Meny

Pionjär bryter ny mark för fler ägarlägenheter

Pionjär bryter ny mark för fler ägarlägenheter

Intresset för ägarlägenheter har ökat sakta de senaste åren och Dag Gunnarsson känner sig fortfarande som en pionjär. Nu nomineras nyproduktionen i Söderköping till Årets Bygge 2016.

Östgötska Söderköping, vid Göta kanal, är mestadels känt för kullersten och idylliska trähus. Storhetstiden sägs ha varit 1300-talet då staden var ett maktcentrum jämbördigt med Stockholm. Men strax utanför den gamla stadskärnan växer fortfarande det moderna Söderköping som för varje år ökar sin befolkning en aning. Här såg Dag Gunnarsson, vd för byggherren Gunnar Gunnarsson Fastighets, möjligheten att bygga ägarlägenheter redan när den nya lagstiftningen kom år 2009. Byggrätten hade familjeföretaget, som startades av hans farfar, förvärvat i början av 1990-talet. År 2010 klubbades bygglovet och i slutet av 2011 kunde de första personerna flytta in i sina nyköpta ägarlägenheter i kvarteret Storängens första etapp.

– Då lyckades vi sälja sex av fjorton ägarlägenheter. De vi inte hittade köpare till hyrde vi ut, säger Dag Gunnarsson.

Trögsålt i början

Efter det första huset gick det trögt med försäljningen. Först 2014 var marknaden redo för det andra av sammanlagt tre planerade byggnader kring samma gård. Då hade intresset, och kunskapen om ägarlägenheter förändrats en aning. 11 av 13 lägenheter såldes innan inflyttningen som var i april 2015. Det är även denna etapp som nu nomineras till Årets bygge. Vid det tredje huset rivs just nu ställningarna och det är inflyttning i mars 2016. De sammanlagt 40 lägenheterna spridda i tre hus består av rymliga tvåor, treor och fyror. Den typiske köparen är ett äldre par som har sålt villan, även om det finns en hel del personer i andra åldrar som också visat intresse, understryker Dag Gunnarsson.

– Det finns ingen begränsning vem som kan äga en ägarlägenhet. Det kan vara alltifrån en privatperson till stat, kommun eller ett företag. Det går också bra att köpa lägenheten för att hyra ut den, vilket är en stor skillnad jämfört med bostadsrätt, säger Dag Gunnarsson.

I huset finns exempel på boende som siktar på att köpa en till ägarlägenhet i den tredje etappen som blir klar 2016 för att hyra ut den. Det finns också föräldrar som köpt en lägenhet som de hyr ut till sina barn, men med avsikten att själva flytta dit på äldre dagar, berättar Dag Gunnarsson. Innan de många möjligheterna med ägarlägenhet blev kända för folk har frågorna varit många om boendeformen.

– Ett tyskt par har flyttat in. De tyckte inte alls att det var något konstigt för de var helt vana med denna upplåtelseform därifrån. Många andra undrar om var gränsen går mellan vad samfälligheten sköter och vad man ska stå för själv, säger Dag Gunnarsson.

Bankerna börjar vänja sig

Sture Bång är ordförande i samfällighetsföreningen där styrelsen har möte fyra gånger om året. Han tycker att en av fördelarna är att det går att göra ränteavdrag på 30 procent och att avgiften till samfälligheten för hans lägenhet på 90 kvadratmeter endast ligger på 1 158 kronor i månaden. Detta täcker bland annat snöskottning, trädgårdsskötsel, sophämtning, gemensamhetslokalen samt de 30 000 kronor per år och hus som fonderas för framtida underhållsbehov.

– Tre av hyresgästerna har köpt sina lägenheter efter att de flyttat in. En trea som är ägarlägenhet här är uppemot tretusen kronor billigare i månaden än en nyproducerad hyresrätt här på orten, detta även om man lånar 85 procent, säger Sture Bång.

De flesta banker ser i dag, enligt Dag Gunnarsson, inga problem med ägarlägenheter. Men det finns fortfarande några kreditgivare som inte har rutiner för detta. Att det ännu inte har blivit någon boom för ägarlägenheter i landet tror Dag Gunnarsson har mycket att göra med att de stora byggherrarna och entreprenörerna inte satsat på detta än.

– De tjänar tillräckligt mycket pengar på bostadsrätter i storstäderna. Därför är det mestadels mindre aktörer som har satsat hittills. För vår del är ägarlägenheter ett sätt att finansiera nyproduktion. Att en del ägarlägenheter inte säljs direkt är inget problem eftersom vi har en hyresverksamhet också, säger han.

