Meny
 • VHC rymmer totalt 53 000 kvadratmeter. Där finns bland annat Sveriges enda universitetsdjursjukhus, UDS.
  Foto: Åke E:son Lindman
  ,
  Det första spadtaget togs för fyra år sedan, nu står byggnaden klar.
  Foto: Åke E:son Lindman
  ,
  Den stora ljusgården ska vara en mötesplats för både forskare och studenter.
  Foto: Åke E:son Lindman
  ,
  På uppdrag från Akademiska Hus och SLU har Nyréns Arkitektkontor ansvarat för arkitektur, inredningsarkitektur och landskapsarkitektur på VHC.
  Foto: Åke E:son Lindman
  ,
  Michel Renstål, Tema och Gunnar Henriksson, Akademiska Hus är några i teamet bakom VHC.
  Foto: Ingrid Kindahl
  ,
  VHC har kapacitet för 1 000 studenter, 700 forskare, lärare och kliniker samt mottagning för 7 000 hästar och 24 000 smådjur per år.
  Foto: Åke E:son Lindman

Hög spaningsfaktor krav för nya VHC

Hög spaningsfaktor krav för nya VHC

En fakultet där alla gick om varandra utan att ses, och ett fuktskadat djursjukhus. Nu: En av världens modernaste anläggningar för veterinärmedicinsk utbildning och forskning. Nya VHC är nominerat till Årets Bygge 2015.

Veterinärmedicinskt- och husdjursvetenskapligt centrum (VHC) ligger på SLU:s campus i Ultuna utanför Uppsala. Här utbildas 1 000 studenter per år, bland andra veterinärer och legitimerade djursjukskötare. Här bedrivs spjutspetsforskning på djursjukdomar och här ligger Sveriges enda universitetsdjursjukhus, UDS.

– Undervisningslokaler finns det på många ställen, liksom även många djursjukhus, för att inte tala om laboratorier. Men det unika på VHC är att allt detta är sammankopplat till en anläggning med närhet mellan forskare, kliniker och studenter, säger Dag Beskow, arkitekten på Nyréns Arkitektkontor som har ritat hela komplexet på sex byggnader.

Man skulle kunna jämföra med sjukhuset Nya Karolinska Solna, NKS, som också har stort fokus på kopplingen mellan forskning, utbildning och sjukvård. Men på NKS är alla patienter människor. På UDS är några ormar, andra hundar och en hel del är hästar.

De gamla fakultetsbyggnaderna hade en sluten struktur studenter, lärare och forskare hade svårt att hitta varandra.  Ett önskemål från SLU var därför att höja ”spaningsfaktorn”, det vill säga underlätta spontana möten. Det var också oekonomiskt att sitta långt från varandra, eftersom möjligheter att samarbeta om samma utrustning och faciliteter minskade. Därför valde arkitekterna att göra fakultetsbyggnaden rund och i fyra våningar, med en central ljusgård i mitten – och bara en ingång som alla måste passera, och där möten kan uppstå.

Djursjukhuset och stallarna, däremot, måste ligga i ett enda plan. Hästar åker sällan hiss, och de gillar inte trappor. Men även här har antalet ingångar för människor minskats till en.

Om det är viktigt för människor att mötas, är det desto viktigare att de sjuka djuren inte gör det. Strax efter första spadtaget hösten 2010 hände något som inte gick att förutse: Den antibiotikaresistenta bakterien MRSA upptäcktes både på häst och hund.

– Det blev att ta ett omtag och förstärka smittskyddet, berättar Gunnar Henriksson på Akademiska Hus. Han är projektets byggchef och den som ansvarade för upphandlingen.

Beställaren SLU beslöt att strategiska rumsenheter måste kunna stängas av vid misstanke om smitta. Det gällde både för häst och smådjur. Det blev att ta hänsyn inte bara till hur personal och studenter rör sig, utan även till hur smitta rör sig.

– Eftersom SLU har expertis på smittskydd, fick vi tydliga besked om vilka åtgärder som krävdes för att förbättra smittskyddet, berättar Gunnar Henriksson som är Akademiska Hus Uppsalas Byggchef och ansvarade för upphandling av samverkansentreprenören Skanska.

En annan säkerhetsåtgärd är att hela djursjukhuset har ”brutet vatten”, vilket innebär att det inte finns någon direktkoppling mellan inkommande vatten och djurens dricksvatten. Därmed kan inte smitta sprida sig i vattenledningarna.

Upphandlingen skedde genom att Akademiska Hus bjöd in alla företag verksamma i Sverige som ansågs kunna utföra arbetet. Formen var hög grad av samverkan mellan entreprenör och byggherre. Avtalen skrevs till exempel gemensamt. Mycket stor vikt lades vid förarbetena – ingen skulle tjäna på förändringar i ett sent skede av byggnationen.

– Det viktigaste var att skapa rätt anda, säger Gabriel Vikholm, projektledare från konsultföretaget Ramböll.

