Meny

Hofors har gått från rivningar till bostadsbrist

Hofors har gått från rivningar till bostadsbrist

Många av Sveriges små orter upplever just nu en vändning på bostadsmarknaden. I Hofors rev Hoforshus så sent som i höstas 48 lägenheter som stod tomma. Men bara ett halvår senare måste man i stället börja rusta upp gamla hus för att möta efterfrågan.

– Vi trodde nog att vi hade rivit de sista byggnaderna här i Hofors, men att vi skulle hamna i ett läge där vi inte har nog att hyra ut, det såg vi verkligen inte komma, säger Hoforshus vd Christian Richardson.

När man glider in med bilen från öst i Hofors i Södra Gävleborg är det första som tornar upp sig stålverket Ovako, väldigt som bara en tung industri kan vara. Och lika dominerande som stålverket är för synintrycket av Hofors – lika dominerande har det varit för bygdens utveckling.

I början av nittiotalet var Hofors på topp. Då hade Hoforshus 2 300 lägenheter i sitt bestånd och orten hade 16 500 invånare varav många jobbade på Ovako. Företaget gör i dag mer och starkare stål än någonsin, men rationalisering har gjort att jobben har försvunnit ett efter ett.

Hofors centrum är nyligen uppfräschat.
Foto: Johan Kindbom

Nu bor cirka 9 400 i Hofors och Hoforshus har genom åren rivit 1 200 lägenheter.

– Det har varit en slakt av bostäder här i Hofors i takt med att befolkningen har minskat år efter år. Men nu börjar befolkningsminskningen avta helt och hållet och vi ser till och med en liten ökning. Så vi måste göra något, säger Christian Rickardsson.

Läs mer: Allt fler kommuner har brist på bostäder.

Tillsammans med renoveringskonsulten Mats Eriksson tar han Byggindustrin på en biltur genom det lilla samhället som en gång i tiden grundades av Volvo. Turen går förbi Petréskolan, de vackra gamla villakvarteren där arkitekten Cyrillus Johansson en gång byggde ortens första hus med innetoalett och det nyligen uppfräschade centrumet som är ganska folkfyllt för en vanlig vardag.

– Vi är så stolta över vårt nya centrum, det blev jättebra! säger Christian Rickardsson.

Överallt i samhället syns dock spåren av de senaste trettio årens husrivningar i form av stora grönytor och alléer och buskage som tidigare ingick i husgårdarna och nu därför står på något oväntade platser.

– Här stod fem byggnader som vi rev så sent som 2015. Vi hade rivit den här kåken också, om det inte var för att vi hade vår datahall i källaren, säger Christian Rickardsson och pekar på ett flerfamiljshus i tre våningar på Rönningsgatan. Efter att husets likar rivits ser det lite ensamt ut med fjuniga gräsmattor och oproportionerligt många cykelskjul intill.

Det otränade ögat ser inte att Hofors grönytor ofta är platser där det tidigare stått hus. Men om man tittar noga ser man mönstret med gamla planteringar och alléer från de tidigare gårdarna.
Foto: Johan Kindbom

I Boverkets senaste bostadsenkät meddelade Hofors att de har bostadsöverskott. Men ungefär samtidigt som enkäten sammanställts insåg man att situationen hade ändrats. Det finns lediga lägenheter, men de har genom åren spärrats på grund av att varit i dåligt skick och inte behövts. Nu skulle de dock gå åt om de var i bättre skick.

Hofors har blivit ett allt mer intressant alternativ för den som har jobb i Falun eller Sandviken och kan tänka sig att bo några mil bort för att lösa bostadsfrågan. Situationen med nyanlända som behöver bostad bidrar också något till folkökningen. Så nu måste de spärrade lägenheterna tas om hand.

– Nu har Mats som sitt generaluppdrag sätta de här tomma lägenheterna på marknaden, säger Christian Rickardsson.

– Vi börjar med tjugo lägenheter som vi kommer att renovera för 250 000 kronor per lägenhet. Det är en stor affär för oss. Sen får vi se hur det går, säger Mats Eriksson.

Omsvängningen innebär att Hoforshus måste tänka om.

– Vi är bland de bästa i Sverige på att riva hus. Alla här gick in med entusiasm i det. Nu måste vi vända perspektivet och börja renovera och vi frågar oss till och med om vi måste bygga nytt? Hur gör vi det i sådant fall? säger Christian Rickardsson.

Mats Eriksson är konsult med inriktning på renovering och har i uppdrag att fixa renoveringen av de spärrade lägenheterna.
Foto: Johan Kindbom

Två av de tjugo lägenheterna som ska återställas finns i huskroppen med datahallarna på Rönningsgatan. Lägenheterna är i mycket dåligt skick, med vattenskador och rökgula väggar, så Mattias Mattson och Åke Andersson från en av Hoforshus ramavtalsentreprenörer BS Entreprenad har strippat lägenheten på det mesta. Mattias Mattson, som jobbat med en vattenskadad parkett den här dagen är själv Hofors­bo och tycker det är kul att det händer något i samhället.

– När det inte finns några bygg- eller renoveringsprojekt har man fått jobba mycket med servicebiten i stället. Så det är roligt med mer pådrag och att ta fram de här lägenheterna som stått still, säger han.

Ett annat ramavtalsföretag som fått i uppdrag att renovera lägenheter är Jari Haaranen Byggteknik i Hofors, som ska renovera sju lägenheter i år.

