vi har exempelvis varit enormt noggranna med att få till täta fasader. De är konstruerade av prefabricerade aluminiumelement och beklädda med treglasfönster. Många kloka lösningar samverkar i byggnaden, bland annat ett sinnrikt kylsystem som använder överskottsvärmen till exempel från trading­avdelningens datorer till att värma tappvatten och smälta snö. Byggnaden kyls på sommaren av ett stort berghålslager. Ventilationen är närvarostyrd och den känner av temperaturer och koldioxidhalter och startar när det behövs. Fasadens automatiska solavskärmning hejdar onödig värme att komma in, berättar Daniel Markström.

– Den största utmaningen var att fylla tomten i Sundbyberg som var på 5 000 kvadratmeter. Swedbank satt tidigare på 65 000 kvadratmeter – nu skulle de få plats på 45 000 med sina 2 500 medarbetare. Lösningen var att skapa ett hus format som ett tredubbelt ”V”. Eftersom det är så öppet och utan korridorer var den andra utmaningen att få in ljus även långt in i huset. Där blev zickzackformen och de fem atriumgårdarna lösningen, säger Kim Herforth Nielsen, en av arkitektbyrån 3XN:s grundare.

Det är Tengbom arkitekter som skapat större delen av inredningen med fokus på tidlöst, modernt utan att vara trendigt, inte skrikigt eller tråkigt och med glimtar av excentricitet och designhöjd. Även här har miljökraven varit stränga.

– De möbler som inte hittades på marknaden är skapade av oss, berättar ansvarig inredningsarkitekt, Kristina Jonasson på Tengboms.

Inspirerande konst har också fått sin självklara plats i Swedbanks nya huvudkontor. Ett hus nästan utan väggar gjorde att man fick tänka nytt. Bankens entréhall pryds exempelvis av en skulpturpark.

Swedbanks huvudkontor i korthet
 • Byggherre: Humle­gården Fastigheter
 • Brukare: Swedbank
 • Byggprojektledning: Forsen Projekt
 • Arkitekt: 3XN
 • Inredningsarkitekt: Tengbom
 • Entreprenadform: Construction Management
 • Installations­samordning: Forsen Projekt/Kamako

Byggentreprenörer var 125 stycken – bland andra

 • Fasad: Skandinaviska Glassystem.
 • Stomme: Contiga
 • VS-entreprenör: VVS-metoder
 • Ventilations­entreprenör: Venair
 • Elentreprenör: Bravida
 • IT & Data: Coromatic
 • Säkerhet: Caverion
 • Ersättningsform: Entreprenader fast pris. Konsulter blandat pris och löpande räkning
 • Byggtid: April 2011-maj 2014
Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2015, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Sanningen bakom raset

Sandöbron är den värsta byggolyckan i svensk historia.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sanningen-bakom-raset-28104

”Hon kände igen honom på kläderna”

Börje Nenzén träffade många av rasets efterlevande.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hon-kande-igen-honom-pa-kladerna-28105

Norrmalmsregleringens sista pusselbit

Byggarkivet tittar närmare på Kulturhuset.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/norrmalmsregleringens-sista-pusselbit-28100

”Det blir nya risker 
att ta hänsyn till”

Fem frågor till robotexperten.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/det-blir-nya-risker-att-ta-hansyn-till-28095

Åtta robotar som är redo att ta över byggarbetsplatsen

Maskinerna tar plats på bygget.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/atta-robotar-som-ar-redo-att-ta-over-byggarbetsplatsen-28092

Robotar – din nya 
underentreprenör

"Små företag kommer att få det svårt."
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/robotar-din-nya-underentreprenor-28094

Från bollkoll 
till byggkoll

Handboll och hållbarhet med månadens byggare Cecilia Fasth.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/fran-bollkoll-till-byggkoll-28091

En grön bostadsminister vid styret

Per Bolund om styrmedel, styrstänger och Miljöpartiets styre.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-gron-bostadsminister-vid-styret-28086

Företrädarnas tips till Per Bolund

Två tidigare ministrar om bostadspolitiken.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/foretradarnas-tips-till-bolund-28087

Berlingo – liten mästarbil i ny skrud

En bil som förtjänar ett mycket högt betyg enligt Byggindustrins testförare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/berlingo-liten-mastarbil-i-ny-skrud-28046