Systerföretag blev totalentreprenör

Företaget Gunnarssons Fastigheter förvaltar cirka 500 hyresrätter i Norrköping, Linköping, Söderköping och Vadstena. I projektet med ägarlägenheterna i Söderköping har bolaget Gunnar Gunnarssons Fastighets varit byggherre som handlat upp systerföretaget Bygg GG i Norrköping, som ägs av Dag Gunnarsson, som totalentreprenör. Kristoffer Sundström är anställd som projektchef hos totalentreprenören och ansvarar för kvarteret Storängen i Söderköping. Han berättar hur det första husets ytterväggar platsbyggdes i lättbetong. Men det var alltför arbetsintensivt och hade lång uttorkningstid. De två senare husen har därför fått prefabytterväggar, trappor och balkonger från Abetong i stället. Ytterväggarna anländer färdigisolerade med fönster monterade. I övrigt är stommen i alla husen lika med lägenhetsskiljande skalväggar, plattbärlag, trappor och balkonger från prefableverantörer.

– Det vi gör själva är att putsa och bygga på en takvåning i trä. De lägenhetsskiljande skalväggarna är ihåliga och de fyller vi på plats. Även bjälklaget är ihåligt så att bland annat avlopp, vatten och golvvärme kan läggas där. Sedan fyller vi på med tjugo centimeter betong ovanpå, förklarar Kristoffer Sundström.

Husen har fjärrvärme och FTX-värmeväxlare som återvinner 70 procent av värmen. Alla rum har golvvärme med fjärrstyrda termostater. Dessutom har varje lägenhet individuell mätning och debitering av värme, varm och kallvatten och el. Uppmätt energiförbrukning för det första huset landade på 65 kilowattimmar per kvadratmeter och år 2013 till 2014. Projektet har inte drabbats av några allvarliga arbetsplatsolyckor. Om några år är Dag Gunnarsson redo att bygga fler ägarlägenheter i Söderköping. Men först väntar ett projekt med 60 ägarlägenheter i centrala Norrköping.

– Där tror vi på byggstart våren 2016, säger Dag Gunnarsson.

Ägarlägenheter i Söderköping i korthet

Byggherre: Gunnar Gunnarsson Fastighets.

Byggentreprenör: Bygg GG i Norrköping (totalentreprenad).

Arkitekt: Karin Matstoms AG arkitekter.

Stomleverantör: Abetong.

Ventilationsentreprenör: Bravida Ventilation.

Elentreprenör: Åby Eltjänst.

Rörentreprenör: Rörmokaren i Kolmården.

Hissentreprenör: Otis.

Putsentreprenör: Åby Fasad.

Plåtentreprenör: Bröderna Persson Bleck och plåtslageri.

Målerientreprenör: NMB Måleri.

Golventreprenör: Firma Bygge Entreprenad.

Markentreprenör: SM Entreprenad.

Konstruktör: Ramböll.

VVS-konsult: Dimell ingenjörsbyrå.

IMD-mätning: Infometric.

Entreprenadform: Totalentreprenad.

Ersättningsform: Löpande räkning.

Entreprenadkostnad exklusive moms: 24 miljoner kronor.

Totalkostnad: 33 miljoner kronor.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2016. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Hon tar rätt information till bygget

Föreläsningen fick Linnéa Lepistö att fastna för BIM.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-tar-ratt-information-till-bygget-27989

”Finalisterna i år är väldigt bra"

Juryn om årets nominerade till Årets Leanbyggare 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/finalisterna-i-ar-ar-valdigt-bra-27999

”Vi har byggt en helt ny fabrik med rätt förutsättningar"

Lindbäcks bygg nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-har-byggt-en-helt-ny-fabrik-med-ratt-forutsattningar-27996

”Beröm är en viktig del 
i framförallt ledarskapet”

Nordan nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/berom-ar-en-viktig-del-i-framforallt-ledarskapet-27997

”Vi tror på en transparens i bolaget"

El-Björn nominerade till Årets Leanbyggare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vi-tror-pa-en-transparens-i-bolaget-27998

Hon hjälper branschen till höga nivåer

Annelie Söderlind är spindeln i nätet på Peabs kranföretag.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-hjalper-branschen-till-hoga-nivaer-27955

Revolution på gång i USA

IT-entreprenörer på väg att stöpa om byggbranschen
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/revolution-pa-gang-i-usa-27936

Ett dyrköpt kliv i rätt miljöriktning

Volkswagen E-Crafter är en stor skåpbil som enbart drivs med kraften från ett batteri.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ett-dyrkopt-kliv-i-ratt-miljoriktning-27902

Visionär skola utan klassrum och korridorer

WEBB-TV: Skapaskolan i Huddinge nominerad till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/visionar-skola-utan-klassrum-och-korridorer-27901

Hon har 
arbetat sig upp från botten

Från gruvan till samhällsbyggare – i samma företag.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-har-arbetat-sig-upp-fran-botten-27868