Skanska valdes till generalentreprenör och det ställdes hårda krav på alla nyckelpersoner att vara samarbetsinriktade. Bland annat lät Akademiska Hus en beteende­vetare intervjua nyckelpersonerna.

– Det mycket goda samarbete vi haft med Skanska under hela projektet har varit den stora framgångsfaktorn för detta komplicerade projekt, säger Gunnar Henriksson.

Alla talar sig speciellt varma för samarbetet med dåvarande universitetsdjursjukhusdirektören Mia Runnérus och nuvarande fakultetsdirektören Peter Thorén. För veterinären Mia Runnérus blev det en omvälvande upplevelse att plötsligt agera byggprojektledare. Hon satt som spindeln i nätet när det gällde djursjukhusdelen och hade sista ordet om tusentals detaljer – från ventilation till lampor och dörrhandtag – ända fram till ett halvår före inflyttning då hon beslöt att byta arbetsgivare.

– Det var svårt att sätta sig in i hur byggprocessen fungerar. Till exempel att det vid vissa punkter inte längre går att göra förändringar. Beslut som verkade kloka för sju-åtta år sen kan i dag kritiseras, men vi gjorde det bästa i varje moment, och det gällde hela tiden att sträva framåt, säger Mia Runnérus.

Givetvis togs en hel rad miljöhänsyn vid bygget av VHC. Projektledningen siktade från början på silver enligt Miljöbyggnads certifiering. 

Kostnadsjakten var ständigt närvarande. Nu när det är färdigt ser bygget både lyxigt och tjusigt ut. Men så långt som möjligt valde man material med tanke på hållbarhet och livscykelkostnader både inne och ute.
Fasaderna är av betongelement och glas. Interiört har man använt laserat trä, målad betong och gummigolv – enkla men hållbara och funktionella material.

Och kostnadsmedvetenheten har lönat sig. Den ursprungliga budgeten låg på 1,4 miljarder kronor och slutkostnaden – efter inflation och ändringar under projektets gång – landar på 1,360 miljarder kronor. 

I dag är VHC med UDS troligen ett av de mest moderna i världen – men kanske inte så länge till. Företrädare för norska och danska universitetsdjursjukhusen har redan gjort studiebesök och ska bygga egna anläggningar.

Till det som höjer modernitetsfaktorn hör en spritt ny magnetresonanskamera till ett värde av 6,2 miljoner kronor. Tidigare skickade UDS ibland patienter till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men nu finns en bättre kamera på UDS – som alltså skulle kunna ta emot mänskliga patienter om det behövs.

VHC i korthet
 • Byggherre: Akademiska Hus, region Uppsala
 • Hyresgäst: Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum (VHC)
 • Arkitekt: Dag Beskow, Nyréns Arkitektkontor i Stockholm
 • Entreprenör: Skanska
 • VVS: Helenius Ingenjörsbyrå
 • El: Rejlers
 • Totalentreprenad stallbyggnader: Novab
 • Underentreprenörer:
 • Riskavlopp: Caverion
 • Ventilation: Gunnar Karlsen
 • Entreprenadform: Generalentreprenad i samverkan
 • Ersättningsform: Löpande räkning med fastprisdel
 • Byggtid: Hösten 2010 till våren 2014
Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2015, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Sanningen bakom raset

Sandöbron är den värsta byggolyckan i svensk historia.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sanningen-bakom-raset-28104

”Hon kände igen honom på kläderna”

Börje Nenzén träffade många av rasets efterlevande.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hon-kande-igen-honom-pa-kladerna-28105

Norrmalmsregleringens sista pusselbit

Byggarkivet tittar närmare på Kulturhuset.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/norrmalmsregleringens-sista-pusselbit-28100

Åtta robotar som är redo att ta över byggarbetsplatsen

Maskinerna tar plats på bygget.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/atta-robotar-som-ar-redo-att-ta-over-byggarbetsplatsen-28092

Robotar – din nya 
underentreprenör

"Små företag kommer att få det svårt."
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/robotar-din-nya-underentreprenor-28094

”Det blir nya risker 
att ta hänsyn till”

Fem frågor till robotexperten.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/det-blir-nya-risker-att-ta-hansyn-till-28095

Från bollkoll 
till byggkoll

Handboll och hållbarhet med månadens byggare Cecilia Fasth.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/fran-bollkoll-till-byggkoll-28091

En grön bostadsminister vid styret

Per Bolund om styrmedel, styrstänger och Miljöpartiets styre.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-gron-bostadsminister-vid-styret-28086

Företrädarnas tips till Per Bolund

Två tidigare ministrar om bostadspolitiken.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/foretradarnas-tips-till-bolund-28087

Berlingo – liten mästarbil i ny skrud

En bil som förtjänar ett mycket högt betyg enligt Byggindustrins testförare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/berlingo-liten-mastarbil-i-ny-skrud-28046