– Det känns jättebra, som att Hofors är på väg att komma tillbaka. Det har hela tiden pratats om att folk flyttar ut, men det här är ju ett bevis på att det saknas bostäder, säger vd Jari Haaranen.

Han har drivit sitt företag i tretton år och mest jobbat med privata kunder.

– Det har varit mycket rotarbete för vår del. Men i och med att reglerna för rot förändrades den 1 januari har vi märkt att det blivit färre privatkunder. Så då är det bra att vi fått fler jobb åt Hoforshus.

På Centralgatan totalrenoveras nu ett gammalt hus till 70 plus-bostäder. Allt rivs ut.
Foto: Johan Kindbom

Vidare på rundturen i Hofors visar Christian Rickardsson upp ett projekt av ännu större kaliber som Hoforshus just nu håller på med. Tillsammans med Statens bostadsomvandlingsinstitut SBO blåser de ut en byggnad på Centralgatan och bygger 24 stycken 70 plus-bostäder.

– Vi gör om allt i huset, flyttar väggar och skapar loftgångar, säger Mats Eriksson.

Den här dagen gapar huset vägglöst mot gården i väntan på att få handikappanpassade loftgångar och helt nytt innanmäte.

Men det blev inget lokalt företag som bygger, utan Faluföretaget Grytnäs har ansvaret för att förverkliga de ritningar som Gävlearkitekten Johan Skog tagit fram för det nya huset.

Jari Haaranen, vd på JH byggteknik, säger att de gärna hade velat vara med i projektet, men det blev för stort.

– Under de tretton år jag drivit mitt företag har det aldrig varit så stora jobb. Nu när de kommer och helt plötsligt är i 20-miljonersklassen kan jag inte ta dem heller. Vi diskuterade med BS Entreprenad om vi skulle gå ihop, men eftersom vi inte samarbetat tidigare kändes det lite riskfyllt att ta på sig ett så stort projekt, säger han.

Christian Rickardsson, Hoforshus vd.
Foto: Johan Kindbom

Som storstadsbo får man nästan ont i magen av tanken på alla bostäder som numera ligger nermalda i backen under gräsmattorna i Hofors. Men Christian Rickardsson tycker ändå att Hofors gjort rätt som valt att riva hus genom åren. Många av husen hade små lägenheter som främst beboddes av tillfälliga arbetare i behov av övernattningslägenheter och dessa lägenheter efterfrågas inte längre i Hofors. Och flera andra orter som gått samma nedläggningsöde till mötes har valt att ha kvar byggnader som tidvis blivit spökkvarter.

– Att sälja huslängor för en krona som man gjort på andra ställen hade inte heller varit bra, säger Christian Rickardsson.

Nu ser Hoforshus ljust på framtiden. Lite efterfrågan piggar upp. För första gången börjar kommunen fundera i termer av bostadsförsörjningsplan. Men man tror ändå inte på någon enorm inflyttning framöver.

– Vi får nog vara nöjda om det håller sig så här, 500 personer som flyttar in till kommunen per år är mycket, säger Christian Rickardsson.

Och även om det redan visat sig att framtiden inte alltid blir exakt som man tror känns det väldigt avlägset för Hoforshus att bygga nytt.

– Kanske ser vi behovet av nybyggnation om 4–5 år. Men det är ju alltid ett vågspel – orkar vi bära den kostnad som det kommer bli när vi bygger? säger Christian Rickardsson.

Västerås byter ångkraft mot nya plusenergihus

WEBB-TV: Nu nomineras plusenergihusen i kvarteret Neptun till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vasteras-byter-angkraft-mot-nya-plusenergihus-27622

”Rålis” anpassas för att möta skyfall

Nya tankar börjar slå igenom i byggsvängen.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ralis-anpassas-att-mota-skyfall-27606

Startskottet för det nya Kiruna är en kristall

WEBB-TV: Den första byggnaden i Kirunas nya centrum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/startskottet-det-nya-kiruna-ar-en-kristall-27595

Han visualiserar framtiden med ny teknik

Juan Gauthier hade jobbat 15 år i spelbranschen innan han började arbeta för Skanska.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/han-visualiserar-framtiden-med-ny-teknik-27577

Stadskärnorna mår bra enligt rapport

Rapporten visar på ökade omsättningar för verksamheterna i flera städers centrum.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stadskarnorna-mar-bra-enligt-rapport-27573

”Sorgebarnet” blev social och hållbar mönsterkåk

WEBB-TV: Bananhuset i Bergsjön i Göteborg nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sorgebarnet-blev-social-och-hallbar-monsterkak-27568

Innovationer och ekologi går hand i hand i Piteå

WEBB-TV: Lusthusbacken i Piteå nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/innovationer-och-ekologi-gar-hand-i-hand-i-pitea-27529

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Samarbete lyfter Helsingborgsområde

WEBB-TV: Närlunda Östra nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/samarbete-lyfter-helsingborgsomrade-27503

Mittpunkt har fått snillrik tätning

WEBB-TV: Tätskiktsbytet på Sergels torg nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/mittpunkt-har-fatt-snillrik-tatning-27482

Massor av massa med industriellt jätteprojekt

WEBB-TV: SCA:s Projekt Helios nomineras till Årets Bygge.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/massor-av-massa-med-industriellt-jatteprojekt-27440